Mesterkurzus: „Semmi dráma. Csak hőemelkedés.”

Mesterkurzus Pataky Adrienn

Nemes Nagy Ágnes költészetével és a biopoétikával ismerkedtek a Comenius Egyetem hallgatói.

Nemes Nagy Ágnes költő nevének hallatán alig akad irodalomkedvelő, akinek ne villanna be rögtön a szerző egy-egy híressé vált gyermekversének foszlánya vagy a művein keresztül megjelenő erőteljes természetközpontúság, illetve természetközeliség. Az irodalom azon régi-új irányzata, mely ezeket az ökológiai és biológiai hatásokat teszi meg kutatási területének tárgyául, az úgynevezett biopoétika abból az elképzelésből fejlődött ki, mely szerint az élőlények önnön elevenségüktől elidegeníthetetlenek, s ez a „tulajdonságuk” biztosítja számukra az utat a szélesebb megismerés felé. Létünk alapkövei hasonló elveken nyugszanak más (akár alacsonyabb rendű) élőlényekével is, vagyis mindannyian részesülünk a földi élet megosztottságában – hirdeti az ágazat.

S hogy ez az elképzelés miként ragadható meg a nyelv (és ezen belül a költészet) szintjén, Pataky Adrienn irodalomtörténész, szerkesztő Nemes Nagy Ágnesre fókuszáló előadásából derült ki a pozsonyi Comenius Egyetem magyar tanszékének hallgatói számára. „És élsz és élsz és éltek” – Az organikusság tapasztalata Nemes Nagy Ágnes költészetében című előadásában főként a filológia, hagyományfolytonosság, szervesség, valamint a humán és nonhumán világ kapcsolatának vizsgálatán keresztül közelítette meg Nemes Nagy életművét. Nemes Nagy Ágnes költészetében ugyanis esszenciális a növényi lét kiemelése, sőt az életrajzi vonatkozásait is merőben átszövi ez az önkéntes ökológiai alárendeltség.

A Fenyő című versének kollektív elemzése közben a hangrend, a vers által megjelenített képek, valamint az egyes nyelvhasználati „szintek” feltérképezésén keresztül jutottunk el a biopoétikai koncepciók felismeréséig és igazolásáig. A megszemélyesített fenyő egy köztes helyzetben, közvetítői szerepben képez átmenetet ég és föld között, azonban az emberi létre utaló helyenkénti kezdő, folyamatos és mozzanatos igék, valamint állati jelenlétek összevonása a növényi bázissal való szimbiotikus együttélést is sejtet a versben. Pataky szerint Nemes Nagy „haptikus érzékelést” tesz lehetővé, vagyis az ember jelenléte pusztán utalásszerű a versben, a fa pedig közvetítő szerepet tölt be túlvilág és evilági közt.

Pataky Adrienn előadásában Nemes Nagy Ágnes Babits Mihály életművéhez fűződő viszonyára is felhívta a figyelmet. A költőnő hajdani disszertációjának témája Babits volt, ám a Víz és kenyér című versét is neki címezte. Feltérképeztük a címadó víz és kenyér bibliai motívumához kapcsolódó szakrális gesztusokat és a mögöttük megbúvó személyes indíttatásokat, valamint azt a testi-organikus versnyelvet, amelyben a biopoétika vonásai ismerhetők fel.

Nemcsak tanár szakos hallgatóként, de irodalomkedvelőként is kiemelten fontosnak tartom a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásának köszönhetően immár több éve sikeresen futó Mesterkurzus című előadás-sorozat megvalósulását, ugyanis olyan területekre enged betekintést a magyar irodalom és a nyelvészet területén, melyek nem csupán az egyetemi előadások és szemináriumok főként teoretikus alapú bázisát erősítik, de élményalapúvá is teszik az oktatást. Az előadások olyan perspektívákat kínálnak, amelyek eltérnek és eltérítenek a standardtól, vagyis a szó legpozitívabb értelmében keltik fel az érdeklődést az „aktuális” és kézzelfogható iránt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az érdeklődő diákok nagy száma.

Pastorek Veronika, harmadéves tanár szakos hallgató

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?