Panoráma

Szakemberek tanácsolják: csecsemőt ne vigyünk magunkkal külföldre

Ha idén az olasz tengerparton szeretne eltölteni néhány napot, tudnia kell, hogy a járványügyi szakemberek azt javasolják: csecsemővel ne induljon útnak, mert nagy a kanyaróveszély. Nálunk csak a 15–18 hónapos gyerekeket oltják be e betegség ellen, a fiatalabbak tehát nem védettek.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. június 19. 21:56

Sajnos megnőtt azoknak a szülőknek a száma, akik megtagadják gyerekeik beoltását, vagy feleslegesen késlekednek vele. Tudniuk kell, hogy ezzel gyengül  a kollektív védelem hatása, s az európai népesség fogékonyabbá válik a fertőzésre. A múlt évben Britanniában még a a zenei fesztiválokon is terjedt a kanyaró, Romániában pedig emberéleteket is követelt. Magyarországon, Csehországban és Olaszországban is betegedtek meg emberek. Olaszországban ismét bevezették a kötelező oltást, mégpedig 12 betegség ellen. Itt jegyezzük meg, hogy nálunk 10 betegség ellen kötelező az oltás. A beoltottak száma egész Európában csökken, miközben a migránsok százezrei érkeznek Európába, akikről nem tudjuk, hogy kaptak-e védőoltást és ha igen, mi ellen.

A kollektív védettség fontossága

A kisgyerekeket valóban a fertőzés veszélye fenyegeti, hiszen az ő immunrendszerük még nem fejlődött ki teljesen. „Az egyén immunrendszere védi az embert a vírus vagy a baktérium, a fertőzés okozója ellen” – magyarázta dr. Zuzana Krištúfková, a Szlovákiai Vakcinációs Társaság elnöke. „Ha nagyon sok ember megkapja a védőoltást, kialakul az úgynevezett kollektív védettség, ami megakadályozza, hogy a kórokozók tovább terjedjenek. Optimális esetben bizonyos régióban vagy akár az egész világon  teljesen kiveszhet  egy-egy betegség. Azt is mondhatnánk, hogy ha kialakul a népesség kollektív ellenálló képességének bizonyos foka, az megakadályozza a fertőzés terjedését, s eltűnhet a betegség, mint például a bárányhimlő esetében. A kollektív védettség kialakulásához szükséges beoltottsági szint az egyes betegségek esetében enyhén eltér egymástól. Ez az adott betegség terjedésének gyorsaságától, a kortól és a népesség sűrűségétől függ. A kanyaró esetében például a gyerekek akkor védettek vele szemben, ha a beoltottság meghaladja a 95 százalékot, vagyis a gyerekek 95 százaléka megkapja a védőoltást. A gyermekbénulás és a torokgyík esetében ez az érték 85 százalék” – tette hozzá a szakember.

Készüljünk fel az útra

A nyári utazási idény előtt az aktuális „utazási oltások” jöhetnek számításba. A fejlődő országokban még mindig gyakoriak az olyan betegségek, amelyeket nálunk szerencsére már nem is ismerünk. A rosszabb higiéniai feltételek miatt gyakoribb az A típusú májgyulladás, a kolera, a tífusz, az egzotikus országokban pedig még mindig találkozhatunk veszettséggel, ha mondjuk valakit megharap egy majom, kóbor kutya vagy denevér. A szúnyogok ott olyan fertőzésveszélyt jelentenek, ami a mérsékelt égövünkre nem jellemző, a vérszívók például sárgalázat, japán agyhártyagyulladást okozhatnak. Néhány ország megköveteli a sárgaláz, a Mekkába utazók esetében pedig a meningokokkusz okozta agyhártyagyulladás elleni védőoltást. A többi utazási oltás csak ajánlott. Dr. Ivan Bakoš, az utazási oltások szakértője felelőtlenségnek tartja, ha valaki csecsemővel utazik kockázatos országba. Azt tanácsolja, hogy minden útra, főleg a hosszabbakra alaposan készüljünk fel. „A felelősségteljes ember – nem kell, hogy nagy utazó legyen – oltassa be magát A típusú májgyulladás ellen. Szlovákiában minden évben több járvány is kialakul. Ha valaki Törökországba, Egyiptomba. Tunéziába és a napjainkban olyan népszerű Zanzibárba vagy Sri Lankára utazik, a hastífusz elleni oltást is ajánlom” – tanácsolta a szakértő.  Dr. Ivan Bakoš az A és B típusú májgyulladás és a tífusz elleni védőoltást úgynevezett utazási alapnak tartja. Tudni kell, hogy a két májgyulladás elleni védőoltás egész életen át tartó védettséget biztosít, tehát a megelőzésre érdemes áldozni. Az oltást legjobb 6-8 héttel az utazás előtt kérni.

Kötelező oltások

Kötelező a sárgaláz elleni oltás  azokban az országokban, amelyek jegyzékét a WHO állítja össze és aktualizálja. Afrika és Dél-Amerika bizonyos országairól, továbbá francia Guayanáról van szó. Az utazás előtt legkésőbb tíz nappal ajánlott a védőoltás az ellenanyagok termelődése miatt. Az oltást 10 év elteltével meg kell ismételni. Kötelező a meningokokkusz okozta agyhártyagyulladás elleni védőoltás annak, aki Mekkába készül. Az ajánlott védőoltásokról kérje ki kezelőorvosa tanácsát. (kovács)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus - Megjelent a delta variáns Szlovákiában

Vladimír Lengvarský
Frissítve

Szerdától a körzeti orvosi rendelőkben is lehet regisztrálni a védőoltásra

koronavírus

Koronavírus: 35 új fertőzöttet találtak kedden, haláleset nem volt

Kassa

Folytatódik a kánikula, délen hőségriadót rendeltek el

Kassa

Kassán is beindult a strandszezon

Szoboszlai Dominik

Szoboszlai: az elmúlt időszak nem volt egyszerű

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.