Nem ugrott meg az alkoholvásárlás

szesz
Pozsony |

Egy átlagos szlovákiai évente 12 liter tiszta alkoholt iszik meg, s erre több mint 400 eurót költ el. Ezzel világviszonylatban a kilencedik helyet foglaljuk el. A lapunk által megszólított boltok szerint nem ugrott meg jelentősen az alkohol eladása.

Egy háztartás Szlovákiában kiadásainak 2,4 százalékát fordítja alkoholra, amivel az európai ranglista 11. helyére kerültünk. Ezzel szemben az uniós átlag 1,6 %. A visegrádi országok közül épp Szlovákia költi a legkevesebbet szeszre: a magyar háztartások kiadásaiknak 3,1%-át, a csehek 3,3%-át, a lengyelek pedig 3,5%-át fordítják alkoholra. A legkevesebbet az olaszok, a görögök és a spanyolok költik szeszes italra. 

A legtöbb alkoholt a fehéroroszok isszák meg, fejenként 14 litert, Szlovákiát ezen a téren – bár nem sokkal – a csehek, az írek és az oroszok is leelőzik. 

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a járvány következtében életbe lépő szigorítások, a bezártság, az ebből fakadó konfliktusok, az esetleges munkahelyelvesztés tovább növelheti az alkoholfogyasztást.

 

Egyelőre azonban úgy fest, hogy a március közepétől tartó óvintézkedések nem vezettek nagyobb mértékű alkoholvásárláshoz. „A jelenlegi helyzetre való tekintettel a vásárlók több alapélelmiszert, például tésztát, rizst vagy húskonzerveket vesznek, de ez a trend az alkoholos italok vásárlásánál nem figyelhető meg” – tudatta lapunkkal Lucia Langová, a Kaufland üzletlánc szóvivője. A Lidl szóvivője, Tomáš Bezák ugyanerről számolt be. „A koronavírus-járvány okozta krízissel összefüggésben nem növekedett jelentősen az alkoholeladás. Néhány százalékos emelkedésről beszélhetünk, de ez már régóta tart” – közölte Bezák. 

Peter Konupka, a Terno és a Kraj boltjait tömörítő hálózat menedzsere ezzel kapcsolatban elmondta, ők sem regisztráltak jelentős változást az alkoholt érintő vásárlási szokások tekintetében, a vásárlóik leggyakoribb választása a vodka. 

A lapunknak válaszoló boltok közül egyedül a COOP Jednota számolt be megnövekedett alkoholvásárlásról. Branislav Lellák, a COOP Jednota kereskedelmi részlegének a főigazgatója arról tájékoztatott, márciusban 13%-kal nőtt a tömény szeszes italok iránti érdeklődés. Sörből 15%-kal, borból pedig 9%-kal több fogy. A Billa és a Tesco nem reagált a megkeresésünkre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?