Jubileumi kosárlabda-bajnokság Bősön

A nyertes Vámbéry Ármin Alapiskola minden mérkőzését megnyerte (A szerző felvétele)
Bős |

Immáron tizenötödik éve rendezték meg a Nagyszárváról indult hagyományteremtő kezdeményezést, a Tavaszi Kosárlabda Kupát a bősi Amade László Alapiskola tornatermében, melyen 4 községből 5 csapat vett részt.

A versenyre csapatonként 4 fővel nevezhettek a iskolák, melyen összesen közel 40 tanuló vett részt. Négy intézmény képviseltette magát Bősön. Az egyik legrégebbi állandó résztvevő, a vásárúti József Attila Alapiskola, a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin, a nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola, valamint a hazaiak közül az A és B csapat, a fehér és a piros bősiek. Nagy hajrával végül a dunaszerdahelyi csapat győzedelmeskedett a többiek felett, nem csak pontokban, hanem egy fejjel is megelőzve a többi csapatot.

Az érkezés utáni közös bemelegítést követően Sebő Renáta, a bősi alapiskola igazgatója köszöntötte a csapatokat és nevelőiket, majd sok sikert kívánt a továbbiakhoz. 

„Innen nem jutunk tovább sehová, úgyhogy nem kell vérre menni”

 – kezdte a gyerekekhez intézett intelmeit Zalka Lóránt, a hazaiak edzője a mérkőzések előtt. 

„2007 óta 3 év maradt ki a koronavírus miatt, egyébként minden évben megszervezzük a Tavaszi Kosárlabda Bajnokságot. Érdekessége, hogy nem Bősön, hanem Nagyszarván rendezték az elsőt Botló Judit kezdeményezésére. Az akkori résztvevők egyik tagja azóta például ma már szlovák válogatott kosárlabdázó”

 – árulta el lapunknak Zalka Lóránt még az első meccs előtt.

A megnyitó után kezdődhettek a 12 perc hosszúságú meccsek (A szerző felvétele)

A Nagymegyeri csapat testnevelő tanára, kosárlabda edzője, Tóth Kálmán elmondta, hogy már több éve járnak a bősi kosárbajnokságra és tavaly először ők is megrendezték Barátság Kupát Nagymegyeren. 

„Néhány évig nem Nagymegyeren tanítottam, de mióta újra itt vagyok, minden évben részt veszünk a bősi bajnokságok. Nálunk testnevelés órákon és délutáni szakkör keretében is tanulhatnak kosárlabdát a gyerekek. Egy ilyen szakkörön általában a fiúk vannak túlsúlyban és körülbelül 15-20-en vesznek részt rajtuk”

 – mondta el Tóth Kálmán, majd hozzátette, hogy az idei bajnokság legnagyobb esélyese valamelyik bősi csapat, mert technikailag képzettek és jó a kondíciójuk.

A gyerekek 4-4 ellen játszottak (A szerző felvétele)

Zsapka Zsolt, a vásárúti alapiskola edzője 10 éve jár a kupára, ők is testnevelési órákon és délutáni sportszakkör keretében tanulják a kosárlabdát, de a legtöbb kosaras az iskolai nagyszüneteket is általában a szabadtéri palánkra dobálással tölti. 

„A délutáni szakkörön viszonylag sok a gyerek, váltakoznak a korosztályok, az 5-7. és 8-9. évfolyamosokkal külön foglalkozunk”

 – mondta el a vásárútiak edzője, hozzátette, hogy a jó idővel a kosárlabda helyett most már az atlétika versenyekre való felkészülésre helyezik a hangsúlyt. 

„Nem vagyunk profi csapat, csak szeretjük a kosárlabdát. Most nyolc fővel jöttünk a versenyre. Évekkel ezelőtt indult Dunaszerdahelyen egy csapat a fiatalabb korosztály számára, de a finanszírozási nehézségek miatt abbamaradt. Az idősebb korosztályban 35-45 évesek közt akad még egy csapat, de más kosarasok nincsenek a városban. Legközelebb Somorja az, ahol komolyabban foglalkoznak a játékkal. Van egy réteg mindenhol, akik szeretnek kosarazni, de szakosztály szinten már jóval kevesebben”

 – mondta el Csiba Zsolt, a Vámbéry Ármin Alapiskola csapatának edzője.

A bajnokság játékvezetője Zalka Lóránt volt (A szerző felvétele)

A bajnokság vége felé a bősiek B csapata majdnem legyőzte a dunaszerdahelyi fiúkat, de az utolsó két meccsen nagyon elhúztak és végül ők vitték el a vándorserleget. Az eredményhirdetésre délután 1 óra magasságában került sor. Gratuláltak a versenyzőknek, majd csapatok legjobb dobóit emelték ki és egy-egy kupával díjazták őket, valamint azt az egyetlen lány játékost, aki a fiúk mellett részt vett a játékban. A vásárútiak bronzérmesek lettek, ezüstérmes lett a bősi A csapat, az aranyéremnek pedig a Vámbéry Ármin Alapiskola tanulói örülhettek, akik minden meccsüket megnyerték. 

„Nagyon szépen játszottak a dunaszerdahelyiek. Az utolsó előtti meccsükön 32 pontot dobtak, ami egy 12 perces mérkőzés alatt remek teljesítmény. A bajnokság végén még kicsit tovább együtt maradtunk és terveztük a jövőbeni összetartásokat. Legközelebb a nagymegyeri Barátság Kupán találkozunk majd egymással, amit júniusban tartanak majd. Ezen három csapat vesz majd részt. Most lesz egy kis szünet a kosárlabdában, ugyanis az atlétika és fociversenyekre készülnek a gyerekek”

 – zárta Zalka Lóránt.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?