Gorilla-ügy: megszüntették a Haščák elleni eljárást, majd újraindították azt

Jaroslav Haščák
Pozsony |

Formai okok miatt megszüntették a Gorilla-ügyben indult büntetőeljárást Jaroslav Haščák, a Penta befektetési csoport egyik alapítója és a többi gyanúsított ellen. Ugyanakkor a rendőrség újrakezdi a vizsgálatot. Haščákot bűnszervezet létrehozásával és pénzmosás minősített esetével gyanúsították meg.

A Különleges Ügyészség (ÚŠP) egy formai, ügyrendi hiba miatt megszüntette a Gorilla-ügyben Haščák ellen indított eljárást és törölte az ellene benyújtott vádemelési javaslatot, illetve az ügyet visszautalta a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökséghez (NAKA). Haščák ügyvédje, Martin Škubla szerint az eljárást felügyelő ügyész elfogadta az érvüket, mi szerint 2023-ban, a vádemelési javaslat benyújtásakor az ügyben eljáró nyomozónőnek jogilag szünetelt a rendőri testületben való tagsága, mert egy községi önkormányzatban volt helyi képviselő és ezért valamennyi fizetést is kapott. A Denník N információi szerint Martina Babacsová nyomozónő Pozsonyivánka községben vállalt képviselői tisztséget. Az ügyvéd elmondta, Haščák fontolgatja, hogy az ellene szabálytalanul folytatott eljárás miatt kártérítést követeljen, illetve, hogy köztisztviselői jogkörrel való súlyos visszaélés gyanújával feljelentést tegyen. A NAKA 2022-ben Haščák és további személyek ellen bűnszervezet létrehozásának, fenntartásának és támogatásának bűncselekménye miatt indított eljárást. A gyanúsítottak között volt Anna Bubeníková, a Nemzeti Vagyonalap (Fond národného majetku) egykori igazgatója és Jirko Malchárek korábbi gazdasági miniszter is.

Újraindul a vizsgálat

Alexander Feník, az ÚŠP ügyésze keddi sajtótájékoztatóján elmondta, pusztán azért szüntette meg az eljárást, hogy kizárjon mindenfajta kételyt a vizsgálat tisztaságát illetően. Arra is kitért, hogy 20 éves gyakorlata során még nem találkozott azzal, hogy egy büntetőeljárást a gyanúsítottak védőügyvédje az alapján kifogásolt volna, hogy a nyomozást végző rendőr egy községi önkormányzatban képviselői tisztséget tölt be és fizetést kap. Rámutatott, néhány száz eurós összegről lehet szó. Kiemelte, az ezzel kapcsolatos jogszabályok azonban nem koherensek, és valóban van olyan olvasatuk, amely szerint az eljáró rendőrnő a helyi képviselői mandátumával párhuzamosan nem lehetett volna nyomozó. Ezért neki nem volt más választása, mint leállítani és egyben újraindítani a kérdéses vizsgálatot. „Nem akartam taposóaknát hagyni az ügyiratban” – jelentette ki. Arról is beszélt, az ügy központi gyanúsítottjai ellen heteken belül újraindul a büntetőeljárás, és az egyik vádpont besorolása is pénzmosásról korrupcióra változhat. Feník szerint, ha nem történik semmi rendkívüli, akkor egy-másfél éven belül az újrakezdett vizsgálat is lezárulhat.

Megúszhatják?

Az ÚŠP a közösségi oldalán egy részletes közleményt adott ki erről, amelyhez a közel 15 oldalas ügyészi határozatot is csatolták. Az utóbbi dokumentumban a gyanúsítottak nevét és személyes adatait kitakarták. A közlemény is megjegyzi, hogy a nyomozást megakadályozhatja, ha hatályba lép a büntető törvénykönyvnek a parlament által jóváhagyott módosítása. Ahogy arról beszámoltunk, a 4. Fico-kormány jelentős változásokat szeretne átültetni ezekben a jogszabályokban, például csökkentenék bizonyos büntetések elévülési idejét. Az ÚŠP közleménye arra utal, hogy ez azokat a cselekményeket is érintheti, amelyekkel Haščákékat gyanúsítják. Ugyancsak írtunk arról, hogy a törvénymódosítást Zuzana Čaputová államfő az Alkotmánybíróság elé utalta, hogy így akadályozza meg a hatályba lépését. Ha ugyanis a jogszabály akár csak egyetlen percre is érvénybe lépne, rengeteg bűncselekmény elévülne.

Feník arról is tájékoztatott, hogy a Gorilla-ügyként emlegetett esetben eredetileg hét személy ellen folyt eljárás, de két illető esetében, akiket csak kisebb bűncselekményekkel gyanúsítottak, nem indul újra a vizsgálat. Az ügyész kiemelte, a nyomozás alapját nem az a lehallgatási átirat képezi, ami 2011-ben nyilvánosságra került, hanem egy más ügyben folytatott eljárás során 2018-ban előkerült bizonyíték.

A közel 20 éves Gorilla

A Gorilla-ügy lényege, hogy a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) 2005-ben és 2006-ban hosszasan lehallgatott egy pozsonyi lakást a Vazov utcában. Az erről készült átirat 2011-ben került nyilvánosságra, amely azt tartalmazza, hogy Haščák milyen titkos egyeztetéseket folytatott az akkori politikai és gazdasági elit vezető képviselőivel. Az átirat szerint a lakásban az említett Bubeníkován és Malcháreken kívül Robert Fico (Smer) jelenlegi miniszterelnök is járt. Az érintettek egyebek mellett arról is beszélgettek, milyen illegális módon finanszírozzák az SDKÚ, a Smer, a KDH, illetve az MKP pártokat, valamint, hogy a privatizáció során megszerzett vagyont, mint zsákmányt hogyan osszák szét. De arról is szó volt, hogyan juthatnak hozzá további állami forrásokhoz. Ezeknek az ügyleteknek az egyik haszonélvezője a Penta volt. A SIS jelentette a vizsgálat eredményét az akkori miniszterelnöknek, Mikuláš Dzurindának (akkor SDKÚ, ma Kékek), aki azonban érdemben nem tett semmit. Az átirat 2011-es nyilvánosságra kerülése heves tüntetéseket váltott ki. A Penta igyekezett minden lehetséges jogi eszközzel elérni, hogy a felvétel illegálisnak minősüljön és ne lehessen bíróságon felhasználni, az érintett politikusok is gyakran kétségbe vonták a valódiságát. 2019 októberében aztán több médium, így az Új Szó szerkesztőségének is egy névtelen feladó elküldte a 39 órás hanganyagot, amely lényegében megegyezik a korábban nyilvánosságra hozott átirattal. A felvételt a rendőrség egy évvel korábban, tehát 2018-ban a Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kočner lakásának átkutatásakor találta. 2020 decemberében a NAKA letartóztatta Haščákot, aki rövidebb ideig vizsgálati fogságba került. 2022 novemberében bűnszervezet létrehozása és működtetése, valamit pénzmosás különösen súlyos esete miatt vádemelési javaslatot nyújtottak be ellene. A formai hiba miatt most ezt az utóbbi lépést nyilvánították semmissé.

Az Új Szó kiadója, a DUEL - PRESS, s.r.o a Penta tulajdona.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?