Mikulec: Ha lesz elég kapacitás, több határátkelőt is megnyitunk

koronavírus határ

A belügyminisztérium tovább elemzi a határokon kialakult helyzetet és azt is, hogy milyen mértékben állnak készen a biztonsági erők.

Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter a szerdai kormányülés előtt kilátásba helyezte, hogy segítséget kér a Pénzügyi Igazgatóságtól, valamint az Igazságügyi Rendészet és Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kartól (ZVJS) is. A hadsereg már küldött erősítést a határátkelőkhöz. Kiemelte: amint a rendelkezésükre fog állni a megfelelő kapacitás, igyekezni fognak megnyitni minél több határátkelőt. Hasonlóan látja a helyzetet Eduard Heger (OĽANO) kormányfő is. Ő is kilátásba helyezte több átkelő újbóli megnyitását.

"Foglalkozunk a problémával. Megértem az embereket, de arra szeretném kérni őket, hogy legyenek türelmesek" - mondta Mikulec, hozzátéve: igyekeznek megakadályozni, hogy az új koronavírus delta variánsát behurcolják Szlovákiába. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet a romló járványügyi helyzetre a környező országokban.

A határátkelőkön tartott tiltakozásokra és arra, hogy Peter Krupa (ĽSNS) parlamenti képviselő rátámadt egy rendőrre, a belügyminiszter úgy reagált, hogy a rendőrök az előírásokkal és a vonatkozó jogszabályokkal összhangban kezelték a helyzetet. Egyben elutasította, hogy valaki a rendőrökön töltse ki a dühét, akik csak a munkájukat végzik. Mikulec nem tud róla, hogy bárki a rendőrök arrogáns magatartására panaszkodott volna, szerinte ennek inkább az ellenkezője jellemző.

"Sokan ma a szabadságukkal vannak elfoglalva. Higgyék el, sok rendőr már nagyon régen nem volt szabadságon, pedig megérdemelnék a pihenést" - húzta alá a tárcavezető.

A kormányfő felhívta a figyelmet, hogy az ingázókra most átmeneti szabályok vonatkoznak. Hozzátette: az egészségügy-miniszter rövidesen tájékoztatni fog az őket érintő konkrét intézkedésekről. Elmondása szerint a kormány folyamatosan figyelemmel kíséri a külföldi és a hazai járványhelyzetet. Igyekszik olyan előkészületeket tenni, hogy szeptemberben megnyílhassanak például az iskolák. "Azért tesszük mindezt, hogy megvédjük az állampolgárokat és az egészségüket. Nem akarunk több lockdownt" - hangsúlyozta.

Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter kilátásba helyezte, hogy a határrezsim téma lesz a szerdai kormányülésen is. Hozzáfűzte: a cél a határellenőrzéssel járó kellemetlenségek csökkentése. Azt is megvizsgálják, hogy a határrezsim összhangban van-e az európai jogrenddel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?