Régió

A Galántai járásban is lesz ingyenes wifi

Hidaskürt | Ingyenes wifi csomópontokat alakítanak ki Galántai járás több településének közterületein. Hidaskürtön és Galántán is folyamatban van a projekt előkészítése.
Bartalos Éva

2019. március 12. 15:07

Az Európai Bizottság tavaly novemberben hirdette meg a Wifi4EU programot, amelynek keretében vissza nem térítendő támogatásra pályázhattak a tagországok egyes községei. 2020-ig 120 millió eurót különítettek el a programra, összesen 8 ezer faluban és városban lehet majd ingyenesen rácsatlakozni a világhálóra. Az Euractiv internetes portál szerint több mint 13 ezer község pályázott a felhívásra, Szlovákiából 252-en. Az első körben 42 millió euró értékű utalványokat osztanak szét 2 800 sikeres önkormányzat között. A falvak és a városok az egyenként 15 ezer eurós utalványból fedezhetik a wifi csatlakozási pontok kialakításához szükséges műszaki háttér beszerelését. Több dunaszerdahelyi járásbeli falu – egyebek mellett Nagypaka, Csiliznyárad és Felsővámos -, valamint szenci járásbeli települések mellett a Galántai járás önkormányzatai is sikerrel pályáztak. A TASR hírügynökség szerint Hidaskürtön, Vízkeleten, Kajalon, Kismácsédon és Nagyfödémesen lehet majd ingyenesen csatlakozni a világhálóra. Rózsár Tibor Hidaskürt polgármestere lapunknak elmondta, a főút mentén, azokon a helyeken alakítanák ki az ingyenes csatlakozási pontokat, ahol több embert érhetnek el. „Tizenegy pontot terveztünk, de a kivitelező mondja meg, hogy műszakilag megvalósítható-e, esetleg más csatlakozási helyeket kell betervezni. Folyamatban van a közbeszerzés előkészítése, várjuk, hogy műszaki szempontból megvalósítható-e, ezután elindul a közbeszerzés. Szeretném, ha az első félévben működtetni tudnánk a községi wifit” – nyilatkozta Rózsár Tibor. Hozzátette, hogy a község feladata, hogy minimum három évig működtesse a rendszert és az önkormányzat téríti az üzemeltetéssel kapcsolatos kiadásokat.

Peter Paška Galánta polgármestere korábban a közösségi portálon tájékoztatott arról, hogy a járási székhelyen is lesz ingyenes internetelérés. Galánta az informatizációért és beruházásokért felelős miniszterelnök-helyettes hivatalánál pályázott sikeresen. Több mint 14 ezer euróból a város 11 pontján lehet majd ingyenesen csatlakozni a világhálóra. Például a Béke téren, a Fő utca mentén, a városi parkban és a stadionban is lesz wifi.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kezdődik a Tompa Mihály Országos Verseny

Getafe–Real Madrid futballmeccs a képernyőn

Hoki-vb: a jegyek 80%-a már elfogyott

Kutatóállomást építene Kína a Holdon

Elpusztult Charlie, a fogságban élő legöregebb kaliforniai tengeri vidra

Félmillió eurót költenek útfelújításra a galántai járásban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?