A körzeti orvoshoz mehet ellenőrzésre a daganatos beteg

váróterem k

Az egészségügyi minisztérium törvénymódosító javaslata szerint az éves orvosi ellenőrzés keretében a körzeti orvoshoz mehet kivizsgálásra a daganatos beteg, a javaslatot a múlt héten jóváhagyta a parlament. A tervezetet szakértők bevonásával készítette a tárca, Petra Krištúfková módosító javaslatot terjesztett be hozzá.

„Az onkológiai kezelés lehetséges későbbi szövődményeinek megelőzését szolgálja a javaslat, illetve egyéb komplikációkét, például a rosszabb májtesztek, vagy az állapot visszaesésének, a betegség visszatérésének megakadályozását. A változás támogatja a szűrővizsgálatok elvégzését, mint a komplikációk megelőzésének leggyorsabb módját” – szögezte le a tárca. Hozzátette, a nemzetközi gyógyászatban is ez a trend, és szükség esetén a körzeti orvos továbbküldené a beteget az onkológusához.

A változást helyesli a Járóbeteg-ellátást Nyújtók Szövetsége. „A körzeti orvos és az onkológus együttműködése, a betegellátás megosztása javítja a kezelés minőségét és a beteg esélyeit a hosszabb tünetmentes időszakra, az onkológusnak pedig több ideje jut a többi daganatos beteg folyamatban levő kezelésére” – jelentette ki Jaroslava Orosová, a szövetség elnöke. Ugyanakkor hangsúlyozta az ellenőrző vizsgálatok pontos szabályozásának fontosságát.

A Szlovák Orvosi Kamara (SLK) és a Szlovák Körzeti Orvosok Társulása (SSVPL) is egyetért a módosítással. Javasolják azonban, hogy pontosítsák, mely betegeket érinti a módosítás. „Üdvözöljük a törvénymódosítást, mert javítja a orvosok közötti együttműködést, ezáltal javulhat a daganatos betegek ellátása” – mondta Peter Makara, az SSVPL elnöke, az SLK elnökségi tagja.

Viszont az Általános Orvosok Társasága nem ért egyet a javaslattal, sőt dilettánsnak tartja. Rámutatott például, hogy a törvényben nincs megszabva, mit jelent pontosan „az onkológiai kezelés után” fogalma. Monika Palušková, a társaság elnöke végrehajthatatlannak tartja a javaslatot. „Egyetlen daganatos beteg állapotát sem figyelheti a körzeti orvos, mivel ezt nem engedélyezik a kapcsolódó törvényi előírások és rendeletek” – mondta. Szerinte nem kizárt, hogy alkotmánysértő a módosítás. Az üggyel kapcsolatban az államfőhöz akar fordulni a társulás.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?