Panoráma

Szakemberek tanácsolják: csecsemőt ne vigyünk magunkkal külföldre

Ha idén az olasz tengerparton szeretne eltölteni néhány napot, tudnia kell, hogy a járványügyi szakemberek azt javasolják: csecsemővel ne induljon útnak, mert nagy a kanyaróveszély. Nálunk csak a 15–18 hónapos gyerekeket oltják be e betegség ellen, a fiatalabbak tehát nem védettek.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. június 19. 21:56

Sajnos megnőtt azoknak a szülőknek a száma, akik megtagadják gyerekeik beoltását, vagy feleslegesen késlekednek vele. Tudniuk kell, hogy ezzel gyengül  a kollektív védelem hatása, s az európai népesség fogékonyabbá válik a fertőzésre. A múlt évben Britanniában még a a zenei fesztiválokon is terjedt a kanyaró, Romániában pedig emberéleteket is követelt. Magyarországon, Csehországban és Olaszországban is betegedtek meg emberek. Olaszországban ismét bevezették a kötelező oltást, mégpedig 12 betegség ellen. Itt jegyezzük meg, hogy nálunk 10 betegség ellen kötelező az oltás. A beoltottak száma egész Európában csökken, miközben a migránsok százezrei érkeznek Európába, akikről nem tudjuk, hogy kaptak-e védőoltást és ha igen, mi ellen.

A kollektív védettség fontossága

A kisgyerekeket valóban a fertőzés veszélye fenyegeti, hiszen az ő immunrendszerük még nem fejlődött ki teljesen. „Az egyén immunrendszere védi az embert a vírus vagy a baktérium, a fertőzés okozója ellen” – magyarázta dr. Zuzana Krištúfková, a Szlovákiai Vakcinációs Társaság elnöke. „Ha nagyon sok ember megkapja a védőoltást, kialakul az úgynevezett kollektív védettség, ami megakadályozza, hogy a kórokozók tovább terjedjenek. Optimális esetben bizonyos régióban vagy akár az egész világon  teljesen kiveszhet  egy-egy betegség. Azt is mondhatnánk, hogy ha kialakul a népesség kollektív ellenálló képességének bizonyos foka, az megakadályozza a fertőzés terjedését, s eltűnhet a betegség, mint például a bárányhimlő esetében. A kollektív védettség kialakulásához szükséges beoltottsági szint az egyes betegségek esetében enyhén eltér egymástól. Ez az adott betegség terjedésének gyorsaságától, a kortól és a népesség sűrűségétől függ. A kanyaró esetében például a gyerekek akkor védettek vele szemben, ha a beoltottság meghaladja a 95 százalékot, vagyis a gyerekek 95 százaléka megkapja a védőoltást. A gyermekbénulás és a torokgyík esetében ez az érték 85 százalék” – tette hozzá a szakember.

Készüljünk fel az útra

A nyári utazási idény előtt az aktuális „utazási oltások” jöhetnek számításba. A fejlődő országokban még mindig gyakoriak az olyan betegségek, amelyeket nálunk szerencsére már nem is ismerünk. A rosszabb higiéniai feltételek miatt gyakoribb az A típusú májgyulladás, a kolera, a tífusz, az egzotikus országokban pedig még mindig találkozhatunk veszettséggel, ha mondjuk valakit megharap egy majom, kóbor kutya vagy denevér. A szúnyogok ott olyan fertőzésveszélyt jelentenek, ami a mérsékelt égövünkre nem jellemző, a vérszívók például sárgalázat, japán agyhártyagyulladást okozhatnak. Néhány ország megköveteli a sárgaláz, a Mekkába utazók esetében pedig a meningokokkusz okozta agyhártyagyulladás elleni védőoltást. A többi utazási oltás csak ajánlott. Dr. Ivan Bakoš, az utazási oltások szakértője felelőtlenségnek tartja, ha valaki csecsemővel utazik kockázatos országba. Azt tanácsolja, hogy minden útra, főleg a hosszabbakra alaposan készüljünk fel. „A felelősségteljes ember – nem kell, hogy nagy utazó legyen – oltassa be magát A típusú májgyulladás ellen. Szlovákiában minden évben több járvány is kialakul. Ha valaki Törökországba, Egyiptomba. Tunéziába és a napjainkban olyan népszerű Zanzibárba vagy Sri Lankára utazik, a hastífusz elleni oltást is ajánlom” – tanácsolta a szakértő.  Dr. Ivan Bakoš az A és B típusú májgyulladás és a tífusz elleni védőoltást úgynevezett utazási alapnak tartja. Tudni kell, hogy a két májgyulladás elleni védőoltás egész életen át tartó védettséget biztosít, tehát a megelőzésre érdemes áldozni. Az oltást legjobb 6-8 héttel az utazás előtt kérni.

Kötelező oltások

Kötelező a sárgaláz elleni oltás  azokban az országokban, amelyek jegyzékét a WHO állítja össze és aktualizálja. Afrika és Dél-Amerika bizonyos országairól, továbbá francia Guayanáról van szó. Az utazás előtt legkésőbb tíz nappal ajánlott a védőoltás az ellenanyagok termelődése miatt. Az oltást 10 év elteltével meg kell ismételni. Kötelező a meningokokkusz okozta agyhártyagyulladás elleni védőoltás annak, aki Mekkába készül. Az ajánlott védőoltásokról kérje ki kezelőorvosa tanácsát. (kovács)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
parlament k
Frissítve

Sulík és Budaj is a helyén marad, nem váltották le őket

Matej Mišík szerint elképzelhető, hogy újra kötelező lesz védőmaszkot viselni. (TASR-felvétel)

A minisztérium nem készül újabb lezárásokra, de a maszkviselés kötelező lehet

Igor Matovič Richard Sulík

Az OĽaNO rendkívüli elnökségi ülést tart a koalíciós válság miatt

Eduard Heger Igor Matovič

Heger nem zárta ki, hogy leváltják Matovičot

Gyimesi

Egyelőre nem szavaznak a szivárványos zászlókról

Hamran István

Eddig 15 személyt hallgattak ki annak a polgármesternek ügyében, akinek felgyújtották az autóját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.