Olcsó szuperélelmiszerek, amelyeket be kellene építenie étrendjébe

dr max

Manapság sokan érdeklődnek az egészséges életmód iránt, amely együtt jár az egészséges táplálkozással. Megannyian úgy képzelik, az egészséges táplálkozás azt jelenti, hogy napközben csak zöldségsalátákat fogyasztunk, vagy kihagyjuk a péksüteményeket és a tejtermékeket. A valóságban az egészséges táplálkozás jóval sokszínűbb és változatosabb, különösen, ha elemei az úgynevezett szuperélelmiszerek is. Tudta, hogy még az általánosan elérhető és megfizethető, gyakran a mi szélességi körünkön termesztett élelmiszerek is SZUPERek? Ha nem fogyasztja őket, akkor olvassa el, hogy miért kellene feltétlenül beiktatnia őket étrendjébe! 

A szuperélelmiszerek nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, enzimeket, rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb jótékony hatású anyagokat. Erősítik az immunrendszert, elnyomják a szervezetben a gyulladásos folyamatokat, segítenek a krónikus betegségek megelőzésében és a természetes méregtelenítésben. Emellett bőséges energiával látják el a szervezetet.

 

Szupergyümölcsök

Akut fáradtság vagy hasmenés esetén fogyasztjuk. Magas káliumtartalma támogatja az agyműködést, és csökkenti a vérnyomást. Ha a banánra tippelt, akkor igaza van. 

Igazi, természetes csodaszer az áfonya. Rendkívül magas a karotin-, rost-, C-vitamin- és kalciumtartalma. Szárított gyümölcse és kis levelei hatékonyak a hasmenéses betegségek során, és hatalmas antioxidáns-kapacitásuknak köszönhetően védik a sejteket a szabad gyököktől. Hippursavat tartalmaz, amely gátolja a baktériumok megtapadását a húgyhólyag és a húgycső nyálkahártyáján. 

A Kis-Kárpátok napsütötte lejtői, valamint Dél- és Kelet-Szlovákia egyes részei a szőlőtermesztés fő területei hazánkban. Fogyasszon szőlőt chips helyett, és ezzel B1-, B6-, C-vitaminnal, káliummal, mangánnal, kalciummal, valamint magnéziummal látja el szervezetét. Fokozza az ideg- és agyműködést, megszünteti a fáradtságot, az idegességet és a koncentrációs zavarokat. Ezenkívül mangánt tartalmaz, amely különösen a kollagénképzésben segít. 

Háztartásainkban a leggyakoribb gyümölcs az alma. Elősegíti az emésztést, és nagy dózisban tartalmaz pektint, amely kedvezően hat az emésztésre, szabályozza a bélműködést, továbbá jótékonyan hat a magas vérnyomásra és a koleszterinszintre is. Ha mértékkel fogyasztják, az alma cukorbetegek számára is alkalmas. A fruktóz gyümölcscukor lassabban alakul át glükózzá, és a magas rosttartalom is segít lassítani a glikémiás szint emelkedését az alma elfogyasztása után.

 

Szuperzöldség

A brokkoli rendszeres fogyasztásával ‒ szulforafántartalmának köszönhetően ‒ csökkentheti egyes rákos megbetegedések előfordulását. Ugyanakkor erősíti a szívét, vérkeringését, és alacsonyan tartja a vércukorszintjét. Érdekessége, hogy lassítja a retina degeneratív elváltozásainak és a szemlencsén a szürke hályog kialakulását. 

Egy fej tele vitaminnal és egészséggel ‒ így is nevezhetnénk a karfiolt. A Földközi-tenger vidékéről származik, de nálunk is gyakran termesztik. Nagyon alacsony az energiatartalma és szinte nulla a zsírtartalma. Viszont gazdag C-, K- és E-vitaminban, valamint ásványi anyagokban: mangánban, vasban, rézben, szelénben, magnéziumban, kalciumban és cinkben. Ha a fürdőruhaszezonra fogyni szeretne, a főtt vagy párolt karfiolt az esti étkezésbe is próbálja beiktatni. Teltségérzetet ad, és könnyen emészthető. Felgyorsítja a felesleges víz és az anyagcsere-hulladék kiválasztását. A rák kockázatának fokozottan kitett személyeknek is ajánlott, mivel indol-3-karbinolt tartalmaz. 

Kedvet kapott egy méregtelenítő bombához? Csak keverje össze a céklát, a káposztát és a sárgarépát. A sárgarépa igazi vitamingyöngyszem: A-, C-, D-, E-vitamint, valamint folsavat, pantotén- és kovasavat, pektinanyagokat, továbbá illóolajokat tartalmaz. Eredetileg Dél-Ázsiában őshonos, de könnyű felhasználhatósága és sokoldalúsága miatt hamar elterjedt az egész világon. Karotinoidtartalma jelentős (alfa- és béta-karotin, likopin, lutein és antociánok). A béta-karotin, amely a szervezetben A-vitaminná alakul át, segít a farkasvakság (azaz sötétben, ködben és esőben jelentkező látásromlás) esetén. A likopin védi a szívet, a zeaxantin és a lutein megakadályozza a retina lebomlását a szemben, az antociánok pedig gyulladáscsökkentő hatásúak.

A paradicsom nagyon alacsony kalóriatartalmú, másrészt a benne lévő anyagok megakadályozzák a bőr öregedését, a ráncok kialakulását, és felveszik a harcot a szabad gyökökkel, amelyek károsíthatják a sejteket. A kalcium és a K-vitamin erősítik a csontokat. Kiváló választás a nap bármely szakában, zsiradék és extra kalóriák nélkül laktat.

 

A paradicsom története

A paradicsom megismerését Kolumbusz Kristóf tengerésznek köszönhetjük, aki a 15. században hozta el Európába. Addig csak a perui indiánok termesztették. Kezdetben dísznövénynek tartották. Kolumbusz a paradicsomon kívül paprikát, burgonyát és kukoricát is hozott magával.

A káposzta a K-, C-, E-, B6- és B9-vitamin mellett fekélyellenes U-vitamint is tartalmaz. Szelénben, mangánban, kalciumban, magnéziumban, vasban, glikozidokban, enzimekben és rostban gazdag, ami fontos a belek megfelelő működéséhez. Kutatások igazolták, hogy már heti egy adag káposzta elfogyasztása elegendő ahhoz, hogy csökkentse a gyomor-, vastagbél-, máj- és tüdőrák kockázatát. Úgy érzi, jól jönne a testtisztítás? A káposzta tökéletes erre: magas a rost-, alacsony a kalóriatartalma, megszabadítja a szervezetet a salak- és méreganyagoktól, és megakadályozza a zsír raktározódását a belső szervek körül.

A vegánok és vegetáriánusok nem tudnak betelni a lencsével, mert magas a fehérje- és vastartalma. Ráadásul csökkenti a koleszterinszintet, könnyen elkészíthető, és nem mellékesen pénztárcakímélő. A lencseszemekben nagy mennyiségű cink található, amely az enzimek képződéséhez és a hormonok termeléséhez szükséges, sőt még a szexuális vágyat is elősegíti.

A tojás fehérjék, B12- és D-vitamin, valamint szelén tartalékát rejti. Aminosavai nélkülözhetetlenek az izomtömeg építéséhez, és a látásvédő képességgel is összefüggésbe hozhatók. 

 

Ajánlott termékek

Dr. Max Chlorella Premium Natural 

Ez a termék 100 százalékban tiszta chlorellát tartalmaz, mindenféle segédanyag nélkül. A chlorella zöld, édesvízi alga, amely hozzájárul a máj és a bélrendszer megfelelő működéséhez, az optimális emésztéshez és az immunrendszer működéséhez.

dr max

Dr. Max Cesnak/Fokhagyma Ultra

A termék fogyasztása után nem érezni a tipikus fokhagymaszagot. A fokhagyma segít fenntartani a vér normál zsír- és koleszterinszintjét, hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez is.

cesnak

Dr. Max Cranberries & D-mannose

A megfelelő alsó húgyúti működés és a hólyag optimális működésének támogatása érdekében használja ezt a terméket. 

drmax

Szerző: PharmDr. Dubajová Jana gyógyszerész, Dr. Max gyógyszertár, Zsolna

dubajova
drmax
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?