Virtuális kiállításokat indítanak a kassai galériák

Kassa
Kassa |

A koronavírus-járvány miatt bezártak a galériák és kiállítótermek. Több intézmény az internet segítségével, virtuálisan mutatja be a kiállításokat. A mozgalomhoz a kassai VÚNU (Veľké úspechy nášho umenia) név alatt működő kortárs galéria is csatlakozott.

Czitó Tibor, a galéria produkciós vezetője és fotósa az Új Szónak elmondta, hogy a VÚNU egy viszonylag fiatal szervezet, amelynek fő célja és programja a fiatal kortárs művészet bemutatása. 2016-ban alakultak, a galériájukat két évvel ezelőtt nyitották meg Kassa belvárosában. 

Ingyenes belépés

„A képzőművészet mellett koncertek, kisebb fesztiválok és beszélgetések szervezésével is foglalkozunk. A galériánk normális esetben délutánonként nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A kiállítások megtekintése ingyenes, de van, hogy a látogatók önkéntesen hozzájárulnak a galéria működtetéséhez. Annak ellenére, hogy a belépés nálunk ingyenes, a koronavírus terjedése miatt életbe léptett korlátozásokból kifolyólag most mi sem lehetünk nyitva. Ez nagyon megváltoztatta a helyzetünket, de próbálunk alkalmazkodni, éppen ezért már április 7-én megnyitjuk az első virtuális kiállításunkat. Az új tárlat címe Canny Family, egy olyan nemzetközi eseményről van szó, mely több ország kortárs művészeinek alkotását mutatja beˮ – tudatta lapunkkal Czitó Tibor. 

Online jelenlét 

A fiatalember elmondása szerint a virtuális vagy online kiállítás lényege abban rejlik, hogy a galériában a kiállítást reálisan felinstallálják, továbbá fotódokumentáció és egy élő videós bejelentkezés segítségével fogják elérni a publikumot.

„Amint a dolgok visszakerülnek a régi kerékvágásba, újra hagyományos módon fogunk működni, vagyis a kiállításokat személyesen is meg lehet majd tekinteni. Ettől függetlenül mi úgy érezzük, hogy a mai világban sokkal nagyobb szerepet játszanak az online felületek, mint valaha, ezért valószínű, hogy egyre több kiállításunk lesz elérhető a világhálón is. A közösségi portálokon már huzamosabb ideje aktívak vagyunk, a közeljövőben pedig publikálásra kerül az első online magazinunk isˮ

– magyarázta Czitó Tibor, aki úgy véli, hogy a virtuális világban sokkal több emberrel képesek kapcsolatba kerülni. Hangsúlyozta, hogy számukra mindig fontos marad a személyes kontaktus, mert a művészetet látni és érezni kell. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?