Régió

Emlékfutás és kápolnaavatás az Esterházy-emlékévben

Búcs/Alsóbodok | Hamvai jelképes újratemetésével hazatér szülőföldjére a mártír politikus.
author
V. Krasznica Melitta

2017. augusztus 1. 21:15

Az emlékév kicsúcsosodása az Esterházy-emlékhely átadása és a politikus hamvainak jelképes újratemetése lesz szeptember 16-án, Alsóbodokon. Ezt megelőzően szeptember 10. és 16. között Esterházy-emlékfutás zajlik, mindazon felvidéki települések érintésével, ahol Esterházyhoz kapcsolódó emlékmű, szobor, kopjafa vagy egyéb emlék található.

A zoboraljai emlékhely, illetve kápolna a Paulisz Boldizsár helyi lakos magántulajdonában levő területen, az alsóbodoki dombtetőn épül fel. „Azokból a szomorú tapasztalatokból kiindulva, hogy Szlovákiában sok, magyar vonatkozású köztéri szobor, emlékmű egyes személyek, csoportok céltábláivá válnak, elég csak Esterházy kassai szobrát említeni, úgy gondoltuk, hogy az ilyen vandalizmust elkerüljük, magánterületen építjük fel a kápolnát – nyilatkozta lapunknak Paulisz Boldizsár. – Az emlékév jó apropó, de úgy érzem, régi adósságunkat törlesztjük ezzel a mártír politikussal szemben. Többször hangoztatta, leírta, hogy szülőföldjén szeretne nyugodni, most, ha jelképesen is, de hazatér. Reményeink szerint zarándokhellyé válik ez a hely.”

Az emlékévhez kötődik a gútai Zsélyi Zoltán kezdeményezte futás is, amely szeptember 10-én Búcsról indul (ebben a komáromi járásbeli községben avatták fel 2005-ben az első Esterházy-emlékművet Szlovákiában) és szeptember 16-án Alsóbodokon ér véget. „Nagy tisztelője vagyok Esterházy Jánosnak, és ez a futás főhajtás élete, munkássága előtt” – mondta Zsélyi Zoltán, aki már 95 alkalommal futotta le a maratoni távot; néhány évvel ezelőtt az ország legnyugatibb kopjafájától a legkeletibbig futott többedmagával. A futással arra is szeretne rámutatni, hogy Esterházy Jánost Szlovákiában és Csehországban még mindig háborús bűnösként tartják számon. Az emlékfutás egyes állomásai: Komárom, Udvard, Érsekújvár, Gúta, Somorja, Dunaszerdahely, Pered, Nyitraújlak, Királyhelmec, Kassa, Várhosszúfalu, Rimaszombat, Losonc, Kalonda, Nagycsalomja, Ipolynyék, Ipolyság, Palást, Léva és Pográny; az egyes helyszíneken felkeresik és megkoszorúzzák az Esterházy János tiszteletére felszentelt emlékhelyeket. A futókhoz bármely résztávon lehet csatlakozni, és az érintett önkormányzatok együttműködésére is számítanak a szervezők.

Az emlékévhez kötődően már eddig is több rendezvényt, előadást, emléktábla-avatást tartottak idén nemcsak Szlovákiában, hanem Csehországban és Magyarországon is.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Csütörtöktől ismét ellenőrzések várhatóak a cseh–szlovák határátkelőkön

A cseh határellenőrzés a szlovák belpolitikában is vitát váltott ki

kert k

Olvasóink szeretettel gondozott virágos- és konyhakertjei

d

Magasabb nyugdíjat szeretne? Így növelheti annak összegét!

határátkelőhely ausztria

Osztrák belügyminisztérium: Folyamatosan figyeljük a helyzetet a szlovák határon

szájmaszk

Döntött a bíróság: ennek a jókai cégnek közel 3,9 millió eurót kell visszafizetnie az államnak

Irena Dančová

Eltűnt egy 15 éves lány – nincsenek nála a gyógyszerei

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.