Dekrétumok – az egyik téved, a másik hazudik

Pozsony |

<p>Leállíthatják Juhász Imre Beneš-dekrétumokkal kapcsolatos petíciós beadványát az Európai Parlamentben. A beadvány azt kéri, hogy Szlovákiát zárják ki az Európai Unióból a dekrétumok miatt. Egy szlovák parlamenti határozatra hivatkozik, amely 2007-ben sérthetetlennek ítélte a dekrétumokat.</p>

A magyarországi EP-képviselők (Bagó Zoltán, Tabajdi Csaba, Hankiss Ágnes és Morvai Krisztina) által támogatott anyag az 1487/2007-es határozatra hivatkozik, ilyen viszont nem létezik, figyelmeztet Jaroslav Paška, a Szlovák Nemzeti Párt EP-képviselője. „Ami nincs, azt nem lehet megszüntetni” – jegyzi meg Paška, hozzátéve, hogy indítványozni fogja az egész petíciós eljárás leállítását. Az 1487/2007-es határozat egyébként létezik, csak nem a dekrétumokkal, hanem a szlovák parlament parkolási és egyéb belső rendjével foglalkozik – mutat rá Paška. Egyben azt állítja, hogy a szlovák parlament 2007-ben semmit nem fogadott el a Beneš-dekrétumok sérthetetlenségéről.

Ez a kijelentés viszont nem fedi a valóságot, az első Fico-kormány idején ugyanis – 2007. szeptember 20-án – a parlament elfogadott egy határozatot, amely kimondja, hogy a II. világháborút lezáró politikai és törvényi rendelkezések sérthetetlenek és nem lehet rajtuk változtatni, ahogyan az azok következtében keletkezett jogi és birtokviszonyokon sem.

A határozat megjelölésénél az említett petíció kidolgozói négy számot tévedtek: az említett határozat ugyanis nem 1487/2007, hanem 1483/2007 iktatási szám alatt szerepel a szlovák parlamentben. Lapunk megkereséséra Tabajdi Csaba magyarországi EP-képviselő az egész felvetést „Paška úr ábrándozásának” nevezte. „Ez csak egy formai dolog, amit korrigálni kell, a lényegen nem változtat. Nem szabad annyiban hagyni azt a 13 dekrétumot, amikkel foglalkozunk” – mondta.

Jaroslav Paška egyébként kérvényezte, hogy a petíciós bizottság tagja lehessen, és első kézből tájékoztathassa a szlovák politikai elitet a magyar képviselők hasonló akcióiról. A múlt héten Miroslav Lajčák külügyminiszter keményen bírálta a szlovák EP-képviselőket, hogy nem érdeklődnek a téma iránt, s nem vesznek részt a petíciós bizottság ülésein. (vps, MSz, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?