Házi asszisztensek fogják kezelni a daganatos betegeket

daganatos betegség

A hasnyálmirigyrák új eseteinek számát tekintve Szlovákia a világ vezető országai közé tartozik.
Miközben az egyéb rákfajtákban egyre kevesebb ember hal meg, a hasnyálmirigyrák tekintetében az esetszám emelkedik.

Jelenleg a betegek 3–6 százaléka éli túl ezt a betegséget, és az arány 50 év óta nem változik. A neuroendokrin hasnyálmirigy tumorban (NET) szenvedő betegeknek kedvezőbbek a kilátásaik, csak sajnos keveset tudnak betegségükről. A szigetsejt tumornak is nevezett betegség a neopláziák ritka csoportját képezi, amely a hasnyálmirigy endokrin szöveteiből indul ki.

„Több típusa van, s leggyakrabban az emésztőcsatornát, a hasnyálmirigyet vagy a tüdőt érinti. A daganatos betegségeknek mindössze 2 százalékát teszi ki, s mind a nőket, mind a férfiakat érinti. A betegek átlagéletkora 50-60 év. Lassan növekszik, akár 5-7 év is eltelhet, míg kifejlődik. A többi daganatos betegséggel összehasonlítva kicsi, lassan növekvő tumorról van szó, de vannak gyorsabban növekvők is. Rendszerint nem okoz tüneteket addig, amíg el nem kezd nőni és terjedni. Az esetek 50 százalékában már csak akkor fedezik fel, amikor már a test más részeibe nőtt” – mondta dr. Dagmar Sorkovská klinikai onkológus.

„Ma már arra is van lehetőség, hogy a beteg szubkután (bőr alatti) injekciós kezelést kapjon. Vagyis otthon maradhat, s így nem kell őt kitenni a vírusfertőzés veszélyének. Rendszerint 28 naponta egyszer kap injekciót a beteg. A folyékony gyógyszer enyhíti a tüneteket és megakadályozza, hogy a szervezet túl sok hormont termeljen, s fékezi néhány tumortípus növekedését. Hatása egy hónapig tart” – mondta Dr. Soňa Kiňová endokrinológus. „A Nie rakovine szervezet azt tervezi, hogy a közeljövőben 10 úgynevezett onkoasszisztenst készít fel erre a munkára, minden kerületre számítva egyet. Fő feladatuk az lesz, hogy rendszeresen látogassák ezeket a betegeket, és segítsenek nekik a gyógyoldat injekciós beadásában. Igyekszenek majd megtanítani őket arra, hogy egyedül is be tudják adni maguknak az injekciót” – vázolta az onkoasszisztens szerepét Jana Pifflová Španková, a szervezet elnöke. Az injekciós kezelés elvégzéséhez nem kell egészségügyi végzettség. Ugyanúgy, mint az inzulint, ezt a gyógyoldatot is maga a beteg is be tudja adni.

A szervezet azt tervezi, hogy hasonlóképpen más daganatos betegeknek is segíteni fog a jövőben. Ezt a teljesen új segélyszolgálatot a jövőben tovább szeretné bővíteni. Különösen most, a koronavírus-járvány idején rendkívül fontos ez a kezdeményezés, mert a daganatos beteget, akinek immunrendszere gyenge, védi a fertőzéstől.

Érdekes

Hasznos étkezési tudnivalók

A Nie rakovine és az Europacolon Slovensko polgári társulás érdekes kiadványt jelentetett meg az emésztőszervi daganatos betegségek kezeléséről. A legfontosabb kérdésekre ad választ, amelyekkel a betegek a betegszervezethez fordulnak, amikor a rák belépett az életükbe. Gyakran nem tudják, mit tegyenek, hogy éljenek tovább, hogyan táplálkozzanak. „A daganatos betegeknek, akik túlélték és átélték a rákot, vissza kellene térniük ahhoz az időszakhoz, amikor még nem voltak betegek. Közülük sokan nem táplálkoztak egészségesen, lebecsülték a rendszeres megelőzést. A kezelés után az egészséges életmód a legjobb választás annak érdekében, hogy a rák soha többé ne térjen vissza, vagy ne alakuljon ki új daganat” – mondta a szerző, Peter Minárik gasztroenterológus, aki külön felhívta a figyelmet a mozgás fontosságára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?