Hősök vagy bűnösök?

<p>Izgalmas, erősen politikai színezetű történet a cseh Mašín fivérek 1953-as szökése. Kelet-Németországból „lőtték át“ magukat Nyugat-Berlinbe.</p>

Hősök vagy bűnösök? - kérdezik sokan. Pontosan megszervezett útjuk, életveszélyes kalandjuk ugyanis mind a mai napig megosztja a cseh közvéleményt, pedig lassan hatvan éve, hogy elhagyták hazájukat. Szökésük óta nem is jártak Csehországban, s ahogy clevelandi, illetve Santa Barbara-i otthonukból üzenik: nem is tervezik a látogatást. Dicsőségre nincs szükségük, a hajdan történteket pedig egyáltalán nem bánják. A kommunista hatalom ellen éveken át illegális „felforgató“ tevékenységet folytató fivérek, Josef és Ctirad látványos és feszültséggel teli, ugyanakkor csodával határos szökését többen is megírták már, Jan Novák regénye, az Eddig megvolnánk a Kalligram gondozásában jelent meg nemrég A Mašín család és a hidegháború egyik legizgalmasabb története címmel.
„A Mašín fivérekről először Miloš Formantól hallottam, akinek a poděbradyi gimnáziumban padtársa volt az ellenálló csapat egyik leendő tagja -írja könyve előszavában a szerző. - Amikor rádöbbentem, milyen megrázó ez a történet, és megsejtettem, hogy ennek a családnak a sorsa voltaképpen Kelet-Európa huszadik századi történetének tükörképe, kapcsolatba léptem Pepík Mašínnal, és elkezdtem vele rendszeresen találkozni, hogy nyíltan feltárja előttem életének elképesztő élményeit és tapasztalatait. Könyvem a Mašín fivérekkel folytatott beszélgetéseken alapul, akik őszintén válaszoltak a legtolakodóbb, nemegyszer egészen intim dolgokra vonatkozó kérdéseimre is. Talán azért, mert tudták, hogy róluk és egész családjukról csakis csodálattal fogok írni.“
Jan Novák cseh-amerikai író, forgatókönyvíró, dokumentarista 1970-ben, tizenhét évesen emigrált Chicagóba. Magyarul eddig két könyve jelent meg. Elsőként a Miloš Formannal közösen írt Fordulatok - Emlékirataim, majd a Csehországban óriási vihart kavart, ugyanakkor a legrangosabb nemzeti irodalmi díjjal (Magnesia Litera) jutalmazott Eddig megvolnánk. Formanhoz régi keletű barátság, illetve munkakapcsolat fűzi. A Goya szellemeinek dialógszerzője, Valmont című korábbi filmjének egyik forgatókönyvírója, de ugyanebben a minőségben kötődik a Jiří Chlumský rendezésében készült Megszegett ígérethez is. Václav Havelről két egész estét betöltő dokumentumfilmet forgatott, s jelenleg három forgatókönyve várja a megfilmesítést. A Čapek regénye nyomán íródott Hordubal, a saját regénye alapján készült Nagyapa és A Mašín fivérek története, amelyet először Miloš Formannak, majd az ugyancsak Amerikában élő Ivan Passernek (Intim megvilágításban) kínált fel. Előbbi, ahogy Novák meséli, el sem olvasta a könyvet, bár annak idején személyes kapcsolatban állt Joseffel és Ctiraddal. Úgy gondolta, ez nem neki való téma. Ivan Passer már 1996-ban megkapta a forgatókönyvet, és az előzetes tervek szerint itthon forgatta volna a filmet. Csakhogy a barrandovi filmgyárat időközben privatizálták, eladták a třineci vasműnek, és az egész elképzelés meghiúsult. Egyedül Passer maradt a játékban, akiről Forman úgy vélekedik, hogy „a hatvanas évek cseh új hullámának kétségkívül ő volt a legtehetségesebb alakja“, a nagy mesélő, de mert a filmrendezéssel meglehetősen ambivalens viszonyban van, szereti is, meg nem is, a végén ő is kiesett a pakliból. Így jutott aztán a könyv Tomáš Mašínhoz (csupán névrokon), a 3 évad a pokolban tehetséges fiatal rendezőjéhez, aki nyomban le is csapott rá. A regény So Far So Good címen angolul íródott, s csak utána készült el a cseh változat, angol nyelvterületen azonban eddig nem talált kiadóra. Jan Novák szerint Amerikában egyetlen irodalmi ügynökség vezetője sem olvasta el, s ennek több okát is látja. Először is az ő ízlésüknek túl vastag a könyv (600 oldal), politikailag pedig túlontúl jobboldali, márpedig Amerikában főleg a liberálisok, vagyis a baloldaliak olvasnak. Persze ők sem szívesen vesznek a kezükbe egy olyan dokumentumregényt, amely a kelet-európai kommunizmus időszakát tárgyalja. Nekik ez egyszerűen „absztrakt történet“. Elvont. Érthetetlen.
Csehországban igazi bestseller volt a regény, s ma már egyetlen darab sem lapul belőle a könyvesboltok polcain. Jan Novák most arra készül: új részletekkel egészíti ki a művet, hiszen az első kiadás óta eltelt hat év alatt még a mellékszereplőkről is rengeteg érdekes, eddig elhallgatott információhoz jutott. A forgatás remélhetőleg ősszel kezdődik, addig viszont nyomdába kerül friss regénye, a Chicago, s talán elkészül a vígjátéki elemekkel átszőtt dokumentumfilmje is, amely Dominik Hašek lázadása címmel a jégkorong és a kommunizmus meglehetősen különös kötődéseire épül.
Április közepén Jan Novák a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége lesz. Az Európai Irodalom Éjszakája elnevezésű, számos európai fővárosból ismert felolvasó maratonon, az Akácfa utcai Fogasházban a Mašín fivérek heroikus szökésének története elevenedik meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?