A Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) kézi irányításáról

Az RTVS és a Markíza híradója a legobjektívebb

Nagy József, a Magyar Közösségi Összefogás jelöltjének sajtóközleménye a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) kézi irányításáról, a tervezett új tv csatornákról, a magyar műsoridőről és azok összefüggéseiről.

A Magyar Közösségi Összefogás igazolva látja azokat a félelmeket, amelyek a Jaroslav Rezník vezette RTVS politikai elfogultságához kötődtek. Ahogy azt a politkusok médiamegjelenésével foglalkozó legújabb kutatás kimutatta (Newton Media) az RTVS legnézettebb, O päť minút 12 című vasárnapi politikai televíziós műsorában éppen a vezérigazgatót jelölő Szlovák Nemzeti Párt elnöke, Andrej Danko kapta politikusként a legtöbb műsoridőt. “Számunkra nem csak az aránytalanságnak van jelentősége, de fokozottan aggasztó, hogy A. Danko gyakori közmédiás  szerepléseit  a választások előtt egyre inkább a magyarok és a szlovákok közti feszültségkeltésre próbálja  kihasználni. Az uszítást és feszültségkeltést a médiának ellenkezőleg, minden erővel vissza kellene szorítania”- nyilatkozta Nagy József, az Összefogás mozgalom alelnöke.

A másik nagy adóssága a közmédiának a magyarokkal szemben, hogy miközben a szlovák közszolgálati tévé óriási költségek árán újabb csatornák bevezetését tervezi, a magyar kisebbség számára biztosított televíziós idő még mindig csak percekben mérhető naponta. “A szóban forgó csatornák indítását csak akkor tudjuk támogatni, ha először a szlovákiai magyar kisebbség számarányának megfelelő műsorkapacitást kaphat megfelelő minőségben. A mostani, percekben mérhető műsoridő helyett  a februári választások után napi több órára szeretnénk fokozatosan növelni a magyar nyelvű tv műsorok sugárzásának és gyártásának a lehetőségét.Nem egy nemzetközi dokumentum kötelezi Szlovákiát a kisebbségi kultúra arányos támogatására, sőt pozitív diszkriminációjára”- nyilatkozta Nagy, a Magyar Közösségi Összefogás jelöltje. “A szlovák társadalomnak is tudatosítania kell, hogy az itteni magyar kisebbség Pozsony felé fizeti kötelezettségeit, magyar nyelvű televíziós adásokat viszont Budapest tv csatornáin nézhet.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?