Kipróbáltuk a Hyundai újdonságát, a Bayont

Kipróbáltuk a Hyundai újdonságát, a Bayont

Kicsinek tűnik, de nem az. Jóval drágább is lehetne, de meglepően olcsó. Bizonyos szempontból az i20-ra emlékeztet, mégis teljesen más autóról van szó. Ilyen a Hyundai újdonsága, a Bayon, amelyet az országban az elsők között próbálhattunk ki.

Ahogy az SUV és a crossover modellek iránt sem enyhül Európa-szerte az érdeklődés, ugyanúgy a B-SUV járgányok is egyre népszerűbbek. Feltehetnénk a kérdést, miért dob a Hyundai a piacra még egy ilyen modellt, ha már a kínálatában ott van a Kona? A kérdésre viszont egy másik kérdéssel lehetne válaszolni: miért ne tenné meg, ha van rá lehetősége? A Hyundai ráadásul nagyon jól átgondolta, mit akar kezdeni a Bayonnal, pontosabban kit akar megszólítani. Ugyanis míg a Kona inkább a fiatalabb vásárlókat szólítja meg, és sok ember extravagánsnak tarthatja a dizájnját, addig a Bayon a visszafogott, ugyanakkor modern dizájnnal próbálja elcsábítani az idősebb, már tapasztalt, megfontolt sofőröket. De nemcsak a dizájnt, hanem a motorkínálatot, a felszerelési szinteket és az árlistát is ehhez igazította a Hyundai.

Talán nem árulok el újdonságot azzal, hogy a Bayon alapja a Hyundai i20. Ettől a modelltől vette át a platformot, az asszisztens rendszereket és az utasteret is. A Bayon, amely egyébként a népszerű francia Bayonne városról kapta a nevét, 4180 mm hosszú, 1775 mm széles, magassága pedig eléri az 1490 mm-t. Robusztus megjelenéséhez sokat tesznek a három részből álló fő lámpatestek, amelyek a légbeömlőkkel alkotnak egységet. Nekem személy szerint a Bayon hátulról tetszett a leginkább. A nyílhegy alakú hátsó lámpák jól kiegészítik a tetőoszlop dinamikus formáját, s a lámpatesteket összekötő piros sáv is jól mutat.

A motorkínálat alapját képezi a már ritkaságnak számító négyhengeres 1,2 MPi erőforrás, melynek teljesítménye 62 kW (84 LE). A motor ötgangos manuális sebességváltóval van párosítva, s én pontosan ezt a modellt próbáltam ki. A Bayon volánja mögött eltöltött körülbelül három óra igazolta, hogy ettől az erőforrástól végképp nem kell félni, épp ellenkezőleg. Természetesen csodákat ne várjanak tőle, s garantáltan nem ennek a motornak köszönhetően lesz a Bayonból aszfaltszaggató, a kényelmes, nyugis vezetésre viszont abszolút elegendő. Ami pedig nagy pluszértéke az MPi erőforrásnak, hogy strapabíró, mert nem igazán van minek elromlania benne. A motor a hármas sebességfokozaton a legfürgébb, az ötgangos váltó rövid és pontos meneteinek köszönhetően a váltás is kényelmes. A motor 118 Nm-es forgatónyomatékot kínál 4200 fordulaton. Ebben a kivitelezésben, Comfort felszereltségi szinttel az autó akciós ára jelenleg 14 490 euró, míg az egy fokkal gazdagabb, Family felszereltségi szint 16 390-re emeli az autó árát. A kínálat csúcsán az 1.0 T-GDi motor foglal helyet, 48 voltos mild hibrid technológiával, 120 lóerős teljesítménnyel.

A motoron és a technológiákon kívül a Bayon tágas, 411 literes csomagtérrel is kecsegtet, melynek padlójába még egy pótkerék is kényelmesen elfér. Ez 60 literrel több, mint az i20, és 37 literrel több, mint a Konában.

Egy szó mint száz, a Bayon ideális választás lehet azoknak, akik elfogadható áron akarnak a legkorszerűbb technológiákkal és tágas utastérrel rendelkező Hyundait venni. A tesztelt modell pontosan azt nyújtotta, amit elvártam tőle. A nyugodt, hétköznapi vezetés illik neki a leginkább, épp ezért lehet elsősorban az idősebb sofőröknek ideális választás. Azoknak, akik számára nem az a fontos, hogy minél gyorsabban célba érjenek, hanem az, hogy az utazásuk biztonságos és kényelmes legyen.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?