Régió

A Református Teológiai Kar a Selye János Egyetem „alapkara”

Komárom | A Selye János Egyetem talán legrégibb részének lehetne nevezni a Református Teológiai Kart (RTK). Az ok egyszerű: ez az intézmény szervesen kapcsolódik a város kálvinista gyülekezetének történetéhez.
Vataščin Péter

2019. szeptember 18. 17:35

15 éves a Selye János Egyetem
- A szerző felvétele

A komáromi reformátusok története az egyetemes magyar, sőt, közép-európai művelődéstörténet szempontjából is fontos szálat jelent. Elég csak megemlíteni olyan személyek nevét, mint Péczeli József vagy Mindszenthy Sámuel, akik már a 18. század végén olyan művelődési és szervezői tevékenységet folytattak, amely túlmutatott gyülekezetük szűkebb keretein. Az azóta eltelt időszakban is voltak példák efféle esetekre, s tulajdonképpen ebbe illeszkedik a Selye János Egyetem Református Teológiai Kara létrejötte is, amely sajátosan gazdagította a komáromi egyetem profilját már annak megalapításakor. „Ez a kar gyakorlatilag az egyetem alapkara” – állítja határozottan Lévai Attila, a kar dékánja, aki a komáromi református művelődéstörténetet szellemi bázisnak nevezi, tudatosan utalva mindazon előzményekre, amely a kálvinista gyülekezetet a városhoz köti. Mint mondja, a rendszerváltást követően egyházuk komoly szakemberhiánnyal nézett szembe, amely akkor kezdett el csak igazán enyhülni, amikor néhány korábbi intézményre épülve 1994-ben létrejött a Kálvin János Teológiai Akadémia.

Az Akadémia már lelkészeket is képzett, de soha nem kapott akkreditációt. Az intézmény vezetése folyamatosan szeretett volna valamelyik állami egyetem keretébe kerülni, s noha ez nem sikerült, mindez azt eredményezte, hogy egy évtizeden át folyamatosan fejlesztették a tanterveiket, információs lapjaikat, elképzeléseiket. Amikor aztán 2004-ben elindult a SJE szervezetének kialakítása, gyakorlatilag kész anyaggal tudtak pályázni, s annak harmadik karaként jöttek létre.

A SJE-RTK-n jelenleg négy tanulmányi program van alaptól a doktori képzésig, s 51 hallgató látogatja a kart ebben a tanévben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Amerigo Tot: A szobrász, aki élni is tudott

Karácsony Gergely lett Budapest új főpolgármestere

Borkai Zsolt marad Győr polgármestere

Aki 45 évesen gyorsabban gyalogol, annak fiatalabb a szervezete és az agya

Ellenzéki győzelem Miskolcon

Bénes gólpasszt adott Paraguay ellen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!