A városi létesítmények fenntartására szakosodott vállalatot szeretne létrehozni a galántai önkormányzat

GA-lakossági fórum-június
Galánta |

A vízvezeték karbantartása volt a havonta szervezett lakossági találkozó fő témája a galántai városházán. Ezen kívül az önkormányzat tevékenységéről hangzottak el információk a találkozón.

A havi rendszerességgel, mindig egy nappal a képviselő-testületi ülés előtt szervezett lakossági fórum fő témája ebben a hónapban a július 10-én kezdődő, szinte az egész várost érintő vízvezeték-szerelés és karbantartás volt. A polgármester, Kolek Péter, az alpolgármester, Peter Závodský, valamint a Nyugat-Szlovákiai Vízművek Rt. képviseletében Marián Lopušný ismét összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat a témával kapcsolatban, amelyekről részletes leírás található Galánta honlapján és közösségi oldalán. Elhangzott egyebek mellett, hogy a háztartásokban a főcsapot tanácsos vasárnap este, de legkésőbb hétfőn, július 10-én 7 óra előtt elzárni, valamint elkezdeni az ivóvíz tartalékolását akár már néhány nappal előtte, hogy elkerülhető legyen a karácsonyi bevásárláshoz hasonló roham az utolsó pillanatban. Emiatt a városi rendőrség külön figyelmet szentel az artézi kútnak és annak a 11 ciszternás kocsinak, amelyeket a város különböző pontjain helyeznek ki. A vízügyi szakember kiemelte, a ivóvíztartályok mindaddig a lakosok rendelkezésére állnak, amíg a víz újra nem lesz iható. Csak amiatt hagyják majd el a kijelölt helyeket nagyjából egy órára a ciszternás kocsik, hogy kitisztítsák és újratöltsék azokat. A lakosságot ismét felszólították arra, hogy legyenek türelemmel és ha bármilyen problémájuk adódik a vízzel a karbantartás idején, forduljanak bizalommal a városháza, illetve a vízművek alkalmazottaihoz. A legfontosabb elérhetőségek: primator@galanta.sk, viceprimator@galanta.sk, valamint a Nyugat-Szlovákiai Vízművek Rt. telefonszáma, amely minden víztartályon fel lesz tüntetve.

A lakossági találkozó további részében az alpolgármester kitért több aktuális témára, amellyel a képviselő-testületi ülésen is foglalkoztak. Kiemelte az önkormányzati vagyon kezelésével foglalkozó városi vállalat létrehozásának tervét.

„Olyan kereskedelmi vállalatot szeretnénk alapítani, amely vállalná a létesítménygazdálkodást. Erre azért lenne szükség, mert például a Városi Művelődési Központ tevékenységének 85 százalékát az épület és a hozzá tartozó létesítmények, ingatlanok fenntartására fordítja, csupán 15 százalékban foglalkozik kultúraszervezéssel. A fenntartással, gazdálkodással járó feladatokat olyan személyek végzik, akik nem ezekre a feladatokra szakosodtak, ezen szeretnénk változtatni és hozzáértő szakemberekre bízni azokat. Emellett olyan, a munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévő személyeket alkalmazna ez a vállalat, akik megváltozott munkaképességűek vagy életkoruk miatt nehezen találnak munkát”

– fejtette ki Peter Závodský hozzátéve, hogy a vállalat létrehozásával jelentős összegeket is megspórolhatna a város.

A lakossági fórum résztvevőit arról is tájékoztatta a város vezetése, hogy lemondott a Patria nyugdíjasotthon igazgatója, ezért új igazgatót választanak a helyére, ahogy a műszaki szolgáltatások és a Városi Művelődési Központ élére is új vezető kerül hamarosan. A jelenlévő, nagyjából húsz galántai lakos egyike afelől érdeklődött, miért nem kapták még meg a felszólítást az adók befizetésére. Ján Poľakovský hivatalvezető ezzel kapcsolatban elmondta, egy új információs rendszer bevezetésén dolgoznak a városházán, amellyel a jövőben egyszerűsödik az ügyintézés.

„Még néhány hétbe beletelik, mire elindíthatják az új rendszert, amely jelentősen leegyszerűsíti az ügyintézést a lakosok számára. Addig azonban, amíg el nem indul az új rendszer, nem tudjuk kiadni az adók befizetésére a felszólításokat. Július végén szakemberek vezetésével a Béke téren a rendszer nyilvános bemutatóját tervezzük, amelyen az érdeklődők minden fontos információt megtudhatnak az új rendszerrel kapcsolatban”

– magyarázta a hivatalvezető. Megjegyezte, tőlük független okok miatt késnek a felszólításokkal, az új rendszer bevezetése közben több problémába ütköztek, amelyeket nem lehetett előre látni.

A találkozó végén az egyik lakos köszönetet mondott a galántai kórház dolgozóinak azért a munkáért, amelyet ápolása, ellátása során elvégeztek és kifejezte sajnálatát, amiért a városban sokan elmarasztalják a kórházi ellátást. Erre reagálva a polgármester elmondta, folyamatosan dolgoznak azon, hogy a galántai kórházban javuljon az ellátás, a tervezett alsóbb osztályba sorolást elkerülje az intézmény. Arról is tájékoztatott, hogy július elején új sürgősségi osztály nyílik a kórházban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?