Magyar pártok: továbbra sincs megállapodás

Forró Krisztián, Sólymos László és Mózes Szabolcs ⋌(Somogyi Tibor felvétele)
Pozsony |

Csütörtökön újra tárgyalóasztalhoz ült az MKP, a Híd és az Összefogás. A három egyesülési szándékát kinyilvánító párt most sem tudott megállapodni abban, hogy a közös szubjektumban milyenek legyen az erőviszonyok

Csütörtökön a Híd két javaslatot tett, közölte lapunkkal Magdeme Klára, a párt szóvivője. Eszerint a közös párt elnökségét 18-ról 20-ra bővíthetnék, és a két új pozícióból egyet az MKP, egyet pedig az Összefogás kaphatna. Ezzel az MKP 50 százalékos befolyása megmaradna, az Összefogás súlya pedig megnőne. A Híd második javaslata pedig az volt, hogy bármilyen súlyozás, amiben a pártalapításkor megegyeznek, a következő parlamenti választásig legyen érvényben. „Aztán a választáson elért eredmények alapján alakítsuk át az arányokat – így biztosított, hogy az emberek támogatottsága a párton belüli erőviszonyokban is megmutatkozzon” – közölte a szóvivő.

A Híd még a szerdai elnökségén döntött arról, hogy csak február 15-ig folytatja a háromoldalú egyeztetéseket. A tárgyalások során ragaszkodnak ahhoz, hogy a párt egyharmados arányban képviseltesse magát a közös politikai szubjektum döntéshozó szerveiben. Ugyanakkor a Híd elnöksége úgy határozott, elfogadhatónak tartja, hogy a parlamenti választási lista vezetőjére előválasztás alapján szülessen javaslat. 

Az Összefogás nem ért egyet a Híd által kért egyharmados befolyás arányával és a megjelölt időponttal. Szerintük sok kérdésben nem született még megállapodás. Többek közt a szükséges pénzügyi és szerkezeti auditot és az egységes párton belül létrehozandó platformok működésének belügyminisztérium általi engedélyezését emelték ki. Szerintük erre már február 15-ig nincs elég idő. Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke a csütörtöki tárgyalás után elmondta, semmiféle ultimátumot nem fogadnak el. Ők az egyeztetésen a világjárvány okozta problémák orvoslásával foglalkozó munkacsoport létrehozását javasolták. „Az MKP elnöksége holnap dönt erről, a Híd ebben a munkában nem kíván részt venni” – nyilatkozta Mózes.

Az arányok tekintetében nincs érdemi elmozdulás, erősítette meg Králik Róbert, az MKP szóvivője. „Az MKP két javaslatát, a megalakulandó párt etikai tisztaságával és az előválasztással kapcsolatban a másik két tárgyalópartner elfogadta” – közölte azzal, hogy a további lépésekről az MKP elnöksége dönt. Az MKP január 19-én tett egy javaslatot arra, hogy a parlamenti választás előtti listaállítást előválasztás útján határozzák meg. Az előválasztást még a tavalyi tárgyalások során az Összefogás vetette fel. Az ő elképzelésük szerint az újonnan létrehozandó párt döntéshozatali szerveiben így kellene meghatározni az egyes politikai szubjektumok erőviszonyait. Ezt akkor a másik két szereplő nem támogatta. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?