Régió

Aranyat ér a jó vesszőseprű és a fonott kosár

Battyán | Valószínűleg még most is sok olyan vidéki háztartás van, ahonnan nem hiányozhat a vesszőseprű, az éléskamrában vagy a pincében pedig mindig akad egy-két fonott kosár. Bár vannak üzletek, ahol ezeket is kapni, az igazi, kézzel fonott vesszőseprűnek és a fonott kosárnak nincs párja. A bodrogközi Battyánban még most is űzik ezt a mesterséget, a helyi romák akár méretre is készítenek seprűt, vagy fonnak kosarat.
author
Németi Róbert

2022. április 5. 15:05

Egy jó seprű vagy kosár elkészítéséhez kevés szerszámra, de sok tudásra és kézügyességre van szükség
Egy jó seprű vagy kosár elkészítéséhez kevés szerszámra, ugyanakkor tudásra és kézügyességre van szükség  - Németi Róbert felvételei

Amikor még éltek apai nagyszüleim, jól emlékszem, hogy nagyapám mondhatni katonai szigorral szólt rá azokra, akik sáros vagy havas cipővel léptek be a házba. A havas, koszos cipő miatt nagyszüleim minden reggel kikészítették az ajtó mellé a vesszőseprűt. S persze ha kerti munkára került sor, vagy éppen kukoricát vagy krumplit mentünk szedni a mezőre, a traktor után akasztott pótkocsiból sosem hiányzott a szintén vesszőből font kosár. Nagyapám – bár valódi falusi mesteremberként ehhez a mesterséghez is konyított valamenyit – a vesszőseprűt, a fonott kosarat vagy éppen a gyékényből készült lábtörlőt mindig a battyáni cigányoktól szerezte be. Miután nagyapám, nemsokkal később pedig nagymamám is meghalt, nem igazán volt szerencsém az ilyen, kötelező cipőtisztítós fogadtatáshoz, bár ma is boldogan tennék eleget nagyszüleim felszólításának. Néhány hónappal ezelőtt az egyik téli reggelen azzal szembesültem, hogy nincs mivel elseperni szüleim háza körül, a járdáról a frissen lehullott havat. Ezért fotómasináimmal a vállamon a szomszédos Battyánba, konkrétan a falu végén található roma telepre mentem, hogy megörökítsem ezt az érdekes mesterséget, és hogy beszerezzek egy-két seprűt meg kosarat.

Kosárfonás


Családi hagyomány

Mint megtudtam, igazi ritkaságnak lehettem szemtanúja, hiszen a környéken, történetesen a Bodrogköz ukrán–szlovák–magyar határ csücskében manapság már csak a battyáni cigányoktól lehet kapni ezt a fajta portékát. „Ez egy családi hagyomány, hiszen nemcsak a néhai férjem, de már az ő édesapja is vesszőfonással foglalkozott. Tudjuk, hogy sokan nem sokba nézik ezt a munkát, viszont vannak olyanok is, akik évtizedek óta tőlünk veszik a vesszőseprűt meg a kosarat. A munka igazából egyszerű, persze tudni kell, mit hogyan és hova kell fonni, kötni. Még mielőtt nekiállhatnánk a fonásnak, vesszőt kell vágni. A vékony, hajlékony veresgyűrű vesszőt a falu határában gyűjtük össze, sajnos az enyhe telek miatt egyre nehezebb jó minőségű gyékényt »szüretelni«. Míg a vesszőt az utak menti bokrokról vágjuk, a gyékényt a befagyott tó vizén szedjük, de mivel idén sem voltak kemény mínuszok, csak keveset tudtunk összegyűjteni” – magyarázta lapunknak Horváth Mária, akinek munkáját a tőle fiatalabb Lakatos Olivér segíti. „Míg Mária inkább a seprűkészítés mestere, én többnyire kosarakat fonok. Többnyire előre megrendelt darabokat készítünk, de ha van elég vessző, akkor az elkészített darabokat a hátamra csapom és elindulok a környező falvakba” – mondta az Új Szónak Lakatos Olivér.

Kosárfonók


Igazi hiánycikk

Kondás Aranka kistárkányi lakos évek óta a battyáni kosarasoktól szerzi be a hasznos portékát. „Nagyon jó tudni, hogy ebben a rohanó világban még vannak olyan emberek, akik a régi hagyományok szerint dolgoznak. Nagyon jó dolgokat készítenek, de ha kell, akkor az általam leadott méretek szerint is hajlandóak dolgozni. Vettem már tőlük vesszőből font seprűt, kosarat, virágtartót, lábtörlőt, és annak is igazán örülök, hogy az elkészített dolgokat házhoz szállítják. Az ilyen embereket és kétkezi munkájukat meg kell becsülni” – zárta Kondás Aranka. 

Kosárfonók

 

Galéria
Aranyat ér a jó vesszőseprű és a fonott kosár
Aranyat ér a jó vesszőseprű és a fonott kosár
Aranyat ér a jó vesszőseprű és a fonott kosár
Aranyat ér a jó vesszőseprű és a fonott kosár
+6
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
SPP

Sulík szerint az elkövetkező négy évben 76%-kal drágul a gáz

Újabb lakástakarék fagyasztja be a tevékenységét

ff

A rekordokat döntő árak elijesztik Horvátországból a hazai turistákat

DD

FOTÓK: Ezeken a gyönyörű helyeken teljesen ingyen is megfordulhat!

scholz

Scholz: Nem szabad Putyin csapdájába esnünk

új szó

Miről ír a keddi Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.