NBA: Sokoldalú sztárok döntője

Lebron James

Nyugatról a Los Angeles Lakers, a Keleti Főcsoportból pedig a Miami Heat került az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) szerdáról csütörtökre virradóra rajtoló „buborékdöntőjébe”. Megpróbáltuk kielemezni, ki az esélyesebb.

Lakers 
A kaliforniai klub sikeresen összehozta ez elmúlt évek talán legerősebb sztár-kombóját. Lebron James és Anthony Davies már évek óta a liga elitjébe tartoznak, de ezzel még keveset mondtunk. Lebron, aki már 17. szezonját játssza az NBA-ben, kétségkívül a legdominánsabb jelenleg is aktív játékos, fizikumának köszönhetően szinte lehetetlen őt levédekezni. Bár robbanékonysága már megkopott, még mindig gond nélkül átsprinteli a pályát és hatalmas ugrását követően egy zsákolással kis híján letépi a gyűrűt, a védők tehetetlenek vele szemben. 


De ami Lebront igazán a legjobbá teszi, hogy egyszerűen nincs olyan dolog, amit ne csinálna jól. Pontszerzése mellett rengeteg gólpasszt is kioszt, illetve védekezésben is stabil, és fenomenális blokkjai már szinte nem is okoznak meglepetést. Karrierje során 4 MVP-címet szerzett, bár sok szakértő szerint ennek a számnak magasabbnak kéne lennie. 
A Lakers másik szupersztárja, az erőcsatár (power-forward) vagy center Anthony Davies első szezonját játssza a lila-arany mezben. Sosem jutott még idáig karrierjében, de már most megmutatta, hogy nem fél a pillanattól, és vállalja a felelősséget: a Denver elleni sorozat második meccsének legvégén egy Lebron-zárást követően Davies felszabadult a hárompontoson, és a győzelmet jelentő dobása csont nélkül pottyant a gyűrűbe – ehhez hasonló manőverre nem sokan Davies kifinomult dobótechnikájával és testi erejével félelmetes támadónak számít, illetve védőnek is nagyszerű. 


A kosárlabda azonban nyilván nem kétemberes munka. A Lakers elsősorban csapatjátékának köszönhetően sikeres. A tehetséggel tömött támadás mellett kitűnő védelmük is van, és ők a liga legjobbjai ellentámadásokban. A hátvéd (shooting-guard) Kentavious Caldwell-Pope és az erőcsatár (power-forward) Markieff Morris effektíven kihasználják a számukra kialakított hármasokat. A veterán hátvéd Danny Green prioritása az ellenfél legjobb dobójának lefogása. A fiatal Kyle Kuzma támadásban nem ismer félelmet, és védőmunkákat is rá lehet bízni. A talán valaha volt legizmosabb NBA-játékos, Dwight Howard pusztító center tud lenni a gyűrű alatt. A cserepadról Alex Caruso gyorsaságával támadásban és védekezésben is fellendíti csapatát. De a legfontosabb faktor talán a veterán irányító Rajon Rondo, aki leginkább az offenzíváért felelős, amíg Lebron és Davies pihennek. 
    
Hogy jutott idáig a Lakers?
A Los Angeles Lakers az idei rájátszásban mindhárom szériáját 4:1-es arányban nyerte meg, azaz mondhatni probléma nélkül. A legelső körben a Portland, majd a másodikban a Houston ellen is ejtették a kezdő meccset, majd zsinórban nyertek négyet. A kipihent Lakers a főcsoport-döntőben a Denverrel nézett szembe, akik viszont már meglehetősen kimerülten kezdték el a meccssorozatot, hiszen korábbi sorozataik 7 meccsig húzódtak, s emiatt szinte pihenő nélkül játszottak. A Lakers viszont hamarabb lerendezte ellenfeleit, több szabadjuk volt, s így egyelőre komolyabban nem is voltak tesztelve. 
    
Miami
A másik ágon a Miami Heat a befutó, akik utoljára 2014-ben jutottak el az NBA döntőjébe, és egyik szupersztárjuk ki más volt, mint Lebron James. Azóta a Miami nehéz időszakot élt meg, viszont az utóbbi pár évben fantasztikus csapatot raktak össze. Bár Jameshez és Davishez méltó csillagokkal nem büszkélkedhet, a kritikus pillanatokban mindig volt valaki, aki saját képességeit felülmúlva teljesített. 


Úgy fest, otthonra lelt Miamiban a small-forward Jimmy Butler, aki nem feltétlenül halmozza a pontokat, viszont egy nagyon türelmes és nagy intelligenciájú támadó, de még annál is jobb védő, és karrierje során már számtalanszor került rá a sor, hogy kulcsfontosságú pontokat dobjon. Az irányítóként játszó 34 éves Goran Dragic idén főként a Boston elleni sorozatban mutatta meg, hogy támadásban mennyire veszélyes tud lenni. A szlovén válogatott a leghatékonyabb pontszerző és a második legjobb asszisztoló csapatában. Talán a rájátszás legnagyobb szenzációja a mindössze 20 éves Tyler Herro, aki annak ellenére, hogy cserejátékos, eddig a rájátszás összes meccsén tíz fölötti pontot szerzett. Vakmerő bátorsággal támadja a gyűrűt, ahol sokszor a védő jelenléte nem is zavarja őt, emellett a labdavezetés közben képes hirtelen megállni, és tisztán dobni nem csak kettest, de hármast is, mindkettőt jó százalékkal. 


Herro mellett a másik támadófenomén Duncan Robinson, aki a hátvéd (shooting-guard) pozícióját tölti be. Hozzá hasonló gyorsaságú dobótechnikát és effektivitást eddig még talán csak a Warriors duójánál, Steph Currynél és Klay Thompsonnál láttunk, akiket minden idők legjobb hármasozóiként tartanak számon. Robinson olyan dobásokat is elvállal, hogy akárki más számára ostobaság volna, ő viszont 40 %-kal hármasozik, sokszor védővel az arcában. A alacsony bedobó (small-forward) pozícióban Jae Crowder játszik, elsősorban a védelmet erősíti. Többféle szerepben képes a játékhoz hozzájárulni az atletikus small-forward Andre Igoudala. Kétségkívül egy elit védőről beszélünk, aki leginkább a 2015-ös döntős MVP-címéről híres, melyet még a Warriors színeiben szerzett, főként azért, mert amennyire lehetséges, ő védekezte le az akkor még clevelandi Jamest. Igoudala emellett megbízhatónak mondható hármasozó is. 


A Miami talán legfontosabb játékosa azonban a 23 éves Bam Adebayo. Centerhez képest rendkívül sokoldalú. Amellett, hogy szuper védő, és ő szedi le a legtöbb lepattanót, kimagaslóan jó playmaker is – a center vezeti csapatát asszisztban! 
    

Hogy jutott idáig a Heat?
Ami a Heat idáig vezető útját illeti, számokban ők is ugyanolyan rájátszás-mutatóval büszkélkedhetnek, mint a Lakers (12/3). Az első ellenfelük az Indiana Pacers volt, akiket 4:0 elkaszáltak. Ezután következett az alapszakasz topcsapata, a Milwaukee Bucks. Meglepestésre a Heat őket is könnyedén kiütötte 4:1-re. A Keleti Főcsoport döntőjében a Heat a Boston Celticsszel játszott. Annak ellenére, hogy a meccsek nagy részében vesztésre álltak, képesek voltak szinte minden alkalommal fordítani, és végül nagyobb erőfeszítés nélkül legyűrték a Bostont is, így bejutva a végső döntőbe. 
    

Ki az esélyes?
Mindenképp a Lakers néz ki esélyesebbnek a trófea elnyerésére, méghozzá két okból: Lebron James és Anthony Davis. Nem túl valószínű, hogy a Miamiból képes lenne valaki olyan szintre emelni a játékát, hogy az James vagy Davis várható dominanciájával vetekedne. A Lakers emellett a rájátszás során több játékost is felhasznált, tehát a cserepadról több energia érkezik majd, ami szintén meghatározó lehet egy döntősorozatban. 
A Miami mellett szolgálhat érvként azonban az a tény, hogy edzőjük, Erik Spoelstra jóval több tapasztalattal rendelkezik a rájátszást illetően. Spoelstra ugyanis kétszeres NBA- és szintén kétszeres Keleti Főcsoport-győztes (ez mind a Miami-val). Azt még viszont nem láttuk, hogy a Lakers edzője, Frank Vogel hogyan kezeli a feszült helyzeteket. 
Akárhogy is alakul, izgalmas Lakers–Heat döntőnek nézünk elébe! Tippünk: 4:2-es Los Angeles-i siker.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?