Somorjai címvédés, selyés tarolás a gimibajnokságon

kosár

Több mint 160 diák három helyszínen kosarazott a Szlovákiai Magyar Gimnáziumok Országos Bajnokságának komáromi tornáin. Hat lány- és nyolc fiúcsapat kilenc iskolát képviselt.

Török János emlékére

A házigazda Selye János Gimnázium egykori legendás testnevelő tanára, Török János (1924–2005) születésének századik évfordulója alkalmából is rendezte meg a mérkőzéssorozatot. „Szerette a diákokat és az iskolát, kollégái kedélyes, tréfás embernek ismerték őt – derült ki Andruskó Imre, a vendéglátó iskola igazgatójának méltatásából. – Sokat fáradozott azon, hogy minél több diák látogassa a délutáni sportköröket, bevezette a házibajnokságokat. 1952-től 1985-ig, nyugdíjba vonulásáig tanított gimnáziumunkban.”

Simán lettek elsők

Meglepetés nélkül zajlott mindkét torna. A lányoknál érvényesült a papírforma, s a címvédő somorjai Madách Imre Gimnázium mindhárom mérkőzését magabiztosan nyerte. „Minden tiszteletet megadva a többi csapatnak, ez volt a realitás. A lányok hozták a formájukat, és néhány apró kilengést leszámítva jól játszottak, simán megnyerték a bajnokságot, nem tudott senki megszorongatni minket – foglalta össze pálya széli észrevételeit Domsitz Márton magyar–angol szakos tanár, aki felkészítő kollégája, Pellérdi Zoltán helyett a győztes együttest irányította a kispadról. – Kiemelendő Kovács Rebeka, aki a torna legértékesebb játékosa lett. Jól teljesített, pontosan dobott, kihasználta helyzeteit. Németh Emma Luca és Lelkes Anna is megérdemli, hogy megemlítsem őket. Mindhárman belekóstolták már a női extraligába is. A megnyert kupa méltó helyre fog kerülni a gimnáziumban.”

Várt tornagyőzelem

A másik kupa, a fiúké otthon maradt, mert a Selye János Gimnázium csapata hódította el. Rendesen megszórta ellenfeleit. Csak egyszer adta harminc ponton alul, a döntőben pedig 54 pontjára csak 28-cal tudott válaszolni a másik csoport győztese, a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium. Egyébként ebben a csoportban szorosabb csaták folytak, de nemegyszer a pontszerzés is gondot okozott, ami a későbbi éremcsatákban is megmutatkozott. „Számítottam az elsőségre. Ez volt a fiúk idei 12. tétmeccse, s ebből csak egyszer maradtak alul, csupa igazolt játékosokból álló ellenféllel szemben. Amiben reménykedtem, beigazolódott. Csak annyit játszottak a fiúk, amennyit kellett – értékelt Paraska István, aki a torna alatt alaposan felpörgette magát, mert főszervezőként és csapata felkészítő tanáraként is helyt kellett állnia. – Sorainkból került ki a legértékesebb kosaras is, az egyetlen negyedikes, Tuska Gergely, akit társai jelöltek erre a díjra, a pályán azonban Sipula Gergely volt a legjobb.”

Felduzzadt a mezőny

Eredetileg négy fiúcsapat jelezte részvételét, aztán a duplájára duzzadt ez a mezőny. „Csak a fiúkéra számítottunk, de megkaptuk a lányokét is, így nem volt más választásunk, mint egy harmadik helyszínre, a szlovák gimnázium tornatermébe vinni a tornájukat, melyre vendégként meghívtuk a Šulek gimi diákjait is – folytatta Paraska István. – Fennakadások nélkül folytak a mérkőzések. A visszajelzésekből arra következtethetünk, hogy elégedetten távoztak az iskolák képviselői, s jelezték, jövőre is visszajönnének.”

Kovács Péter, a bajnokság koordinátora, a galántai Kodály gimi testnevelője is elégedett volt a látottakkal. Örült, hogy népes mezőny gyűlt össze, s Komáromban kosarazhattak a gimnazisták. Azok után, hogy tavaly e sportágban nem sikerült lebonyolítani a bajnokságot.

kosár
Tornatények

Szlovákiai Magyar Gimnáziumok Országos Bajnoksága, kosárlabda

Lányok tornája, A csoport: Selye János Gimnázium, Komárom (SJG)–Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium, Pozsony (MTAG) 19:10, SJG–Kőzépfokú Sportiskola, Dunaszerdahely (KSD) 6:32, MTAG–KSD 6:22. Sorrend: 1. KSD, 2. SJG, 3. MTAG.

B csoport: Madách Imre Gimnázium, Somorja (MIG)–Šulek Gimnázium, Komárno (ŠG) 16:11, MIG–Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium, Dunaszerdahely (MTNYM) 36:10, ŠG–MTNYM 24:12. Sorrend: 1. MIG, 2. ŠG, 3. MTNYM.

A 3. helyért: ŠG–SJG 28:10.

Döntő: KSD–MIG 8:27.

Végeredmény: 1. Madách Imre Gimnázium, Somorja, 2. Középfokú Sportiskola, Dunaszerdahely, 3. Šulek Gimnázium, Komárno, 4. Selye János Gimnázium, Komárom, 5. Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium, Pozsony és Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium, Dunaszerdahely.

A torna legértékesebb játékosa: Kovács Rebeka (Madách gimi).

A győztes csapat: Simon Ágnes, Lelkes Anna, Ürge Bianka, Méry Viktória, Pellérdi Petra, Kovács Rebeka, Németh Emma Luca, Šimlovič Gréta, Varjú Laura.

Felkészítő tanár: Pellérdi Zoltán. Kísérő tanár: Domsitz Márton.

 

Fiúk tornája, A csoport: Selye János Gimnázium, Komárom (SJG)–Mariánum Egyházi Iskolaközpont, Komárom (MEI) 33:2, Kodály Zoltán Gimnázium, Galánta (KZG)–Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium, Dunaszerdahely (MTNYM) 11:25, KZG–SJG 12:40, MTNYM–MEI 36:7, SJG–MTNYM 29:22, MEI–KZG 5:20. Sorrend: 1. SJG, 2. MTNYM, 3. KZG, 4. MEI.

B csoport: Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium, Pozsony (MTAG)– Madách Imre Gimnázium, Somorja (MIG) 6:11, Tompa Mihály Református Gimnázium, Rimaszombat (TMRF)–Középfokú Sportiskola, Dunaszerdahely (KSD) 21:20, TMRF–MTAG 17:8, KSD–MIG 8:11, MTAG–KSD 13:9, MIG–TMRF 2:5. Sorrend: 1. TMRF, 2. MIG, 3. MTAG, 4. KSD.

A 3. helyért: MTNYM–MIG 17:3.

Döntő: SJG–TMRF 54:28.

Végeredmény: 1. Selye János Gimnázium, Komárom, 2. Tompa Mihály Református Gimnázium, Rimaszombat, 3. Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium, Dunaszerdahely, 4. Madách Imre Gimnázium, Somorja, 5. Kodály Zoltán Gimnázium, Galánta, Mariánum Egyházi Iskolaközpont, Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium, Pozsony és Középfokú Sportiskola, Dunaszerdahely.

A torna legértékesebb játékosa: Tuska Gergely (Selye).

A győztes csapat: Tuska Gergely, Sipula Gergely, Friedmanszki Marcel, Czibor István, Majer Dániel, Kubovics Levente, Fűri Levente, Szakál Zsombor, Szabó András, Vanya András. Kebe Filip, Petheő Balázs, Szabó Dávid, Décsi Család Noel.

Felkészítő tanár: Paraska István.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?