Juhász György maradhat a Selye Egyetem rektora

Komárom
Komárom |

Az egyetem szenátusa 14 igennel, ellenszavazat nélkül és egy tartózkodás mellett újabb négy évre szavazott bizalmat Juhász Györgynek, aki 2016 óta vezeti a Selye János Egyetemet (SJE). Régi-új rektorrá majd a köztársasági elnök nevezi ki, várhatóan januárban.

 

A rektori posztért eredetileg hárman szálltak versenybe, ám Tóth János és Szőköl István november 25-én visszaléptek, így a komáromi egyetem jelenlegi vezetője, Juhász György egyedüli jelöltként mutathatta be programját a rektorjelölt-választó közgyűlésen. Hogy mi állt a visszalépés hátterében, arról hivatalos és nyilvános indoklás nem hangzott el. Az intézmény Konferenciaközpontjában tartott eseményt a járványügyi helyzet miatt csak internetes közvetítés segítségével követhették az érdeklődők.

Társadalmi felelősség

Juhász György a rektorjelölti előadását a szlovákiai magyar oktatás helyzetének, illetve a kedvezőtlen demográfiai jellemzők bemutatásával kezdte. „Felelős intézményként ki kell venni a részünket abból, hogy minél alacsonyabb legyen a csökkenési arány” – jelentette ki Juhász. Felsorolta, hogy a vezetése alatt a SJE milyen eredményeket ért el az elmúlt négy évben. Hangsúlyozta a doktori programok fejlődését és bővülését, mivel úgy tartja, a „PhD-hallgatók biztosítják a jövőt”, valamint kiemelte a habilitációs és inaugurációs eljárás jogának akkreditálását is a Református Teológiai Karon. Mindhárom egyetemi karnál felvállalja azok társadalmi szerepét, támogatva a további fejlődésüket.

Diákok bel- és külföldről

A SJE-n jelenleg 1894 hallgató folytat tanulmányokat, közülük 1457-en nappali tagozaton. „Figyelemmel fogjuk kísérni a nappalisok létszámának alakulását, s mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a létszámuk ne csökkenjen, mert ez az állami támogatás egyik fontos eleme” – szögezte le a rektorjelölt. 2020-ban egyébként mintegy 4 millió 952 ezer eurót kapott az egyetem állami támogatás gyanánt. Kitért arra is, hogy 2015 óta emelkedik a SJE-n tanuló magyarországi diákok aránya, amelyet meg kell tartani, mert az állam támogatja a külföldi hallgatók számának növekedését. A témára később visszatért a kérdések blokkjánál, amikor Horváth Kinga, a Tanárképző Kar dékánja azt szerette volna megtudni, hogy tervezik-e az egyetem küldetésnyilatkozatának pontosítását. Juhász György elmondta, annyiban például igen, hogy igyekeznek megszólítani az észak-magyarországi régiót, ahol szorosabb együttműködést akarnak kialakítani a különféle intézményekkel és vállalatokkal.

A tudomány erősítése

A prezentáció talán legfontosabb témája az egyetemen zajló tudományos munka erősítése volt, amelyet részletekbe menően boncolgatott Juhász. Mindenképpen támogatni fogják az oktatók tudományos karrierjét, beleértve a kimagasló publikációs aktivitást, valamint a projekttevékenységet. Ehhez kapcsolódik, hogy 2021-ben teljesítményalapú szerződést kötnek a minisztériummal, ami azt jelenti, hogy a jövőben ehhez fog kapcsolódni az állami finanszírozás is. Elsődleges célként jelölte meg, hogy megtarthassák azokat a programokat, amelyek a SJE-n megvalósulnak, s ha teljesíteni tudják a minőségbiztosítási eljárások követelményeit, akkor további programok nyitására is lehetőség nyílik majd. E téren szeretnének meríteni a rendelkezésre álló Európai uniós forrásokból is.

Juhász György hosszabban beszélt arról, hogy „hallgatóközpontú egyetem” építése a célja, illetve minden erejükkel azon lesznek, hogy a járványhelyzet okozta nehézségek ne a hallgatókon csapódjanak le.

„Amit most ígérni tudok a szenátusnak és az akadémiai közösségnek, az a munka. Tehát az elkövetkező négy évben is nagyon sok munka vár ránk nehéz feltételek között – értem ezalatt a koronavírust és az általa okozott gazdasági problémákat, illetve az akkreditációs ügynökség által előírt standardokat, amelyeket majd teljesíteni kell” – hangzott el a rektorjelölt zárszavában.

A szenátusi támogatás nem jelent közvetlen kinevezést, Juhász György most rektorjelöltnek számít. A testület a javaslatot először eljuttatja az oktatási miniszternek. Ezt követően Zuzana Čaputová köztársasági elnök várhatóan januárban nevezi ki a SJE régi-új rektorát, akinek megbízatása újabb négy évre szól majd.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?