Régió

Az Ipoly és Garam mente középkori emlékeit tárják fel

Komárom | Májustól őszig hét településen folynak ásatások a Barsi Múzeum és a Sine Metu Polgári Társulás együttműködésében. Középkori kolostor- és templommaradványokat, valamint kutakat, esetleg sírokat tárnak fel a Lévai és az Érsekújvári járásokban.
author
Vataščin Péter

2022. április 21. 16:19

Érsekkéty
Georadarozás Érsekkétyen (kép: Sine Metu)

A régészeti projektről tartott sajtótájékoztatón elhangzott, megkapták a Műemlékvédelmi Hivatal engedélyét, május elején már elkezdődhet a munka. Orosz Örs, a Sine Metu vezetője kifejtette, hat településen szűk egy hetet kutatnak, mindehol néhány szelvény erejéig tárják fel a zömmel Árpád-kori emlékeket, nyílt napokon mutatják be az érdeklődőknek a munka eredményét. A lelőhely komplexitása miatt augusztusban 4–6 hétig tarthat a kutatás Ipolyvisken. A munkát kisebb részben saját, nagyobb hányadban magyarországi forrásokból fedezik.

Zachar Pál, a Sine Metu Ipolyság környéki koordinátora elmondta, az ipolysági premontrei kolostor tavaly befejeződött ásatásakor olyan kapcsolatokat alakítottak ki a régészeti szakmával, amelyeket most tovább tudtak fejleszteni. 12 települést határoztak meg Juhász Gábornak, az Alsó-Garam és az Ipoly mente lelkes helytörténész aktivistájának segítségével. Ezt követően Stibrányi Máté régész és geofizikus közreműködésével egyebek mellett magas minőségű georadaros mérések segítségével döntötték el, mely helyszíneken érdemes régészeti kutatómunkát kezdeni.

Ásatás
Balról: Zachar Pál, Bali Henrietta, Orosz Örs - Vataščin Péter felvétele

Hét falu

A kutatandó helyszínek hét település kataszterében találatók. Ezek a következők: Ipolyvisk, Százd, Lüle, Farnad, Érsekkéty, Nagyölved és Kőhídgyarmat. Csupán egy érintett terület van az önkormányzat tulajdonában, kettő az egyházé, a többi magántulajdont képez, ám minden tulajdonossal sikerült megegyezni. További öt faluban (Lekér, Málas, Gamarsalló, Tornagörgő és Barsbaracska) is folytattak felméréseket, ám különféle okok miatt ezeken a helyeken – egyelőre – lemondtak az ásatásról.

Orosz Örs elmondta, legendáknak is utánajártak, például a tornagörgői Palota-dűlőn IV. Béla palotájának kellett volna lennie, de az a közeli kőbánya miatt valószínűleg megsemmisült. Más esetekben a Műemlékvédelmi Hivatal eddigi, rosszabb minőségű méréseit pontosították, s vannak eredeti felfedezéseik is. Megtaláltak például egy középkori települést is, amelyet a 15. században említettek utoljára mint Szent Kozma és Damján faluját.

Galéria
Az egykori farnadi templom alapjai a georadaros mérés alapján (Vataščin Péter felvétele)
Az ipolyviski feltárandó terület (fotó: Sine Metu)
Az ipolyviski feltárandó terület (fotó: Sine Metu)
Az ipolyviski felmérésben résztvevő csapat (fotó: Sine Metu)
+1

Bali Henrietta, a Barsi Múzeum igazgatója kifejtette, több helyszínt ismertek eddig. Ám mivel a régészet destruktív műfaj, ezért nagy hasznát látják az előzetes geofizikai felmérésnek, mivel pontosan meg tudtak győződni arról, hol érdemes ásatást végezni. A lülei felfedezésnek külön örül, ott egy templomdombot lokalizáltak, amit mind ez ideig senki sem kutatott. Kiemelte Ipolyvisket is, amely nagyobb területű lelőhely, ahol a kőrézkortól a középkorig vannak izgalmas és fontos, feltárandó történeti rétegek.

Helyi identitás és turizmus

A munkálatokat követően elsősorban az önkormányzatok mérlegelhetik, mihez kezdenek az eredményekkel. A sajtótájékoztatón visszatérő téma volt a helyi identitásba és az idegenforgalmi kínálatba való beágyazás. Bali Henrietta például a lülei önkormányzatot dicsérte, amely az ásatásokban fantáziát láttak. Orosz Örs szerint a projekt hatással lehet a belső perifériának minősülő Ipoly és Garam mentének népszerűsítésére, amelyet akár együtt lehetne fejleszteni az Alsó-Ipoly mente magyarországi oldalával is, amely szintén rászorul arra, hogy reflektorfénybe kerüljön. „Az emlékezetpolitikában nehéz manapság újat mutatni – olyasmit, amivel sikerül a szélesebb közönség érdeklődését felkelteni. A hagyományos magyar emlékezetpolitika az emléktáblákon, szobrokon, koszorúzásokon alapul. Úgy gondolom, ezekkel ma már nem igazán lehet közösséget bővíteni” – fejette ki Orosz, aki szerint az embereket érdekli a lakhelyükhöz kapcsolódó műemlék és a szimbólummentések, mivel ezek részét képezhetik a helyi identitásuknak, s „megütik az ingerküszöbüket”.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
SPP

Sulík szerint az elkövetkező négy évben 76%-kal drágul a gáz

Tom Jones

Mindenütt rajonganak érte

sport a tv-ben

Ausztrália–Magyarország női vízilabda-negyeddöntő a tévében

Jaroslav Naď

Naď: Teljes a NATO szlovákiai többnemzetiségű harccsoportjának létszáma

koronavírus étkezés

Táplálkozás a koronavírus-fertőzés után

f

KVÍZ: Tudnál elsősegélyt adni? Teszteld le!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.