A MINI egy életre szóló szerelem

MINI

A legendás Mr. Bean vezette, de az Olasz meló című akciófilm is népszerűsítette. Olyan autó ez, amelyet nem lehet nem szeretni. Az aktuális generációja jóformán köszönőviszonyban sincs az eredeti járgánnyal, s még így, hatvan évvel a márka megalapítása után is óriási rajongótábornak örvend nálunk Szlovákiában. Ezért is látogattunk el a MINI tulajdonosainak találkozójára a Magas-Tátrába.

Teljes mértékben megértek minden egyes MINI-tulajdonost és -rajongót, hiszen ha volt valaha autó, amelyről tiszta lelkiismerettel kijelenthetem, számomra szerelem volt első látásra, akkor az épp a MINI. Nehéz lenne ennél karakteresebb, vagányabb autót találni, bár igaz, jelenleg már inkább a kényelmesebb, nem annyira gokartos autókat választanám – minden jel szerint megöregedtem.

Ugyanez nem mondható el a szlovákiai MINI-klub elnökéről, Richard Bollóról, aki órákon át képes mosolyogva, jókedvvel mesélni a márkáról, még akkor is, amikor a felesége és a gyerekei is arra kérik, fejezze már be, mert elkészült a vacsora. „Kicsi, kedves, szimpatikus, de még véletlenül sem mondható kényelmesnek, hangos, nagyon sok hiányossága van, ám mégis, aki beleül, vezeti vagy megtesz vele néhány kilométert, az boldogan száll ki belőle” – fogalmazta meg Bollo, mivel magyarázza azt, hogy az autó még jelenleg is ilyen népszerűségnek örvend.

Mi ezzel a négyes fogattal érkeztünk, az enyém volt a baloldali kabrió.

A kicsi és a nagy

A rajongói találkozóra a BMW márkakereskedésétől négy MINI-t kaptunk, én a kabrió változatot választottam, aminek enyhébb napszúrás és leégés formájában megvolt a böjtje, de nem baj, megérte. Amint megérkeztünk a helyszínre, a szálloda kis parkolójába fokozatosan érkeztek a résztvevők. Egy MINI régi és aktuális generációja között szembetűnő a méretbeli különbség, persze a többi vezetést elősegítő és biztonságot növelő korszerű rendszerekről nem is érdemes beszélni. Olyan érzése van az embernek, hogy a régi járgány könnyedén beleférne az új csomagtartójába. S mennyi hely van benne? Kipróbáltuk, nagyon sok. Négy felnőtt meglepően kényelmesen elfér benne, bár arra gondolni kell, hogy térd- és fejmagasságban sem lesz túl sok hely.

Leendő MINI-tulajdonos? Az autókat a legfiatalabbak is imádják.

Népautóból lett legenda

A lehetőségekhez mérten tágas utasteret egyébként elsősorban annak köszönhetően sikerült elérni, hogy a járgányban a motort keresztirányba szerelték. Nem is véletlenül, hiszen a MINI eredetileg egy népautó volt. A kétgyermekes családokat célozták meg a márkakereskedések, kicsi, olcsó és praktikus autót kínálva. Csak később érkezett John Cooper, akinek megtetszett a kisautó, s versenyautóvá alakította át. A siker nem váratott magára sokáig, több Monte Carlofutamot is megnyert az autóval, melynek népszerűsége a csillagos égig szökött. A MINI-t aztán fokozatosan felfedezték a hírességek, ennek köszönhetően pedig ikonikus modellé változott. A Beatles tagjai például saját ízlésükhöz igazították modelljeiket, egyedi színes metálfényezést rendeltek, luxuskivitelezésű utasteret kértek a kisautókhoz. A MINI ráadásul a brit királyi udvarba is megtalálta útját, Margit hercegnő férje, Lord Snowdon használta rendszeresen ezt a járgányt. Aztán jött a már említett Mr Bean sorozat, vagy az Olasz meló című akciófilm, amelyben kis MINI járgányokban loptak el aranytéglákat a tolvajok.

A Richard Bollo által vezetett klubnak köszönhetően Szlovákiában is nagyon sok MINI-rajongó van, akik minden évben, családias hangulatban találkoznak. A rendezvényeket 1990-től szervezik, s csak egyetlenegyszer, tavaly halasztották el a koronavírus-járvány miatt.

Lehetetlen két teljesen egyforma MINI-t találni.

Bollo szerint ezek a találkozók már nem is annyira az autókról, mint a személyes kapcsolatokról szólnak, az elmúlt években nagyon sok szoros barátság született a MINI-tulajdonosok között, közösen járnak nyaralni, együtt járják be autóikkal Európát. Bollo szerint rendkívül jó kapcsolataik vannak a MINI magyarországi klubjával, de szívesen járnak Horvátországba, Szerbiába és Lengyelországba is.

Azt pedig meg kell hagyni, hogy a találkozókon valóban van mit csodálni, a tulajdonosok többsége ugyanis a saját ízléséhez igazítja az autóját. Valaki csökkenti a hasmagasságát, akad olyan, aki a hosszából vagy a tetejéből vág le, hogy az autóból kabrió legyen, más viszont meghosszabbítja, mert MINI limuzinra vágyik.

Mindig érkeznek meglepetések, s ez nem volt másképp a szlovákiai találkozón sem. Az eredetileg harminc főre szervezett akción végül közel hatvan autó jelent meg, egyebek mellett Magyarországról, Csehországból és Lengyelországból, de akadt egy svéd rendszámú MINI is – ám erről idővel kiderült, poprádi a tulajdonos, s mivel az autót csak néhány napja hozta haza Svédországból, még nem cserélte a rendszámot. „A legérdekesebb, hogy eddig egyetlenegy, akár több ezer autót számláló rendezvényen sem találkoztam két teljesen azonos MINI-vel. Két ugyanolyan MINI ugyanis egyszerűen nem létezik. Minden MINI egyedi, mert minden tulajdonos valamilyen úton-módon a saját egyéniségéhez igazítja az autót, a MINI a személyisége részévé válik, és ez benne a csodálatos” – mondta Bollo. Én meg csak irigyelni tudok mindent, amit ezekkel a járgányokkal megéltek, ugyanis amit a találkozón is megtapasztaltam, hangozzék bármennyire is közhelynek: ez az autó tényleg nem más, mint egy életre szóló szerelem.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?