Emelkedni fog a szemétdíj Gútán

Emelkedni fog a szemétdíj Gútán
Gúta |

Hamarosan kezelhetetlenné válhat a hulladékgazdálkodás, mert jelentős összeget emészt fel a városi költségvetésből.
Az önkormányzat többlépcsős folyamatban gondolkodik, a szemétdíj emelése elkerülhetetlen.

Művileg tartották alacsonyan a szemétdíjat Gútán – ez derült ki a helyi képviselő-testület legutóbbi ülésén, ahol a hulladékgazdálkodás elemzéséről és észszerűsítéséről tanácskoztak. Finta Zoltán (MKP) hivatalvezető elmondta, a kommunális, válogatott, valamint nagy térfogatú, illetve zöldhulladék elszállítását a Gúta Service járulékos vállalat intézi.

Nem csökken a hulladék

A kommunális hulladék mintegy negyven százalékát a zöldhulladék alkotja. A város bekapcsolódott a biológiailag lebomló hulladék kezelési projektjébe, erre mintegy egymillió eurót merítettek az uniós alapokból. „Abban bíztunk, hogy legalább 40-50 százalékkal csökken a kommunális hulladék mennyisége. Ezt azonban még nem értük el. Öt hónap telt el, az elsődleges eredmények derűlátásra adnak okot, a kezdeti 30-40 tonnáról 60-70 tonnára tornáztuk fel a zöldhulladék mennyiségét, viszont a kommunális hulladékét nem sikerült negyven százalék alá csökkenteni. Minél több szemetet termelünk, annál többe kerül a kezelése” – fogalmazott a hivatalvezető. Hozzáfűzte, éves szinten a gútaiak fejenként több mint ötszáz kiló hulladékot termelnek, ami négytagú családnál két tonna.
A válogatott hulladék gyűjtése jól halad, az eredményesebb szelektálásért a város korszerűsítené a válogatást. Új nagy kapacitású sajtolót vásárolna, komfortosabbá tenné a dolgozók munkáját. „Emellett a város tájékoztatófüzetet adott ki, amit 3500 háztartásba juttatott el, digitális változata megtalálható a város, illetve a Gúta Service oldalán” – fogalmazott Finta Zoltán.

Tarthatatlan költségek

Gúta város és a Gúta Service járulékos vállalat kiadásai megközelítik 330-340 ezer eurót, a szemétdíjból mintegy 190 ezer euró folyik be, a 160 ezer eurós hiányt a költségvetés más részeiből csoportosítják át. A kiadás a 2020-as évben akár 380-400 ezer euróra is rúghat, ami már csaknem 200 ezres városi hozzájárulást jelentene. A törvény értelmében viszont a szemétdíjból kellene fedezni a költségeket. Horváth Árpád (MKP) polgármester tájékoztatása szerint az adóbeszedés Gútán mintegy 95 százalékot tesz ki.

Emelkedik a szemétdíj

Hogy a hulladékgazdálkodás fenntartható és kiegyensúlyozott legyen, emelni kell a lakosok adóterhét. Így jövőre biztosan emelkedni fog a szemétdíj, mely most egy főre évi 19,40 euró. Ha kiegyenlített hulladékgazdálkodásra akarnak törekedni, akkor a mintegy 10 800 lakost figyelembe véve 35 euróra kellene megemelni a szemétdíjat. Ilyen mértékű emelést azonban egyetlen képviselő sem támogat. Az emelés mértékéről később döntenek.

Többet kell szelektálni

Gúta a hulladékgazdálkodásban akkor lesz hatékonyabb, ha eléri, hogy a lakosok minél többet szelektáljanak. „Minél több hulladékot válogatunk, annál kevesebbet kell elszállítani az STKO N-14 Neded Rt. telepére, amiért harmincszázalékos részvényesként kedvezményesen is sok pénzt fizet a város. Tavaly egy euróval emelkedett a negyedi hulladéktelep lerakási díja, idén nyáron négy euróval megemelték” – fogalmazott Horváth Árpád polgármester. Gúta 2017-ben és 2018-ban nagyjából 3900 tonna hulladékot hagyott a negyedi telepen, idén körülbelül 3500 tonna lesz, jövőre pedig 3480 tonna lehet. Ennek költsége a Gúta Service kimutatása szerint az előző években több mint 120 ezer eurót tett ki, és a prognózis már közel 140 ezer eurós tétellel számol.

Több az alkalmazott

A társaság korábban hét alkalmazottat foglalkoztatott, ám az idén nyáron kinevezett Jancsó István – aki korábban MKP-sként Negyed polgármestere volt – igazgató vezetésével immár nyolcan dolgoznak, s a bérköltségek is emelkedtek. Ferencz László független képviselő fejőstehénnek nevezte a társaságot, mivel Jancsó színre lépése plusz húszezer eurós költséget jelent, és úgy véli, a nem megválasztott polgármesterjelöltnek kellett egy „zsíros állás”. Éppen Jancsó kinevezését tartja visszásnak Forgács Attila független képviselő is, aki kifejtette, milyen gútai érdeket képviselt az alpolgármester mint igazgatótanácsi tag az 1999-ben üzembe helyezett STKO N-14 Neded Részvénytársaságban, ha emelkedtek a költségek. Szerinte fontolóra kellene venni, hogy emiatt visszahívják a város képviseletét.

Koczkás Beáta (MKP) alpolgármester, a város képviselője elmondta, nem ragaszkodik a tisztséghez. Kifejtette, Jancsó kinevezése indokolt volt, mivel eddig – míg polgármester volt – ingyen ellátta a társaság vezetésével kapcsolatos teendőket, kellő rálátása van a helyzetre, megfelelő kapcsolatai vannak. Ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a jelenlegi negyedi polgármester, Henrieta Selmecziová (független), ha a közgyűlés is jóváhagyja, az STKO Neded igazgatója lehet. Némi vita után a képviselők végül elvetették ezt a javaslatot. Forgács második javaslata viszont átment, amely szerint a városi intézményeknek példaként kell elöl járni a szelektív hulladékgyűjtésben.

Forró Tibor független képviselő felvetette, meg kellene vizsgálni az STKO Neded Rt.-ből való kilépés jogi lehetőségeit és annak következményeit. Főellenőri jelentést kértek. Lengyel István független képviselő rámutatott, a magánkézben levő hulladéktelepek nyereségesek. Horváth Árpád polgármester elmondta, ütemtervet kell kidolgozni, mivel 2022-től visszaválthatók lesznek a műanyag flakonok, s nem tisztázott, hogy ez milyen hatással lesz a hulladékgazdálkodásra, valamint a Vágsellye és Negyed között tervezett szemétégető is átrendezheti a viszonyokat.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?