Új hangot kapnak a hangtalan elektromos autók

MINI
München |

A Mini új, tisztán elektromos meghajtású modellcsaládjának tagjai teljesen új, utastérben hallható menethangokat, kívülről hallható márkahangot kapnak, de módosítják az új vezetési üzemmódok szólamait, illetve az információszolgáltató és figyelmeztető funkciók hangikonjait.

Az autógyártók sorra tesztelik azokat a hangokat, amelyeket a tisztán elektromos meghajtású, tehát hangtalanul suhanó modelleknél fognak felhasználni. Már a gyakorlati tapasztalat is igazolta, hogy egy-egy ilyen művileg generált hang hosszabb távon nagyon idegesítő tud lenni. Értelemszerűen a prémiumkategóriás márkák ezen a téren is néhány lépéssel előbbre vannak, s a rendelkezésükre álló anyagi forrásoknak köszönhetően olyan hangok kifejlesztésén tudnak dolgozni, amelyek nem erőszakosak, nem zavarják a sofőrt, hanem az elektromos vezetés szerves részévé válnak. Ráadásul a hangok egy része nemcsak az utastérben hallható, hanem kívülről is, hogy a hangtalanul közlekedő elektromobilt a gyalogosok vagy kerékpározók is időben észleljék.

Új technológia

A BMW konszern tulajdonképpen úttörőnek számít a mesterséges hangok fejlesztésében, újonnan pedig a Mini tisztán elektromos modellcsaládjának „felhangosítása” a cél.

Az új hangzás elsőként a háromajtós, tisztán elektromos meghajtású Mini Cooper modellben mutatkozik be. „Az új hangzásvilág a digitális élmény szerves része, kifejezetten az egyes modellek egyediségéhez komponálva. A megalkotott hangok érzelmeket váltanak ki az utasokból, miközben a járókelőknek egyértelműen jelzik az autó jelenlétét. Mindezt a Mini összetéveszthetetlenül egyedi stílusában” – mondta Oliver Heilmer, a Mini vezető formatervezője.

A Mini új hangzásvilága pozitív hangulatot áraszt. Az új vezetési üzemmódok teljesen új szólamokat szólaltatnak meg. Az analóg hangszerek, a digitális technológia és a mesterséges intelligencia varázslatos együttműködéséből született meg az új hangzásvilág.

Mini

Hallható eleltromobil

A Core, a Go Kart, a Timeless és a Balance vezetési üzemmódok önálló menethangokat kaptak, amelyek gyorsítás közben intenzív visszajelzéseket adnak a vezetőnek. Ezek a menethangok a Mini új modellcsaládjának utasterében lesznek hallhatók.

Az alapbeállításként aktiválódó hangzásvilág a Core lesz, amely az egyetlen olyan menethang, amely nem csupán az utastérben, de kívülről, a járókelők számára is hallható. „Az új hangzásvilágot Kopernikusz ihlette, aki kidolgozta a heliocentrikus világképet, amely szerint a Föld és a többi bolygó a Nap körül kering” – fogalmazott Renzo Vitale, a BMW Group modelljeinek hangzását összeállító részleg kreatív igazgatója. „A Core menethang megkomponálásához az új modellcsalád OLED központi kijelzőjének kör alakjából merítettünk ihletet, hiszen az a meleget sugárzó központi égitestre emlékeztet minket. A bolygók analógiája mentén – amelyek értelmében mindegyik a maga módján tükrözi vissza a Nap fényét – különböző hangkomponenseket terveztünk, amelyek az adott vezetési szituáció függvényében változnak” – tette hozzá.

Galéria

A Go Kart vezetési üzemmód menethangja a kifejezetten sportos vezetés élményét élteti – intenzív hangszínekkel.

A Timeless vezetési üzemmód menethangja a hagyományt és a fejlődést egyesíti. A belsőégésű erőforrással hajtott modellek motorhangjai futurisztikus szólamokkal vegyülnek. Minél intenzívebben gyorsul az autó, a hangzásvilág annál inkább alakul át a belsőégésű erőforrások uralta múltból a tisztán elektromos meghajtású jelenbe.

A negyedik menethangot a Balance vezetési üzemmód kelti életre. Ezt a hangzást a mérnökök eredetileg a MINI Vision Urbanaut tanulmányautó számára komponálták meg, alapját pedig az erdőkben tapasztalható más-más nappali és éjszakai hangok adják: a csobogó patakoktól kezdve, a tücskök ciripelésén és a szél zúgásán át egészen a fák lombjainak susogásáig. Az így született menethang végtelen nyugalmat áraszt az utastérbe.

Hangikonok

Újdonságnak számítanak a hangikonok, amelyek a látható ikonokhoz hasonlóan egy-egy eseményre vagy információra figyelmeztetnek. A mérnökök mintegy harminc új hang- ikont fejlesztettek ki: az irányjelzők akusztikai megjelenésétől kezdve a biztonsági övek becsatolására figyelmeztető jelzésen keresztül egészen a parkolássegítő rendszer hangjaiig. A hangikonok a jövőben egyértelműen azonosítható, jellegzetes hangjelzésekként fogják betölteni funkcióikat, különböző intenzitásukkal hívva fel az utasok figyelmét egy-egy lehetséges veszélyre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?