Jók vagyunk eladósodásban

persely illusztráció
Pozsony |

Szlovákia az elmúlt években dinamikus gazdasági növekedést produkált, és a bérek is megugrottak, ez azonban a lakosság megtakarításain nem látszik meg. Épp ellenkezőleg, a szlovákiai családok régiós rekordernek számítanak az eladósodásban.

A háztartások pénzügyi megtakarításai tavaly világszerte csökkentek, amire még a legutóbbi gazdasági válság kirobbanásának az évében, 2008-ban sem volt példa – derül ki az Allianz biztosítótársaság 53 ország magánháztartásainak a vagyonosodási és eladósodási dinamikáját elemző, most közzétett Globális vagyonosodási jelentéséből (Global Wealth Report). Michael Heise, az Allianz vezető közgazdásza szerint a világot már megcsapta a válság előszele: a részvényindexek tavaly 12 százalékkal csökkentek, az USA és Kína között egyre feszültebbek a gazdasági kapcsolatok, nem beszélve a brexit körüli bizonytalanságról. A globális gazdasági problémák a háztartások vagyonosodására is rányomják a bélyegüket – vallja Heise.

Az Allianz most közzétett jelentése szerint Szlovákia az elmúlt időszakban szembement a régiónkban tapasztalható trendekkel. Míg a többi országban sikerült csökkenteni a lakosság eladósodottságát, a szlovákiai családok adóssághegye az elmúlt időszakban drámaian nőtt. Régiónkban ráadásul Szlovákia az egyedüli olyan ország, amelyben a háztartások adóssága meghaladja a megtakarítások összegét. Míg régiós átlagban 4868 eurós adósság jut egy főre, Szlovákiában ez eléri a7437eurót. Az egy főre jutó szlovákiai megtakarítások összege azonban csupán 6255 euró, szemben a 11 337 eurós régiós átlaggal. Lengyelországban 8081, Magyarországon 14 813, Csehországban 16785 eurós megtakarítás jut egy főre, de még a bolgárok is megelőznek minket, a maguk 8033 eurójával. Az 53 vizsgált ország közül a megtakarítások szempontjából Szlovákia csupán a 40. helyen van, míg Csehország például 25. a rangsorban. Csak összehasonlításképpen: a lista első helyén található Egyesült Államokban az egy főre jutó megtakarítás eléri a 184,4 ezer, a második helyen levő Svájcban pedig a 173,8 ezer eurót. 

Enyhén nőtt a háztartások vagyona

A szlovákiai háztartások pénzügyi vagyona tavaly 5,5 százalékkal nőtt, ami az Allianz szerint azonban elsősorban még mindig az egyébként rendkívül alacsony hozamot biztosító bankbetéteknek köszönhető. Michaela Grimm, az Allianz most közzétett elemzésének az egyik társszerzője szerint ez egyébként szinte az egész régiónkra jellemző.

„Míg a bankbetétek az elmúlt időszakban nőttek, a többi befektetési forma iránt még csökkent is az érdeklődés. Ez már csak azért is furcsa, mivel ebben a régióban, így Szlovákiában is, felgyorsult a lakosság elöregedése, így egyre többen takarékoskodnak idősebb korukra is. Minden jel arra mutat azonban, hogy ezt nem a legmegfelelőbb módon teszik, hiszen befektetési szokásaik miatt nem számíthatnak nagyobb hozamokra”

– tette hozzá Michaela Grimm.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?