Nagy volt az érdeklődés a lakossági fórum iránt

GA-lakossági fórum-január
Galánta |

Számos fontos kérdés és kérés hangzott el a januári lakossági fórumon szerdán a városházán. Galánta város vezetése igyekszik eleget tenni mindegyiknek.

Megtartotta rendszeres havi lakossági fórumát Galánta város vezetése. A bevezetőben Kolek Péter polgármester ismét kiemelte, hogy ha a lakosok közül bárkinek kérdése, közlendője van a Városi Hivatal, illetve személye felé, az bátran keresse személyesen az arra kijelölt időben szerdánként 8 és 11 óra között, valamint vegyen részt a lakossági fórumokon. Hangsúlyozta, hogy mindenkinek igyekeznek a lehető legrövidebb időn belül, akár azonnal válaszolni vagy szóban, vagy később írásban.

A tervezett egy óra helyett majdnem kétórás találkozón az egyik hozzászóló lakos éppen ezt nehezményezte, szerinte jobban oda kellene figyelni minden jelenlévőnek arra, hogy röviden, tömören megfogalmazza a kérdéseit, nagyon kellemetlen ugyanis az, ha egyesek akár 20 percig maguknál tartják a szót, így a többi jelenlévő kénytelen hosszasan várni arra, hogy szóhoz juthasson.

A lakossági fórum elején a hivatal alkalmazottai hosszasan ismertették az Esterházy utcában épülő bérlakások állapotát és a tudnivalókat a lakásigénylésről. (A témáról részletesen külön cikkben számolunk be.) A továbbiakban több, a város vezetését érintő kérdés hangzott el. A lakosok néhány hiányosságra hívták fel az önkormányzat figyelmét bizonyos korábban elfogadott rendeletekkel kapcsolatban. A polgármester ígéretet tett arra, hogy pótolják a hiányosságokat, illetve aktualizálják az említett rendeleteket. A másnapi testületi ülés programpontjai közt szereplő javaslattal összefüggésben felmerült, hogy annak elfogadása nem okozhat-e a jövőben problémákat. Az indítványban az szerepel, hogy a képviselő-testületi ülések állandó programpontjaiból kivennék a lakossági kérdések megvitatását. Kolek Péter szerint elegendő teret és időt kapnak a lakosok arra, hogy a problémáikat felvessék és megbeszéljék a város vezetésével, éppen erre szolgálnak a lakossági fórumok és a fogadóórák. Azért szeretnék eltörölni a testület üléseinek ezt a pontját, hogy elkerüljék a több órás üléseket, hosszas vitákat. Az egyik hozzászóló azonban úgy véli, nem biztos, hogy a négy év múlva regnáló vezetés is folytatni fogja a mostani gyakorlatot. Pallya Gábor főellenőr, valamint az alpolgármester, Peter Závodský egyaránt kifejtette, hogy mivel törvény szavatolja, hogy a lakosok beleszólhatnak az önkormányzat munkájába, ezért nincs ok az aggodalomra, a mindenkori vezetésnek kötelessége teret adni erre. Biztosították a hozzászólót arról, hogy akkor is élhet ezzel a jogával, ha nem vesz részt a lakossági fórumon, nem kér személyes találkozót a polgármestertől, elég, ha bármelyik testületi ülésen jelzi, hogy szólni kíván, teret kap erre.

Felmerült még néhány olyan probléma, amelyek megoldására ígéretet kaptak a lakosok, egyebek mellett a lakótömbök bejárata előtt összefolyó esővíz, a problémás parkolás a város több pontján, valamint a szemételhordás okoz gondot a mindennapokban. Az utóbbi téma nem először került napirendre, a hozzászóló azt kifogásolta, hogy a szelektált szemetet szerinte a hulladékkezelők egy szemetes autóba borítják. A személyeskedéstől és vulgáris kifejezésektől sem mentes vitát a polgármester azzal zárta le, hogy kifejtette, sokat dolgoznak azon, hogy változtassanak az évek óta megszokott gyakorlaton, de a változás nem történik meg egyik napról a másikra. A hozzászólót felszólította, látogasson el a hulladékfeldolgozóba, hogy maga is meggyőződjön arról, hogyan szelektálják tovább a gyűjtő konténerekből összeszedett hulladékot. Ugyancsak lakossági kérdésre válaszul elhangzott, hogy már összeállt a szakmai csapat a Galandia fürdő újraindításához, amely a tervek szerint nyártól ismét üzemelhet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?