A szomszédos országokhoz képest drágább szlovák üzemanyagért az állam is felelős

tankovanie
Pozsony |

A kérdésre, hogy az európai országok közül hol érdemes tankolni, a leggyorsabban úgy válaszolhatunk, ha vetünk egy pillantást az üzemanyagok adóterhelésére. A jövedéki adó és az áfa ugyanis jóval nagyobb hatással van a fogyasztói árra, mint a kőolaj világpiaci árának a kilengései.

Az üzemanyagok jövedéki adójának a meghatározásánál az uniós tagországoknak figyelembe kell venniük azt az uniós rendeletet, amely megszabja az adó alsó határát. Eszerint az ólomtartalmú benzin literjének a jövedéki adója 42 centnél nem lehet alacsonyabb, az ólommentes benzin esetében az alsó határ 36, a gázolaj esetében pedig 33 cent.

Szlovákiában az idei év elejétől enyhén csökkentek az üzemanyagokkal kapcsolatos teljes adóterhek, mivel az állam véget vetett a bioüzemanyagok kedvezőbb adóztatásának, és az adószintet ez utóbbiak alacsonyabb adókulcsán egységesítette. Eszerint Szlovákiában jelenleg a benzin literjét 51,4, a gázolajét 36,8 centes jövedéki adóval terhelik. Az autósok többsége azonban ezt nem érezte meg, hiszen bioadalék nélküli üzemanyagot ma már szinte senki sem tankol. „Már a 2017 és 2019 közötti időszakban is az eladott benzinnek csupán a 0,2, a gázolajnak pedig az 1,8 százaléka volt bioadalék nélküli” – adta hírül a pénzügyminisztérium.

Hol a legdrágább?

Az üzemanyagok jövedéki adója Szlovákiában nem éri el az uniós átlagot, amely a benzin esetében 55, a gázolaj esetében 45 cent literenként. Ennek ellenére a külföldre utazóknak megéri a határátlépést követően tankolniuk. A legtöbbet azok spórolhatnak, akik Lengyelországban, Romániában vagy Bulgáriában tankolnak, a 95-ös benzin ugyanis ezekben a legolcsóbb. Az Olaszországba vagy Horvátországba utazóknak érdemes feltankolniuk még Szlovéniában vagy Ausztriában.

Az Európai Unióban a legdrágább benzint Hollandiában tankolhatjuk (1,81 euró/liter), ami elsősorban azzal magyarázható, hogy a literenkénti jövedéki adó ott 80 cent. A dízelautók tulajdonosait Svédországban sarcolják meg a leginkább, ahol a gázolaj literje átlagosan 1,66 euróba kerül. Nagy általánosságban azonban elmondható, hogy – Spanyolországot kivéve – gyakorlatilag az összes nyugat-európai országban drágább az üzemanyag, mint nálunk.

Folytatódik az áremelés

A benzin már most 28, a gázolaj pedig 21 százalékkal drágább a tavalyinál. Mire számíthatunk az elkövetkező időszakban? „A kőolaj világpiaci ára az elkövetkező hetekben is magasabb szinten mozog majd, meghaladva a hordónkénti (159 liter) 70 dolláros árat” – mondta el Jana Glasová, a 365.bank elemzője, aki szerint a szlovákiai kutakon az elkövetkező napokban is nőhetnek az árak. Ez utóbbiakat elsősorban a turistaszezonban tapasztalható nagyobb fogyasztás hajtja felfelé.

Vigyázzunk az útdíjra

Az üzemanyagok után az autópályadíjak számítanak a második legnagyobb kiadásnak a külföldre autózók számára, miközben az egyes országok között látványos különbségek vannak. A 9,50 euróba kerülő tíznapos osztrák sztrádamatrica csak addig tűnik vonzó árnak, ha Ausztriát csak a München–Innsbruck– Bolzano szakaszon szeretnénk átszelni. A Brenner-hágót átszelő szakaszért ráadásul további 10 eurós útdíjat szednek, miközben az osztrák rendőrség bünteti azokat a turistákat, akik megpróbálják kikerülni ezt a szakaszt. Ausztriában azonban több olyan útszakasz is van, amelyért külön díjat szednek. Pár kivétellel a többi országban nem kombinálják a sztrádamatricát a regionális útdíjakkal. Közép-Európában a sztrádamatrica vagy ennek az elektronikus változata terjedt el, kivéve Németországot, ahol a személyautók tulajdonosainak még ma sem kell sztrádadíjat fizetniük. Dél- és Nyugat-Európában a sztrádaszakaszokon szednek útvámot. Horvátországban ez száz kilométerre nagyjából 6, míg Franciaországban és Olaszországban 8 euró körül mozog.

JANKO MICHAL
A szerző a Trend gazdasági hetilap külső munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?