Panoráma

Adventi kalendárium: Keresni a művészettel való találkozást

Nekem az advent, mióta aktívan pályán vagyok, munkával teli időszakot jelent.
ÚJ SZÓ ONLINE

2020. december 3. 14:15

Adventi kalendárium
- Képarchívum

Ilyenkor mindig megszaporodik a fellépések száma, korábban szinte naponta volt egy koncertünk Dél-Szlovákiában és Magyarországon is. Érdekes, hogy ebben az évben ez a tradíció megszakadt. Ez elgondolkodtatja az embert, hogy milyen törékeny is az a műfaj, amit mi, művészek képviselünk, s mennyire állhat gyenge alapokon az a munka és elhivatottság, ami az életünket jelképezi. Nagyon fontos számomra, hogy ezekben a nehéz időkben is próbáljuk valahogy közvetíteni a hitvallásunkat. Ez a nehéz időszak megtanított alkalmazkodni minket a helyzethez – sokkal jobban, mint korábban. Egy egész életében alkotó ember mindig próbál valami újat hozni. A jelenlegi helyzetben örülünk minden pillanatnak, amikor színpadon állhatunk, és közvetíthetjük azt, amiért ezen a földön vagyunk.

Azzal, hogy meggyújtjuk azt az első gyertyát az adventi koszorún, a lelkünkben megváltozik valami. Ez szerintem teljesen tudatalatti állapot. Máshogy kezdünk el gondolkodni, sokkal nyugodtabbak a világról alkotott gondolataink. Biztos vagyok benne, hogy ebben a nagyon nehéz időszakban, amit most élünk meg, minden emberben felgyullad a reménysugár, s bízik abban, hogy egyszer majd eljön a megváltás, ami újra szabadságot hoz az életünkbe.

A legnagyobb veszteség számomra a szabadság elvesztése. Nem tudunk találkozni, beszélgetni, elmenni akár egy étterembe. Most fedezzük fel, hogy milyen nagyszerű dolog az, ha ezeket családi körben meg tudjuk tenni. Mindenki várja ennek a végét, amikor újra béke lesz az emberek lelkében. Én azt szeretném, hogy ez a béke és nyugalom ne csak karácsonyig vagy vízkeresztig tartson, hanem próbáljuk úgy átvészelni ezt az időszakot, hogy ne bántsuk egymást. Lehet, hogy a művészet most az a fórum, ami olyan értékeket és érzéseket tud közvetíteni, amelyek egy előadás alatt elfeledtetik ezeket a dolgokat. Advent és a karácsony üzenete arról szól, hogy próbáljuk meg békében megélni ezeket az időket, mert nagyon sok ellentét van az emberek között, mindenkinek más a véleménye a helyzetről – családok hullnak szét, barátságok szűnnek meg ezek miatt. Egyszer vége lesz a járványnak, s akkor az ember majd feleszmél, hogy elvesztettem valakit, mert neki más volt a véleménye. Nekünk, művészeknek azért könnyebb, mert mi egy olyan dolgot képviselünk, ami a lélekről szól, és mi a lelkünkön át közvetítünk üzenetet a befogadók felé. Ezt kellene eljuttatni az emberekhez, hogy a művészet nagyon fontos, s keressék azokat a pillanatokat, amikor ezzel érintkezhetnek. Hiszem, hogy másfajta gondolatokat ébreszt bennük ez a találkozás.

Lakatos Róbert,
brácsaművész

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
rendőrség

Ezekért a kihágásokért fogják idén a legtöbb büntetést fizetni!

iskola

60 osztály karanténban a Dunaszerdahelyi járásban

lengvarsky

Készülnek a karantén lerövidítésére

outdoor fitness

Megyei támogatással

koronavírus

Továbbra is hetente kell tesztelni a beoltatlan munkavállalókat

fdf

Álmában bevallotta, hogy meglopott egy mozgássérültet – a férje meg feljelentette

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.