Szobrot állítottak Petőfinek Eperjes szívében születésének 200. évfordulóján

Az ünnepségen a helyi szlovákok és magyarok képviselői, illetve a kassai és a környező települések meghatározó, ismert személyiségei is jelen voltak
Eperjes |

A Kassától mintegy negyven kilométerre északra elterülő Eperjesen tegnap kora délután, egy megközelítőleg egy éven át tartó szervezést követően a nagyváros vezetése Magyarország Kassán székelő főkonzulátusával közösen leplezte le a híres magyar író és költő, Petőfi Sándor szobrát. Az ünnepségen a felszólalók a két nemzet közös együttélésének és összetartásának fontosságára mutattak rá. 

„A magyarok Istenére esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk. Talán ezek a legtöbbet idézett sorok Magyarországon, amelyek Petőfi beszédéhez kötődnek. Az ezernyolcszáznegyvennyolcas események kapcsán a szlovák  é szerb szülők gyermeke egy olyan szenvedélyes egyéniség volt, aki ma is joggal tartozik Európa szívének jelentős alakjai közé. Petőfi ezennel a sárosi nagyváros szívének szerves részévé válik” – hangzott el a szobor leleplezését megelőző ceremónia legelején. A város szívében felállított szobor, mely Petőfi lehunyt szemű arcát ábrázolja, így már a második olyan emlékmű, mely a fiatal, mindössze 26 éves korában elhunyt alkotóra emlékeztet, ugyanis 2021 novemberében, szintén a város és a kassai főkonzulátus együttműködésében, az Eperjes dél-nyugati oldalában kimagasló Vilec-dombon található Petőfi-Tompa-Kerényi versenynek emléket állító kőobeliszket is felújították. František Oľha, Eperjes polgármestere szerint a szobor felállítása és leleplezése nem csak az eperjesiek, hanem a szlovák és a magyar nemzetek közötti kapcsolatok szempontjából is kivételes eseménynek számít. 

„Petőfi Sándor a szabadságért és a nemzeti identitástért folyó harc jelképe, aki egy bizonyos ideig Eperjesen is élt és alkotott. Jelenléte a nemzeteink közötti mélyreható, történelmi és kulturális kötődések bizonyítéka. A leleplezett szoborral nem csak a géniusza előtt tisztelgünk, hanem közös történelmünkre és kölcsönös összefonódásokra is emlékezünk” – mondta a polgármester, majd beszédében azt is megjegyezte, hogy ezekben az időkben, amikor a szomszédos országok közötti kapcsolatokat gyakran teszik próbára a különféle kihívások, fontos, hogy azokra az értékekre és metszéspontokra is figyeljünk, amelyek összekötnek bennünket.

petofi

Bonyolult kapcsolat 

„Noha a magyar-szlovák kapcsolatok időnként bonyolultak a közös történelmünknek, a kultúrának és a polgáraink közötti kapcsolatoknak köszönhetően erős alapokra épülnek. Petőfi Sándor is egy ilyen metszéspont. Ez a szobor nem csak a magyar költészet nagyjának állított emlék, hanem a barátság és a jó szomszédság jelképe. Fontos, hogy emlékeztessen bennünket arra, hogy együtt leküzdjük az akadályokat, és a kölcsönös tiszteletre és megértésre alapozva építkezzünk tovább a jövőben” – tette hozzá a polgármester. Az ünnepi beszédek között Petőfi költeményei is elhangzottak szlovák fordításban és eredeti magyar formában, a megzenésített verseket és a szavalatokat Tóbisz Titusz operaénekes, Sikur Mátyás, a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont diákja, illetve az eperjesi zeneiskolai növendékei adtak elő. Hetey Ágota kassai magyar főkonzul ünnepi beszédében Petőfi Eperjeshez való kötődéséről és az ott szerzett inspirációjáról is beszélt. 

„Eperjes kitartásának és Petőfi szeretetének eredménye ez a szobor. Borbás Márton szobrászművész kiváló alkotása a csukott szemmel pihenő, az eperjesi vendégszeretetben megnyugvó költőt ábrázolja, aki ekkor is alkot, hiszen egy lúd tollat tart a kezében. A szobor körbejárható, hiszen kínálta magát a hely, melyet az eperjesiek kellőképpen előkészítettek, és ahonnan kiválóan szétnézhetnénk a látogatók itt, a város központjában. Bízom benne, hogy ez a szobor egy olyan találkozási hely lehet, ahol ahonnan az idelátogató emberek megkezdik majd azt az utat, amivel felfedezik Eperjest és a eperjesiek vendégszeretetét” – mondta Hetey Ágota. Az ünnepi leleplezésen Balogh Csaba, Magyarország szlovákiai nagykövete is beszédet tartott, aki a megjelenteknek Petőfi költeményeiről, azok fontosságáról, ma is aktuális mondanivalójáról, illetve a szlovákok és a magyarok együttéléséről, de a nehezebb időkről is szót ejtett. 

„Petőfi Sándor azért is lehetett minden idők legnagyobb hatású költője, mert ő a szabadság énekese volt. Bármilyen témáról írt is, átsütött rajta a szabadság utáni olthatatlan vágya és tenni akarása” – mondta a nagykövet.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?