A török elnök szerint Ankara és Washington kapcsolatai nem jók

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint nem jók Ankara és az új amerikai kormányzat kapcsolatai – számolt be róla csütörtökön a török sajtó.

A török államfő, aki az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakának alkalmával tartózkodik New Yorkban, és ott azt mondta újságíróknak, hogy a korábbi amerikai elnökökkel ellentétben Joe Biden amerikai elnökkel sajnos nem indultak jól a kétoldalú kapcsolatok.

Erdogan az országaik között feszülő védelmi ipari vitát illetően leszögezte: amennyiben Washington továbbra sem ad el F-35-ös vadászbombázót Ankarának, Törökország máshogyan fedezi védelmi szükségleteit. A török elnök hangsúlyozta, hogy az amerikai vezetésnek rendeznie kell ezt az ügyet, és reményét fejezte ki, hogy nem ellenséges, hanem baráti viszony jön létre a két NATO-szövetséges között.

Törökország 2019-ben Oroszországtól szerzett be orosz, Sz-400-as légvédelmi rendszert, amire válaszul az Egyesült Államok kizárta Ankarát az F-35-ös fejlesztési programjából. Egyúttal felfüggesztette a gépek szállítását is Törökországnak.

Az Afganisztánból kiinduló esetleges menekültáradattal kapcsolatban a török államfő aláhúzta: az nem képzelhető el, hogy Törökország kitárja kapuit és befogadja az érkezőket. Hangsúlyozta azt, hogy Washingtonnak kell megfizetnie a kialakult helyzet árát.

Erdogan mindazonáltal azt állította, hogy a Biden-adminisztráció az előzőekhez hasonlóan fegyverrel, lőszerrel és harci eszközökkel lát el terrorszervezeteket, amit Ankara nem fog tétlenül nézni. A török vezető nem nevezett meg egyetlen terrorszervezetet sem, de minden bizonnyal arra a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd fegyveres csoportra is gondolt, amely a török vezetés szerint a nemzetközileg is terrorszervezetként számon tartott, Délkelet-Törökországban tevékeny Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szíriai szárnya.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?