Konfliktus a csatornahálózat miatt

Nagymegyer
Nagymegyer |

Visszaélésre utaló jeleket talált az izsapi csatornahálózat építése kapcsán, ezért a rendőrséghez fordult Nagy Albert, Nagymegyer főellenőre. Holényi Gergő polgármester szerint a szerződéssel összhangban számlázták ki a költségeket.

Nagy Albert több ellenőrzés eredményét is ismertette a képviselőkkel a múlt heti ülésen. Kifogásolta Holényi Gergő bejegyzését, amelyben hiányolta, hogy nem kapta meg a főellenőr jelentését az önkormányzati vállalatok gazdálkodásának vizsgálatáról. Nagy rámutatott, hogy neki a testületet kell tájékoztatnia, a városnak ugyanis megvannak a lehetőségei, hogy naprakész információkhoz jusson. Ettől függetlenül a polgármesternek is elküldte a jelentését.

Pénzügyi visszaélés
Nagy Albert tájékoztatta a képviselőket arról, hogy az izsapi csatornázás ellenőrzése során közpénzek hűtlen kezelése miatt hivatalból feljelentést tett. „Komolyabb kifogások merültek fel. Az adatok és a vizsgálat egyértelműen rámutatott a hiányosságokra. Pénzügyi visszaélés történhetett, az el nem végzett munkákért is fizetett a város” – részletezte a helyzetet a főellenőr. A jelentés szerint az izsapi csatornahálózat kinyomóvezeték megépítésének számlázásakor olyan tevékenység is megjelent, amelyet nem végzett el a közbeszerzésen kiválasztott vállalat. 

Feljelentést tett
Nagy Albert közölte, hogy a város által a közösségi portálra feltöltött fotók is igazolják, hogy a dokumentációban szereplő, a csatornázás falainak kimerevítésére szolgáló eszközök indokolatlanul nagyok voltak a csatornahálózat méretéhez képest, és az építési naplóban jegyzett dátumokkal is gond lehet. A főellenőr egyebek mellett ezért is kötelességének érzete, hogy értesítse a bűnüldöző szerveket, hűtlen kezelés és hivatali jogkörrel való visszaélés ügyében tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. 

Hibák és kifogások sora
Sziszák József képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a projekt indoklásában Nagymegyer helyett Hodos szerepel. „Nem tetszik, hogy lassan már a sivatagi homokra is projektet készítenek, ennek üzletszaga van. Lehet, valaki egyszer már kifizette a dokumentumot, mi pedig újra” – jegyezte meg a képviselő. Holényi Gergő azzal érvelt a megállapítások ellen, hogy közbeszerzésen választották ki a kivitelezőt. „A versenykiírásban is szerepelt az árok falának megtámasztása. A beszerzés feltételeit foglaltuk bele a szerződésbe, amely alapján elkészült a végleges számla, ezt a város kifizette. A hivatal megtette a kötelességeit, a kifogásolt falmegtámasztás hiánya a kivitelező felelőssége” – reagált a polgármester. Sziszák József megjegyzésével kapcsolatban elmondta, hogy a 30 oldalas dokumentumban csak egyszer fordul elő az általa kifogásolt hiba, és emlékeztette a képviselőt arra, hogy például a házak egyes projektjeit is mindig kifizettetik az építészek. A jelentés elfogadását megelőző vitában Néveri Sándor képviselő is felszólalt, hangsúlyozta, hogy valaki 50 ezer euróval meglopta a várost. „A fotódokumentáció alapján fizikai képtelenség, hogy használták volna az elemeket, amelyekért a város fizetett. Hogyan bízzunk meg a város vezetésében, ha egy egyszerű építkezésre sem küld saját embert, hanem elhiszi azt, ami az építésvezető naplójában van? Dilettáns hozzáállás” – jelentette ki Néveri. A polgármester kikérte magának a képviselő szavait, leszögezte, hogy mindent a legjobb tudásuk szerint végeztek, és nem érzi azt, hogy ő, vagy bármelyik kollégája felelős lenne a kialakult helyzetért.

Új pályázatra várnak
A vitatott kinyomóvezeték lenne a városrész csatornahálózatának első szakasza, a város korábban a környezetvédelmi minisztériumnál pályázott támogatásra, amelyből megépítették volna a csatornahálózatot, a 3,6 millió euró értékű projekt azonban nem nyert dotációt. Holényi emlékeztette a testületet arra, hogy érvényes határozatban rögzítették a csatornahálózat megépítésének szükségességét, ez alapján önerőből is megvalósítanák a fejlesztést. „Az idei gazdasági helyzet miatt ez meghiúsult, az elvégzett munka viszont nem kidobott pénz, hanem egy több mint 30 éve húzódó probléma megoldása az izsapi lakóknak” – közölte Holényi Gergő, hozzátéve, hogy folyamatosan figyelik a pályázati kiírásokat. Azt, hogy a jelenlegi helyzet miatt nem folytatódhat az építés, Nagy Károly, a városrész képviselője is belátta, de kérdőre vonta a város első emberét, mert még nem szerelték be az átdobó pumpákat. 
Holényi ezt azzal magyarázta, hogy ha nem használják, akkor elévül a drága műszaki berendezés, akkor építik be a szerkezeteket, ha lesz aktív ága a csatornahálózatnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?