A zene a káoszból rendet teremt

A zene a káoszból rendet teremt
Galánta |

A hétvégén tartják a XIX. Kodály Napokat Galántán. A Szlovákiai Magyar Felnőtt Énekkarok Országos Minősítő Versenyén 14 kórus mutatkozott be.

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Galántai Területi Választmánya, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, azaz a Csemadok és a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága közös szervezésében a hétvégén zajlik a XIX. Kodály Napok. A fesztivál pénteken a nyitóhangversennyel kezdődött a deáki római katolikus templomban, ahol a helyi Nefelejcs énekkar és Veszprém Város Vegyeskara adott koncertet. Szombaton 14 kórus mutatta meg tudását a szakmai zsűri előtt a Szlovákiai Magyar Felnőtt Énekkarok Országos Minősítő Versenyén. A Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társaságának elnöke, Szalay Szilvia a verseny megnyitóján elmondta, a rendezvényt mindig nagy várakozás előzi meg, készül Galánta városa, várja a közönség, várják az énekesek, a Galánta környéki települések, hogy a templomokban, kultúrházakban megszólaljon a kórusmuzsika egy-egy gyöngyszeme. Kifejtette, hogy a legutóbbi Kodály Napok óta eltelt két évet a kórusok az újrakezdéssel, felkészüléssel töltötték. A Covid-19 járvány sok nehézséget okozott az énekeseknek és a kórusvezetőknek.

„Akik nem adták fel, azokat hajtotta a hit és a gondolat, hogy énekelni jó és semmi nem hat ránk olyan mélyen, mint az emberi hang. Az éneklés öröme a lélek öröme. A zene a káoszból rendet teremt, a ritmus a széttartót egységbe fogja, a melódia a megszakítottat folytonossá varázsolja, a harmónia az össze nem illőket összeegyezteti”

– fogalmazott. Szalay Szilvia kiemelte, annak, hogy egymásért vagyunk, élő példája az énekkar, ahol az egyéni érdek eltűnik és mindenki annyit ér, amennyit a közösségnek jelent.

A zene a káoszból rendet teremt

Szombat este a versenyző kórusok Galántán, Diószegen, Farkasdon, Jókán, Vezekényen és Zsigárdon adtak hangversenyt. 

Vasárnap délelőtt, az országos verseny szakmai értékelésén Erdei Péter, a zsűri elnöke kiemelte, nagy tisztelettel adózik azoknak a kollégáknak, akik elhozták a kórusokat, hiszen a világjárvány veszteségeket és nehézségeket okozott, de az akarat és az erő megmentett sok énekkart, így 14 kórus itt lehetett. Úgy véli, rengeteget haladt előre a kórusmozgalom, ami az olyan szakmai kérdésekben mutatkozik meg, mint például a partitúrahűség, az egységes hangzásra való törekvés vagy az intonáció. A kórusokat a zsűri tagjai értékelték és látták el szakmai tanácsokkal, ezzel segítve a további munkájukat.

A vasárnap délutáni gálahangversenyen minden versenyző kórus a zsűri által a versenyszámokból kiválasztott zeneművet ad elő, majd következik az eredményhirdetés. A XIX. Kodály Napok a hagyományokhoz híven az összkari művek eléneklésével zárul a több mint háromszáz résztvevő előadásában.

Fellépő kórusok:
 • Te Deum Laudamus kamarakórus, Alistál
 • Peredi Nőikar
 • Pro Kultúra Füleki Férfikar
 • Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Kórusa
 • Szent Korona Kórus, Ipolybalog
 • Stilla Pectus Nőikar, Párkány
 • Melódia Nőikar, Fülek
 • Korona Énekegyüttes, Pelsőc
 • Kodály Zoltán Daloskör, Galánta
 • Blaha Lujza Vegyeskórus, Rimaszombat
 • Franz Schubert Vegyeskar, Zselíz
 • Híd Vegyes Kar, Somorja
 • Concordia Vegyeskar, Komárom
 • Cantus Iuventus a Selye János Egyetem Nőikara, Komárom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?