Emlékfutás és kápolnaavatás az Esterházy-emlékévben

Búcs/Alsóbodok |

<p>Hamvai jelképes újratemetésével hazatér szülőföldjére a mártír politikus.</p>

Az emlékév kicsúcsosodása az Esterházy-emlékhely átadása és a politikus hamvainak jelképes újratemetése lesz szeptember 16-án, Alsóbodokon. Ezt megelőzően szeptember 10. és 16. között Esterházy-emlékfutás zajlik, mindazon felvidéki települések érintésével, ahol Esterházyhoz kapcsolódó emlékmű, szobor, kopjafa vagy egyéb emlék található.

A zoboraljai emlékhely, illetve kápolna a Paulisz Boldizsár helyi lakos magántulajdonában levő területen, az alsóbodoki dombtetőn épül fel. „Azokból a szomorú tapasztalatokból kiindulva, hogy Szlovákiában sok, magyar vonatkozású köztéri szobor, emlékmű egyes személyek, csoportok céltábláivá válnak, elég csak Esterházy kassai szobrát említeni, úgy gondoltuk, hogy az ilyen vandalizmust elkerüljük, magánterületen építjük fel a kápolnát – nyilatkozta lapunknak Paulisz Boldizsár. – Az emlékév jó apropó, de úgy érzem, régi adósságunkat törlesztjük ezzel a mártír politikussal szemben. Többször hangoztatta, leírta, hogy szülőföldjén szeretne nyugodni, most, ha jelképesen is, de hazatér. Reményeink szerint zarándokhellyé válik ez a hely.”

Az emlékévhez kötődik a gútai Zsélyi Zoltán kezdeményezte futás is, amely szeptember 10-én Búcsról indul (ebben a komáromi járásbeli községben avatták fel 2005-ben az első Esterházy-emlékművet Szlovákiában) és szeptember 16-án Alsóbodokon ér véget. „Nagy tisztelője vagyok Esterházy Jánosnak, és ez a futás főhajtás élete, munkássága előtt” – mondta Zsélyi Zoltán, aki már 95 alkalommal futotta le a maratoni távot; néhány évvel ezelőtt az ország legnyugatibb kopjafájától a legkeletibbig futott többedmagával. A futással arra is szeretne rámutatni, hogy Esterházy Jánost Szlovákiában és Csehországban még mindig háborús bűnösként tartják számon. Az emlékfutás egyes állomásai: Komárom, Udvard, Érsekújvár, Gúta, Somorja, Dunaszerdahely, Pered, Nyitraújlak, Királyhelmec, Kassa, Várhosszúfalu, Rimaszombat, Losonc, Kalonda, Nagycsalomja, Ipolynyék, Ipolyság, Palást, Léva és Pográny; az egyes helyszíneken felkeresik és megkoszorúzzák az Esterházy János tiszteletére felszentelt emlékhelyeket. A futókhoz bármely résztávon lehet csatlakozni, és az érintett önkormányzatok együttműködésére is számítanak a szervezők.

Az emlékévhez kötődően már eddig is több rendezvényt, előadást, emléktábla-avatást tartottak idén nemcsak Szlovákiában, hanem Csehországban és Magyarországon is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!