Koponyaműtét nélkül kezelik Pozsonyban az agyi verőértágulatot

Dr. Ivan Vulev és csapata (Fotó: archívum)

A népesség 1 százalékánál különböző okok miatt az agyi verőéren tágulat, aneurizma alakul ki. Van, amikor teljesen tünetmentes a beteg, de gyakran az erős fájdalomcsillapítóra sem reagáló fejfájás, mellkasi fájdalom jelzi, hogy baj van. Ha megreped az ér, könnyen a beteg halálát okozhatja.

Amint azt dr. Ivan Vulev, a pozsonyi CINRE kórház igazgatója elmondta, a betegségnek több oka van: lehet genetikai eredetű, okozhatja betegség vagy az érfal elvékonyodása, de az agyi erek degenerációja, magas vérnyomás vagy baleset következtében is kialakulhat értágulat.

Eddig úgy kezelték ezt a betegséget, hogy felnyitották a koponyát, és a kitágult érbe implantátumot helyeztek, vagyis megerősítették az érfalat. Mondani sem kell, hogy mivel jár egy ilyen koponyaműtét, milyen szövődmények léphetnek fel. Mostantól ezt a betegséget sokkal kíméletesebb, ugyanakkor rendkívül hatásos módszerrel kezelik a CINRE-ben.

A legmodernebb technológia

Június 10. és 15. között hat betegen végeztek ilyen beavatkozást, és szüntették meg az agyi értágulatot, mégpedig a Vantage embolizációs berendezéssel, amely jelenleg a legmodernebb technológiai innovációt képviseli, s amelynek óriási előnye, hogy hagyományos fejműtét nélkül, ugyanakkor biztonságosan szüntetik meg az agyi értágulatot. A beavatkozás lényege az, hogy az említett műszer „más útra tereli” a véráramot, és az agyi ér tágult részét tulajdonképpen kivonja a forgalomból. Ezt a módszert a világon először három hónappal ezelőtt alkalmazták, s jó hír, hogy ma már a CINRE kórház neuroradiológiai részlegén is végzik – Európában harmadikként, a világon tizedikként.

Biztonságos kezelés

„Jelenleg Európában van a legtöbb olyan beteg, akit ezzel a szuper technológiával kezeltek, s lehetővé vált, hogy még biztonságosabb legyen ennek az egyébként rendkívül súlyos, gyakran halálos betegségnek a kezelése – mondta Dr. Ivan Vulev intervenciós neuroradiológus, s hozzátette: – Mottónk az, hogy állandó fejlődéssel és innovációval a gyógyítás legmagasabb minőségi szintjét érhetjük el.” Az eddig alkalmazott embolizációs módszerek és a Vantage rendszer között óriási a különbség. „Az új eljárással nagy lépést tettünk előre az intervenciós gyógyászatban, s mindezt a beteg javára” – egészítette ki a kórházigazgató, aki amellett, hogy a fő operatőr, az endovaszkuláris kezelés nemzetközi oktatója is.

A CINRE a közeljövőben azt tervezi, hogy az új technológiával még több beteget fog kezelni. Emellett rendszeres online konferenciákon szeretné megosztani tapasztalatait a világ érdeklődő munkahelyeivel. Több egészségügyi intézmény is szeretné alkalmazni e rendkívüli és egyedülálló endovaszkuláris kezelést. A pozsonyi kórház szakemberei ebben nagy segítséget tudnak nekik nyújtani.

„Kétségtelen, hogy az agyi értágulat kezelésének ez a legmodernebb módja, rendszerint végérvényesen gyógyítható vele a betegség. Nagy előnye az is, hogy tulajdonképpen kijavítja a korábbi módszerek hiányosságait, hátrányait”

– jegyezte meg a szakember.

Nem érez semmit a beteg

A beteget természetesen az érdekli a legjobban, hogy a beavatkozás alatt érez-e fájdalmat. Dr. Ivan Vulev válasza megnyugtató: „A beavatkozást teljes altatásban végezzük. A combcsonti ütőéren át katéterrel jutunk az agyba, pontosabban a kitágult érbe, tehát a beteg semmit nem érez.” Eddig hat beteg van túl a Vantage innovatív módszerrel végzett beavatkozáson. Az igazgató elmondása szerint valamennyi szövődmény nélkül zajlott le, a betegek jól érzik magukat, már otthon vannak. Ezzel a módszerrel a kórházi kezelés is rövid, mindössze 2-3 napot vesz igénybe.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?