Régió

BARANGOLÓ: Dunai hajósok a Vágon, tiszavirág életű kalandok

Komárom | Bérelhető, vagy barátoktól is kölcsön kérhető egy kisebb motoros, vagy evezős csónak, és ha több napos vízitúrát tervezünk, sátorra, hálózsákra, derékaljra is szükségünk lehet az erdő szélén. A minden kalandra elszántak ilyenkor nyár végén, kedvezményes áron is hozzájuthatnak egy használt, de még derék állapotban lévő vízi járgányhoz, melynek napokra belakhatják a kajütjét.
Száz Ildikó

2020. augusztus 26. 13:46

Dunai hajókázás
- A szerző felvételei

A hétköznapok partjaitól való elrugaszkodás lehetőséget nyújt arra, hogy nyitottabban, figyelmesen, egy teljesen más prizmán át érzékeljük a természetet. Azoknak is ajánlunk programot, akik Komáromból, vagy Patról indulnának hajókázni és a navigációt tapasztalt kapitányra bíznák.

A szépséges Vágon


Kerüljék a zátonyokat!

Első alkalommal egy felfújható gumicsónakon eveztem a Dunán, annak is egyik ismertebb szakaszán, a Mária-Valéria híd pillérei között, egészen a kovácspataki Duna kanyarig. A nem sok tapasztalattal rendelkező csónakos hullámlovassá válik ezen a szakaszon, és úgy játszadozik vele a vén Duna, mint egy könnyű kis naphallal. Jóval békésebb átevezni a Garamra, a lombkoronák boltíve alá, ha ilyen vízi járművet választunk.

A Párkány és Pat közötti Duna szakaszt többször behajóztuk egy vén kajütös járgánnyal, és a motorcsónakon utazóknak is ajánlani tudom ezt a kiváló gyakorló terepet. Errefelé a kirándulóhajók és az uszályok egymást kerülgetésében, a hajóstáblák és a bóják éber fürkészésében merülnek ki a látnivalók. Az augusztusi heves esőzések ellenére sem túl magas most a folyók állása, ezért ajánlatos fegyelmezetten követni az útmutatásokat, nem térni le a hajóútról még akkor sem, ha a szemközti sekély partoknál kárókatonák napoznak és sirályokkal civakodnak. A Karvánál, illetve a vele szemben lévő magyarországi Lábatlannál lévő sziklazátonyokat bizalmasan ismerem, és óva intenék minden kezdő hajóst attól, hogy túlmenjen a piros tiltó bóján! Az első, hajósvizsgát követő utunkon négy napot töltöttünk a zátonyon csüngve, amíg a lábatlani dzsipekkel érkező ifjú titánok acélkötelekkel ismét vízre nem húzták a hajót. Dunamocs és Dunaradvány szakaszán mutatós hétvégi házak csipkézik a partokat, a szemközti oldalon mindenre elszánt éjszakai horgászok sátoroznak, alkonyatkor szentjánosbogarakként világítják be a magyarországi partszakaszt. Paton, alig két kilométerre a termálfürdőtől, szemrevaló kikötő fogadja minden kényelmével a hajósokat.

Parkolójegyet a hajónak a fürdő pénztárában válthatnak azok, akik élvezni akarják a helyi komplexum medencéit és szaunáit.

Szitakötő

Irány a Vág folyó!

A komáromi járásbeli Izsánál már szebbnél szebb emeletes és kőmozaikkal díszített horgászstégek fogadnak bennünket.

Varázslatos a Duna és a Vág találkozása néhány kilométerrel arrébb. A szürkéskék, fenséges Dunának nehezen adja meg magát a mélyzölden morajló Vág, és több méteren át jól látható, ahogy egymás mellett csordogálnak. Jóféle halászlét kóstolhatunk a komáromi csárdában, itt bátran kiköthetünk. Két híd alatt továbbhaladva elérünk a komáromi kajak-kenu paradicsomhoz és a vízre épített házak birodalmába. Itt már csak finoman szabad berregtetni a hajó-, illetve a csónakmotort, mert tilos a hullámverés. A partjelzés mutatja az árral szemben haladónak, merre hajózható a folyó. A kikötőnél a Nyitra holtága teszi kíváncsivá az érkezőket, ennek a folyamnak a záró szakasza a Lándor tanya közelében van, ahol sárga vízitök virágai és legyezőszerű levelei terülnek a vízre. Kicsit sebesebben ajánlott evezni azoknak, akik kajakon vagy csónakon bemerészkednek a Nyitra holt ágára, mert a szúnyogok kíméletlenül elbánnak a lustálkodókkal.

Egyre több helyen láthatunk hattyút, szürke gémet, később vadkacsák tanyájára bukkanunk a partokat erősítő sziklákon.

Szürke gém

Kamocsáig meg sem állni

Nyaralók és stégekhez kötött horgászcsónakok élénkítik a partot, itt a hajnali órákban csenevész őzbakokkal is találkozhatunk.

Úszó vaddisznócsorda

Legutóbb ezen a szakaszon, túl Keszegfalu határán, egy egész vaddisznócsorda úszott át előttünk az elárasztott bal oldali ártéri területről a szomszédos parton terpeszkedő kukoricaföldek irányába. Kényelmes, kanyargós szakasz következik, az egyik hódok építette laknál gondosan faragott evezőlapát árválkodik. A part menti hordalékból jól látható, ahogy néhány alkalmi sátorozó hátrahagyja fél papucsát, szúnyogriasztóját, félig kiürített pillepalackját, vagy lyukas felfújható matracát.

Gútára érve érdemes elidőzni Európa leghosszabb, fából faragott hídjánál, ellátogatni a vízimalomhoz, felfrissülni a békés kisváros vendéglőiben, vagy az út menti fagylaltozóban, de térjünk vissza a lakott területekről a felségvizekre.

Horgászok mutatják az utat

Némi bonyodalomra számíthatnak apadáskor azok, akiknek a testesebb, mélyebbre szántó motorcsónakkal gondot okoz a sekély vízpartoknál haladás.

Mi hajnali öt-hat óra tájékán hajóztunk Gúta és Kamocsa között, és minden problémás kanyarulatnál útba igazítottak a horgászok, mutatván, merre vezet a biztonságosabb út. Amellett, hogy nagyobb járgánynál ajánlott fél szemmel figyelni a merülés-mérőt, kis motorcsónak esetében sem árt időnként lemeríteni az evezőlapát nyelét a mélybe, nehogy fennakadjon a kavicsmederben a csónakmotor. A vadkacsa párok rendszerint hajnalban, vagy alkonyatkor sétálgatnak a parton. Egyre több jégmadár fészkel a környéken, éles síphangú csippantásokat hallatva, kékségesen rebbenek tovább. Az augusztus derekát követő néhány napon még egy különleges jelenségnek lehetünk a tanúi. Homloklámpára, éles villanóval ellátott fényképezőgépre van szükség, hogy élvezhessük a látványt, és jobb minőségű távcsőre. Egész felhőnyi kérész vonul el mellettünk, elképesztő násztáncot lejtve. Mámorító ez az „egyszer élünk” tiszavirág jelenség! Egyetlen napból áll az életük, pirkadatkor, vagy szürkületkor párzanak a levegőben. Arra sem marad idejük, hogy némi harapnivaló után nézzenek. Miután lárva állapotukból kiszabadulnak, szubimágóvá, végül ivarérett kérésszé válnak a rovarok. Az elpusztult egyedek beterítik a vizet, eleségül szolgálnak a halaknak.

A késő nyár és a kora ősz, majd végül a késő ősz is bőségesen megajándékozza a vízre merészkedőket. Indián tolldíszt kapnak a fák, és az égboltot ellepik a folyók mellékágain, kis szigetein megpihenő vadludak, hűségesen követve a táplálékot és oltalmat egyaránt nyújtó Vág kanyarulatát.

Kárókatona

 

FONTOS TUDNIVALÓK:

Komárom – Pluto kirándulóhajó

Minden vasárnap 17 órától indul az egy órás sétahajózás a Vág hídjánál található mólótól. A körutazás feltétele legalább nyolc utas. Felnőttjegy 8 euró, gyerekjegy 5 euró. Érdeklődni a 0907/161 514-es telefonszámon lehet.

Komáromi kajak és kenu klub

Regata kenu – hétfőtől csütörtökig klubtagoknak napi 10 euró, nem klubtagoknak 15 euró, péntektől szombatig klubtagoknak 15 euró, nem klubtagoknak 20 euró.

Regata kajak – hétfőtől csütörtökig napi 10 euró, péntektől vasárnapig 15 euró.Közelebbi tájékoztatást a csónakok szállításáról, foglalásáról a  0903/441 919-es telefonszámon nyújtanak.  

Hajóutak Dunán és Vágon

Pati kikötő

Dunai hajókirándulások augusztusban hétfőn, szerdán és szombaton 14 órától, szeptemberben és októberben szombatonként 14 órától. Más napokon előzetes egyeztetés alapján. Jegyek: 6-tól 12 éves korig 4 euró, felnőttjegy 12 éves kortól 8 euró.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Milan Krajniak

Egyezség született: A járványhelyzet súlyosbodása esetén nem kell fizetni a tesztért

koronavírus utazás

Mit csináljunk, ha külföldön eltűnik az úti okmányunk?

telefon k

Rendkívül drága a mobiladat Szlovákiában

koronavírus utazás

Kössünk covidos utasbiztosítást!

koronavírus Franciaország

Könnygázt vetettek be a Párizsban az új korlátozások miatt demonstrálók ellen

Szilágyi Áron

Szilágyi: hetekre, hónapokra lesz szükségem ahhoz, hogy felfogjam, mi is történt itt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.