Az alvás milliárd dolláros üzlet

alvás k

Lehet, hogy minden idők legnagyobb forradalma előtt állunk. Az ipar megtalálta a módját, hogy pénzt keressen az emberi életnek abból a harmadából, ami az alváshoz tartozik.

Az alvást még mindig rejtély övezi. Felfedezése teljesen megváltoztathatja az ébrenlét és az alvás világát, ahogyan azt ismerjük. Masashi Yanagisawa amerikai biológus és orvos és csapata mindenkinél nagyobb előrelépést tett a rejtély megfejtésében – írja a Financial Times.

Hálószobák mint szentélyek, bambuszpizsamák, érzékelőkkel ellátott ágyneműk, csúcskategóriás wellness-turizmus, alvási tanácsadók. Az iparág minden leleményességét bevetve megtalálta a módját, hogyan profitáljon az alvásból. Egyesek szerint a matracok és ágyneműk globális piaca több mint 150 milliárd dollárt ér; ha ehhez hozzáadjuk az ágyhoz tartozó kiegészítőket, az alváskövetésre szolgáló okosórákat, az alváslaborokat, az intelligens ébresztőórákat, az alvással kapcsolatos gyógyszereket, a táplálékkiegészítőket, az alvásmonitorokat és a hőmérséklet-szabályozó eszközöket, akkor ez az összeg megközelítheti a 300 milliárd dollárt.

M. Yanagisawa anyaországában, Japánban, ahol a Nemzetközi Integratív Alvásgyógyászati Intézet igazgatója és a hosszabb és jobb minőségű alvás határozott szószólója, a kérdés egyre inkább előtérbe kerül. A legutóbbi kormányzati adatok (a világjárvány előtt) azt mutatták, hogy az országban a felnőtt férfiak és nők mintegy 40 százaléka alszik kevesebb mint 6 órát éjszakánként. Egy 2021-es OECD-felmérés szerint a japánok átlagosan a legkevesebb órát töltik alvással a vizsgált 33 ország közül.

Az orvos és csapata arra a mechanizmusra összpontosít az agyban, amely az alvás minőségét és mennyiségét szabályozza. A kutatók megpróbálják kideríteni, mi történik az ébrenlét alatt, ami később álmossággá alakul. Általában egyetértenek abban a koncepcióban, hogy az embernek van egy kapcsolója, amely az ébrenléti és az alvási állapotok között váltogat. M. Yanagisawa úgy véli, hogy ha a tudomány rájön, hogyan működik az alváskapcsoló, és mi szabályozza, hogy mennyi ideig és milyen jól alszunk, annak óriási gyakorlati következményei lehetnek. „Elkezdhetjük majd manipulálni ezt a mechanizmust. Egészen új gyógyszercsoportot fejleszthetünk ki, amely ébren tart, ha kell, vagy annyi alvást biztosít, amennyire szükségünk van, ha kell” – mondja. Az olyan betegségek, mint az alváshiány és az álmatlanság egyik napról a másikra a múlté lehetnének. Az alvásszakma a párna feltalálása óta a legnagyobb forradalom felé tarthat.

(Trend)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?