Döntetlent játszott Angolával a női kézilabda-válogatott

Döntetlent játszott Angolával a női kézilabda-válogatott

A magyar női kézilabda-válogatott váratlanul nagy csata végén 31–31-es döntetlent játszott Angolával a párizsi olimpia keddi versenynapján, a csoportkör harmadik fordulójában.

A magyarok csütörtökön 31–28-ra kikaptak a franciáktól, vasárnap 25–24-re legyőzték Brazíliát. Legközelebb csütörtökön 14 órától lépnek pályára a még pont nélküli Spanyolország ellen, majd szombaton Hollandia ellen zárják a csoportkört.

Eredmény, csoportkör, 3. forduló, B csoport:

Magyarország–Angola 31–31 (15–16)

Dél-párizsi 6-os Aréna, v.: Kurtagic, Wetterwik (svédek)
    lövések/gólok: 55/31, illetve 47/31
    gólok hétméteresből: 3/2, illetve 2/1
    kiállítások: 4, illetve 4 perc

Magyarország:

Janurik – Szöllősi–Schatzl 6, Kuczora 4, Vámos 2, Füzi–Tóvizi 3, Klujber 9, Győri–Lukács 5, cserék: Papp, Simon 1, Márton 1, Debreczeni–Klivinyi, Bordás, Albek, Böde–Bíró

az angolai csapat gólszerzői:

Kassama 9, Nenganga 5, Quizelete, Carlos 3–3, Machado, Paulo, Gabriel, Pascoal 2–2, Mario, Rosario, Fonseca 1–1

A brazilok elleni utolsó másodpercekben kiharcolt győzelem után jó hangulatban készülhetett a kedd délutáni mérkőzésre Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány csapata. A magyarok eddig hét egymás elleni mérkőzésükön hatszor legyőzték keddi ellenfelüket, csupán a 2007-es világbajnokságon, éppen Párizsban született angolai siker. Mindezek ellenére Klujberéket óvatosságra inthette az Afrika-bajnok együttes első két párizsi meccse, ugyanis az első fordulóban csupán három góllal kapott ki Hollandiától, majd magabiztosan, öt góllal legyőzte Spanyolországot.

A találkozó egy-egy labdavesztéssel indult, de egy gyors játékot követően Szöllősi-Schatzl lőtte az első gólt, majd Vámost kiállították, ám ezt Angola nem tudta kihasználni, köszönhetően egy kapufának és egy Janurik-bravúrnak. Vámos visszaállása után aztán gyorsan háromra nőtt a magyarok előnye, az afrikai csapat a hatodik percben talált be először (3–1), majd állandósult a két–három gólos különbség. A folytatásban felgyorsult a játék, mindkét együttes igyekezett hamar befejezni a támadásait, ami sok helyzetet és sok hibát is eredményezett mindkét oldalon. Az adok-kapokból előbb az afrikaiak jöttek ki jobban és egy gólra zárkóztak, ezt követően viszont a kifejezetten ötletesen és villámgyorsan támadó magyar csapat egyértelmű fölénybe került és alig negyedóra után már öt góllal vezetett (11–6).

Ezek után kezdte – szokás szerint – forgatni csapatát a magyar kapitány, a cseréket követően pedig akadozóvá vált a támadójáték, így hátul hiába állt jól a lábán a védelem, Angola labdaszerzések után 13–12-re alakította állást, amire magyar időkérés volt a válasz a 23. percben. A pihenő és a jótanácsok azonban nem segítettek, Simon Petra másodpercek alatt eladta a labdát, a rivális pedig lerohant, de ekkor Janurik még védeni tudott. Ezzel azonban az egyenlítést csak elhalasztani tudta, mert a csapattársai sorozatos hibái után Angola sokadik esélyét kihasználta és a 26. percben egyenlített (13–13). Erre következett két gyors magyar gól, és úgy tűnt, visszatalál a helyes útra a csapat, ám az utolsó közel négy percben minden helyzetét kihagyta, a rivális pedig ezt kihasználta, a harmincadik percben pedig fordított és előnnyel mehetett a szünetre (15–16).

A második félidő elején mindkét csapat védekezése hosszú percekig nehézségekkel küzdött, a magyarok nagyon nehezen bírtak az angolaiak hatalmas termetű beállójával, Albertina Kassomával, aki a negyvenedik percben már a hetedik gólját dobta. Közben a Janurikot váltó Böde–Bíró Blanka hétméterest hárított és a magyar támadások túlnyomó többsége is rendre góllal zárult – különösen Klujber volt elemében –, de így is folyamatosan a riválisnál volt az előny.

Golovin Vlagyimir a 41. percben kért újra időt (21–23), ami ezúttal annyiban hatékonyabbnak bizonyult az elsőnél, hogy az azt követő támadást nem labdaeladással, hanem góllal zárt csapata, de a Kassoma elleni megoldást nem sikerült megtalálni a rövid idő alatt. Segített azonban a rivális kapitánya, miután levitte pihentetni legjobbját, ezt pedig kihasználta a parádésan játszó Klujber vezérletével a magyar gárda és a 48. percben Füzi–Tóvizi góljával visszavette a vezetést (27–26).

Az ellenfél is időt kért, Kassoma visszatért és csapata egy percen belül fordított, így az utolsó tíz percet Angola kezdte előnyben (27–28). Az idő gyorsan telt, közben a magyar csapat óriásit küzdött, de képtelen volt fordítani, folyamatosan üldözte ellenfelét. Aztán egy angolai hiba négy perccel a vége előtt magyar emberelőnyt eredményezett, amely alatt Szöllősi–Schatzl előbb egyenlített, az 58. perc végén pedig Klujber lövésével átvette a vezetést a magyar válogatott.

A következő angolai támadás során viszont Füzi–Tóvizit kiállították, így a magyar csapatnak a lefújásig hátrányban kellett játszania, ráadásul az ellenfél gyorsan egyenlített. A magyarok azonban így is nyerhettek volna, alig 40 másodperccel a vége előtt heteshez jutottak, Klujber lövését azonban védte a kapus. A labda ugyanakkor oldalt ment ki, így pedig Simon Petráék a győzelemért támadtak, ám nem tudtak helyzetbe kerülni, így meg kellett elégedniük az egy ponttal.

Janurik Kinga kilenc, Böde–Bíró Blanka kettő, a túloldalon Marta Samuel Alberto 12 védéssel zárt. A döntetlen azért is különösen fájdalmas, mert a magyar együttesnek 55, az ellenfélnek viszont csak 47 kapura lövése volt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?