Nagyobb adatkeretet kapunk az uniós roamingra

Az Orange, az O2 és a Telekom mobilszolgáltatók megemelték a felár nélkül felhasználható adatmennyiséget, különösen az EU-ban. A 4ka ezt már korábban, december elején megtette.

Január elsejétől nőnek az adatkeretek, amelyet a szlovákiai mobilszolgáltatók ügyfelei felár nélkül használhatnak az uniós országokban. Ez egy EU-s szabály, így minden, az unióban működő operátor köteles bevezetni az ügyfelek számára.

Az Orange, az O2 és a Telekom mobilszolgáltatók megemelték a felár nélkül felhasználható adatmennyiséget, különösen az EU-ban. A 4ka ezt már korábban, december elején megtette.

2024. január 1-jétől új szabályozási hullám lépett életbe, amely módosította a mobilszolgáltatók által egymás között fizethető maximális nagykereskedelmi árat gigabájtonként az adatforgalomért. Az 1 gigabájtnyi adat alapára 1,86 euró (áfa nélkül 1,55 euró). A szolgáltatók csökkentették a költségeket, az ügyfelek pedig több adathoz jutottak többletköltség nélkül.

Miért fontosak a szabályozott árak? Az árak mind a szolgáltatók, mind az ügyfelek számára fontosak. Ennek két oka van. A szolgáltatók ezen érték alapján számítják ki az EU-ban használható mobiladatkorlátokat – az átalánydíjban foglalt adatokra vonatkozóan. Ezenkívül ez az az összeg, amelyet az ügyfél fizet, ha túllépi a tarifacsomagban foglalt, szabadon felhasználható adatmennyiséget – ez lesz az az ár, amelyet a szolgáltató számlázhat számára, gigabájtonként.

Az árak további három hullámban csökkennek még, az egy GB-nyi adat jövőre 1,56 euróra (1,3 euró áfa nélkül), 2026-tól 1,32 euróra (1,1 euró áfa nélkül), míg 2027-től 1,2 euróra (1 euró áfa nélkül) csökken. Összehasonlításképpen: 2017-ben az 1 GB adatmennyiség szabályozott ára 9,24 euró volt (7,7 euró áfa nélkül). Összességében ez 2017 és 2027 között 87 százalékos csökkenést eredményez.

Hol érvényes a szabályozás? Elsősorban az EU országaiban: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Lengyelország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia és Szlovénia. Eközben ez a helyzet az Egyesült Királyságban is – jelenleg csak az eredeti megállapodások alapján, ez teljesen megszűnhet. Emellett Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában is érvényesek a szabályozott árak. Figyelem! Svájc nincs köztük.

Hogy konkrétan mennyi adatkerete van az ügyfélnek, az attól függ, hogy mennyibe kerül a tarifacsomagja, abban mekkora adatmennyiség van. Ebből számolják ki a pontos mennyiséget – így ezt érdemes ellenőrizni a szolgáltató honlapján, ki milyen kerettel rendelkezik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?