Régió

Elrejtett, hatalmas kupolájú templom

Kassa | A dómhoz közel, a Malom utca vonalába simulva áll egy míves szép templom. Lassan négyszáz éve lesz annak, hogy 1637-ben a Luther tanait követő egykori kassai magyar, német és szlovák hívek – ha nem is a maguk akaratából ugyan – elhagyták a kassai dómot, hogy új helyet keressenek hitük megvallásához.
author
Szászi Zoltán

2021. május 10. 13:34

a
Tiszteletet parancsoló, de kissé rejtőző ez a templom - Somogyi Tibor felvétele

A szétosztódott gyülekezetek végül csak a 19. század elején tudtak saját templomot építeni.

A kassai evangélikusokról

Miután Luther Márton 1517. október 31-én a korabeli római katolikus egyház romlott viszonyai ellen tiltakozva, a hit megújítását szorgalmazva a wittenbergi vártemplom kapujára kiszegezte tételeit, az új vallás néhány évtized alatt el is terjedt. A korabeli Felső-Magyarországra a német egyetemekről hazaérkező diákok hozták magukkal az új vallást, s alig egy évszázad alatt az ágostai evangélikus vallást mind a nemesség, mindapolgárság,deajobbágyokközt is sokan magukénak választották. Magyar, szlovák és német ajkú hívő kezdetben még egy gyülekezetbe tartozott, ezek nemzetiségi alapú gyülekezeteké formálódása a II. József magyar király által meghirdetett türelmi rendelet után kezdődött meg. Ez a korszak, a türelmi rendelet kihirdetése a késő barokk nagy templomépítő korszakának is számít. A ma is ismert református és ágostai evangélikus barokk, empír és klasszicista stílusú templomai javarészt a 18. század végétől a 19. század első harmadának végéig épültek meg, vagy a korábbi templomhajókhoz ekkortájt építettek harangtornyot. Kassa, a szabad királyi város evangélikus lakosságának lélekszáma az új vallás elterjedésétől kezdve mindig is igen tekintélyes volt. Viszont az ellenreformáció miatt a kassai német és a szlovák gyülekezet a legkisebb számú magyar ajkú evangélikussággal együtt csak a 19. század elején erősödött meg olyan mértékben, hogy saját templom felépítésébe kezdhessen. Ha már 1637-ben kénytelen volt visszaadni a római katolikusoknak a Szent Erzsébet-dómot, meg a mellette lévő Szent Mihály-kápolnát, a megerősödésük templomépítő kedvet is hozott.

Tájoló

Kassa ágostai evangélikus temploma a Malom utcán található, a 48.721/21.260 GPS-koordinátáknál.
 

Városfalon, várárkon túl

Kassa városát egészen a 18. század végéig szinte teljesen körbevették a főleg a török hódítás korában épített erődítések és városfalak, amelyek a maguk idejében a város szélét jelentették. Ezeknek csekélyke maradványai még néhány helyen ma is láthatóak, de már egyáltalán nem a város szélét jelentik ezek a megmaradt falak. Lebontásukkal megnyílt a lehetőség a település terjeszkedésére, a betemetett városfal előtti árkot feltöltötték, magánházak és később középületek épültek a kitöltésére. Így a kassai ágostai evangélikus templom is, amely a Malom utca jobb oldalán, az egykori Malom utcai kapu és védmű vonalának közvetlen közelében, szinte annak egykori vonalán épült fel. A városfal és kapu nyomait az utca kövezetének eltérő struktúrájával jelzik az 1995-ben elkezdett nagy léptékű régészeti feltárás és teljes felújítás óta. Maga a templom a tiszta klasszicizmus! Utcai frontján tengelyszimmetrikus díszítések, markánsan kidolgozott vakolatkockák, egy timpanon meg a mellette álló két tömzsi torony ad neki egyedi külső jegyeket. A tornyok mögött egy igen tekintélyes méretű önhordó szerkezetű kupola fedi be a liturgikus teret. Homola István néhai, kassai evangélikus lelkész a templomról szóló, 1927-ben helyben megjelent írásában igen érdekes tényeket közöl. Például azt is, hogy a kupola miatt a templom akusztikája nem a legjobb, és ez nem túlságosan kedvező tény. Homola szerint „valóban próbára teszi a papot, kinek erős hanggal és tüdővel kell bírnia, hogy szónoklata legalább úgy ahogy érvényesüljön". A templom kifűthetőségét is a kupola mérete miatt tartotta problémásnak a lelkész, akinek volt is javaslata másféle födém kialakítására. Ám ez a kezdeményezése nem valósult meg, mint az írta „… a tagadhatatlanul szép, de célszerűtlen kupolához való ragaszkodás ezt az életrevaló indítványt akkor elvetette... " Már most ha ilyen kényelmetlenségek is adódnak, érdemes akkor megemlíteni a templom tervezőjét, Kitzling János György kamarai építőmestert, aki 1789-től élt Kassán és az általa tervezett templom 1816-os befejezése előtt 1809-ben hunyt el. Az általa megálmodott templom viszont ma jó karban, gondozottan várja a híveket, a kassai Malom utcában. Talán nincs is akkora baj azzal az akusztikával és kifűthetőséggel! Az utcai front felirata szerint úgyis: SOLI DEO GLORIA!

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ha terítékre kerülne a választási időszak lerövidítése, akkor Jaroslav Naď lemondana a tárcavezetői tisztségéről, visszaülne a parlamentbe és az előrehozott választás ellen szavazna. A miniszter kijelentette, akár teljesen is kivonulhat a politikából. (TA

Naď: Ukrajna megkapta az első négy Zuzana 2 tarackágyút

matovič k

Ismét nagyot ment Matovič a Facebookon – nem hiszi el, kit kritizált!

kánikula k

Jövő héten visszatér a trópusi kánikula – mutatjuk, mikor tetőzik a hőség!

baleset k

Közúti baleset vagy káresemény?

tengerpart kornyezetszennyezes

Mocskos és szennyezett az olasz tengerpartok többsége

novavax

Koronavírus: hiába hatásos az új vakcina, veszteséggel gyárthatják

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.