Szociális üzemet létesítenének Vágsellyén

Vágsellye
Vágsellye |

Jóváhagyta februári önkormányzati ülésén a testület, hogy szociális üzemet létesítenek a járási székhelyen. Jana Nitrayová, a városi hivatal vezetője az indoklásban hangsúlyozta, hogy a szociális cég a már meglevő, a városi rendőrségen működő védett műhelyt is üzemeltetné. 

A  hátrányos helyzetű munkanélküliek és egészségkárosult személyek alkalmazását segítik a 112/A 112/2018 számú szociális gazdaságról és szociális vállalkozásokról szóló törvény életbe lépésével. Az ilyen alkalmazottak a munkavállalók legalább harminc százalékát kell, hogy alkossák a szociális üzemben. Egyes szociális üzemek a hulladék újrahasznosításával, elektromos energia termelésével vagy más megújuló energiaforrások felhasználásával is foglalkoznak. 

Különböző lehetőségek
A szociális üzem működhet korlátolt felelősségű társaságként, nonprofit szervezetként vagy polgári társulásként. A vágsellyei üzem az előzetes tervek alapján kft-ként működne. Az alapító levélben az áll majd, hogy a cég a várható nyereségnek legalább ötven százalékát, de jó esetben száz százalékát visszaforgatja a cég működtetésébe. A cég alapítója tanácsadó szervezetet hoz létre, melynek tagja lesz a társaság alkalmazottja és egy olyan városi képviselő, aki szociális és gazdasági kérdésekkel foglalkozik a szakbizottságban. A szociális üzem működéséhez kétéves vállalkozói terv szükséges. 

Integrálják a meglevőt
Az önkormányzati ülésen elhangzott, hogy Vágsellyén jelenleg a városi rendőrség működtet védett műhelyt, ahol nyolc egészségkárosult személy váltja egymást a térfigyelő kamerák felvételeinek megfigyelésénél. A védett műhely éves üzemeltetése a bérekkel együtt 97 771 euróba kerül, a munkahivatal évi 39 765 euróval járul hozzá a költségekhez. A kamerarendszer működtetésén kívül a közvilágítást és a földbe süllyesztett szemét-gyűjtő konténereket monitorozó berendezések kezelését is a szociális üzem dolgozóira bízná a város. Ezen kívül tisztító és takarító munkát, a zöldterületek, padok, virágtartók és kerékpártárolók karbantartását, valamint a kisebb építkezési munkákat is az üzem alkalmazottai végeznék. 

Dolgoznak a terveken
A vágsellyei városi hivatal dolgozói a közeljövőben dolgozzák ki a minden részletre kiterjedő terveket, előbb azonban arra volt szükség, hogy a városi képviselő-testület jóváhagyja a vállalkozói elképzelést. 
Úgy tervezik, hogy a szociális üzemet a városi rendőrség székházának területén üzemeltetnék.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?