Fico a békefolyamatok elősegítéséről is beszélni fog Kínában

Robert Fico

Robert Fico (Smer) miniszterelnök Kínába látogat, ahol arról fog beszélni, hogyan tudna Kína még inkább bekapcsolódni az ukrajnai konfliktus megoldását célzó békefolyamatokba. Téma lesz a Kína és Szlovákia közötti együttműködés is. A miniszterelnök október végén utazik Kínába, nyolcvan üzletember kíséri el. Fico kijelentette, Szlovákia baráti országnak tekinti Kínát, amivel kapcsolatban nincsenek nyitott kérdések.

„Kína olyan ország, amely – amellett, hogy tiszteletben tartja a mi értékeinket, és a demokráciáról alkotott elképzeléseinket – a saját útját járja. Ez az út számukra világos és egyértelmű, és ezt senki sem kérdőjelezheti meg” – mondta a miniszterelnök a parlament európai ügyekkel foglalkozó bizottságának szerdai ülésén. Nevetségesnek tartja, hogy Kínának diktáljanak. Ezt az országot – mondta – nem lehet másképpen kormányozni. „Tartsuk tiszteletben azt a rendszert, amelyet Kína választott” – mondta, és hozzátette, Kína óriási hatással van a békére és az európai termelékenységre.

Fico megismételte, Szlovákia ellenzi a kínai elektromos autókra kivetett vámtarifa emelését. Szerinte ennek semmi értelme. Rámutatott, hogy egy főre vetítve Szlovákia gyártja a legtöbb autót a világon. „Hatalmas nyomás nehezedik az elektromosautó-gyártásra. Ami az elektromos autókat illeti, Kína 20 évvel előttünk jár” – hangsúlyozta, és hozzátette, egyes európai autógyárak szerint nincs értelme versenyezni a kínaiakkal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?