Lelőtték a magyar trónörököst - II. rész

Szarajevó |

<p>Egy elvetemült gonosztevő agyonlőtte Ferenc Ferdinánd trónörököst és nejét, Zsófia hercegasszonyt &ndash; száz éve történt a szarajevói merénylet.</p>

A merénylők egy napja

1914 márciusának végén a zágrábi Istina napilapban kishír jelent meg arról, hogy a szarajevói körzetben a nyári hónapokban az osztrák–magyar hadsereg hadgyakorlatra készül Ferenc Ferdinánd főherceg személyes vezetése alatt. A Mladá Bosna szervezet egyik Belgrádban élő tagja, Nedeljko Csabrinovics akkortól kezdve foglalkozott a trónörökös elleni merénylet tervével. Támogatást az előkészületekhez a Fekete Kéz szerb tiszti csoporttól, illetve a szerb katonai hírszerzés ezredesétől, Dragutin Dimitrijevicstől (alias Ápisztól) kapott, aki korábban is, később is előszeretettel szervezett hasonló terrorakciókat. Csabrinovicshoz Belgrádban csatlakozott Gavrilo Princip és Trifko Grabezs, míg Szarajevóban Danilo Ilics további három fiatalt szervezett be az akcióba. Június 28-án a sejt tagjai felvették állásaikat az Appel körút nagyjából hat–hétszáz méteres szakaszán. A merénylők arra készültek, hogy robbanószerkezetekkel vagy pisztolyokkal végeznek Ferenc Ferdinánddal, ám végül csak Nedeljko Csabrinovics hajította el gránátját, amely célt tévesztett, másik gépjármű alatt robbant fel, és Oskar Potiorek tartományi vezető szárnysegédjét sebesítette meg. A merénylők ezután szétszéledtek, Csabrinovics pedig megpróbált végezni magával, ám később rendőrkézre jutott. Látszólag tehát a terroristák kudarcot vallottak: Ferenc Ferdinánd már szoros őrizetben hallgatta végig a polgármester üdvözlő beszédét, majd a városi kórházba látogatott, hogy a merényletben megsebesült tiszt állapota iránt érdeklődjön. Potiorek közben óvatosságból megváltoztatta a hercegi pár konvojának útvonalát, hogy megelőzhessék a további kísérleteket: az autóknak a rakpart helyett a Ferenc József sugárútra kellett volna kanyarodniuk. A menet élén haladó sofőrök azonban elfeledkeztek az utasításról. Potiorek dühösen megállította a konvojt, aminek eredményeként a kereszteződésben hatalmas kavarodás támadt. Véletlen, hogy Princip éppen itt várakozott. A terrorista a hatalmas tömegben könnyen a veszteglő kocsihoz jutott, majd közvetlen közelről két lövést adott le Ferenc Ferdinándra és Zsófiára, akik egy órán belül belehaltak sérüléseikbe.

Másnap

Másnap a külügyminisztériumhoz érkezett jelentésekre hivatkozva már így értékelte a történteket a magyar sajtó: „A merényletről érkezett hírek is mind azt látszanak bizonyítani,hogy itt szerb összeesküvésről van szó. Jelek vannak már arra is, hogy a szerajevói szerb diákság állandó összeköttetést tartott fenn Belgráddal és különösen a szerb katonai párttal. Értesülésünk szerint a szerajevói rendőrség több titkosrendőre már vasárnap elutazott Belgrádba, hogy ott a merénylők összeköttetéseit kinyomozza. (...) Princip Gavrilo hosszú ideig Belgrádban tanult, Cabrinovics nyomdász a bombamerénylet tettese, azt vallotta, hogy a bombát Belgrádban egy anarchistától kapta, akinek nevét azonban nem tudja. Mindkét merénylő orthodox szerb.” A többi már történelem.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?