Panoráma

Adventi kalendárium: Tartsuk meg a reményt

Ha az adventi időszakról beszélünk, akkor elsősorban annak teológiai értelmezése válik fontossá. Mégpedig mindkét jelentésében.
ÚJ SZÓ ONLINE

2020. november 30. 08:30

Mészáros András
- Képarchívum

Vagyis Jézus első – a születés – és második eljövetelének – parúzia – várakozással telített idejéről van szó. A köznapokban általában csak az első eljövetel hangsúlyozódik ki, ami a karácsonyi ünnepekre való készülődést jelenti az emberek többsége számára. Pedig nem volt ez mindig így. A kereszténység kezdeteikor, majd pedig a középkori kultúrában is – legfőképpen Szent Ágoston De civitate Dei című művében – az az „átmeneti kor” jelenik meg, amely Krisztus megtestesülése és a világi történet befejezése kori dicsőséges visszatérése között telik el.

Az, ami ebben a gondolatban megfogalmazódik, az nem más, mint hogy kapcsolatot kell teremtenünk a jelen adottsága és a jövő reménysége között. Bármilyen kétségek között hányódunk, bármilyen bajok és nyavalyák kínoznak is bennünket, ezek között a körülmények között is meg kell tartanunk a reményt a jobb kimenetelben. Ezért van az, hogy ebben az eredeti felfogásban minden jelenkori cselekvésünk eschatologikus értelmet nyer, és a megváltás színe előtt kapja meg valódi értelmét. És még valami: Ágoston szerint két jelentése van a „vég” szónak: „Jelentheti annak a megszűnését, ami van, és annak a beteljesedését, ami elkezdődött.”

Próbáljuk meg lefordítani ezt a teológiai-filozófiai szöveget a mindennapok nyelvére! Hiszen kicsit hasonló helyzetben vagyunk, mint a korai keresztények. A „világ városa”, azaz a köznapi életünk tele van bizonytalansággal, félelemmel a járvány miatt. Ilyen esetben az emberek bezárkóznak a jelenbe, mert a megszokott múlt elveszett, a jövő pedig kiszámíthatatlan. Tele vagyunk várakozással. A várakozás azonban alárendelt viszonyba taszít bennünket, ha nem vagyunk bizalommal az elvárttal szemben. A hívő emberek számára ez az elvárt nem más, mint Krisztus születése és majdani eljövetele. De a remény nem csak a hívő ember számára adott, mert a bizalom ott van a laikusok között is. Csak nem szabad kiölni azt a lelkünkből!

Mészáros András
nyugalmazott egyetemi tanár, filozófus

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ipolyság0101

A magyar kormány titokban vásárolt szlovákiai ingatlanokat

VIDEÓ: Gyászos a járványtérkép, elszabadult energiaárak – Heti tallózó

VIDEÓ: Gyászos a járványtérkép, elszabadult energiaárak – Heti tallózó

Gyimesi György

Elnapolják a Csemadokról szóló törvényt?

megemlékezés

Az 1956-os forradalomra emlékeztek Dunaszerdahelyen

Eduard Heger

Heger: Szlovákia segíteni fog Litvániának a határvédelemben

Új Szó

Miről ír a szombati Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.