Idén ismét valamivel drágább lesz a karácsony, mint tavaly

Idén ismét valamivel drágább lesz a karácsony, mint tavaly

Közeledik a december, az a hónap, amely során a szlovákiai családok a legnagyobb összeget költik el az üzletekben. Milyen karácsonyi szezonra számíthatnak idén a kereskedők, és mire kellene odafigyelniük az elkövetkező hetekben a vásárlóknak?

A karácsonyi ünnepek miatt az év utolsó hónapjában azok a háztartások is hajlamosabbak nagyobb összeget elkölteni az üzletekben, amelyek az év során egyébként jobban odafigyelnek a kiadásaikra, aminek elsősorban a kereskedők örülnek. Ezek bevételei decemberben több tíz százalékkal ugranak meg az év többi hónapjához képest. A legtöbben ugyan decemberre hagyják a karácsonyi bevásárlást, sokan azonban már most, november végén igyekeznek a lehető legtöbb ajándékot beszerezni, hogy elkerüljék a karácsony előtti tumultust.

Az év utolsó negyedéve a legerősebb időszak a kiskereskedelmi forgalom szempontjából. A Wood & Company befektetési és tanácsadó társaság legfrissebb felmérése szerint október és december között a kiskereskedelmi forgalom az egész éves forgalom 28%-át teszi ki. Az utolsó negyedévben a kiskereskedelem szinte minden szegmensében átlagon felüli eladásokkal számolnak. Az év vége felé különösen az elektronikai cikkek, elektromos berendezések, bútorok, játékok, sporteszközök, kozmetikumok, ruházati cikkek és nem utolsósorban az élelmiszerek és italok iránt ugrik meg a kereslet.

Drága élelmiszer

Az elmúlt időszak látványos áremelkedései miatt az idei karácsony is drágább lesz az egy évvel korábbinál. A Statisztikai Hivatal adatai szerint az élelmiszerek és alkoholmentes italok ára 9%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, az egyes termékek között azonban látványos különbségek vannak. A legnagyobb drágulást az édességek (+18%), a halak és tenger gyümölcsei (+12%), valamint a kenyér és gabonafélék (+12%) esetében mérték. A hús és húskészítmények ára 9%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál, míg a tej, sajt és tojás nagyjából 8%-kal drágult. A zöldségek 7, a gyümölcsök 6, az üdítőitalok 10,5 százalékkal drágábbak. „Becsléseink szerint tehát a szlovákiai háztartások az idei karácsony előtti élelmiszervásárlásokért mintegy 8–10%-kal fizetnek majd többet, mint tavaly” – tette hozzá Eva Sadovská, a Wood & Company elemzője.

Kedvelt ajándékok

A karácsonyfa alá leggyakrabban vásárolt ajándékok közül Sadovská szerint a higiéniai és szépségápolási termékek (8,4%-kal), a hangszerek (7,7%-kal) és az ékszerek (7%- kal) is drágábbak, mint egy évvel ezelőtt. A ruházat csaknem 6%-kal kerül többe, mint tavaly, a könyvek pedig 5,4%-kal drágultak. Nagyjából 2–4,5%-kal többet fizetünk a fényképezőgépekért, kávéfőzőkért, számítógépekért, sporteszközökért, cipőkért, kerékpárokért és játékokért is. A kedvelt ajándékok közül a mobiltelefonok és az órák ára emelkedett a leglassabban, 1,6, illetve 1,1 százalékkal. Egyre többen vásárolnak karácsonyra háziállatokat (kutya, macska, tengerimalac, nyúl, díszhalak) is, nem árt azonban tudni, hogy az ezek ellátására szolgáló egyes termékek ára csaknem 23 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben.

Kevesebb tartalék

Hogyan befolyásolja a jelenlegi gazdasági helyzet a szlovákiai családok karácsony előtti vásárlásait? „A fogyasztók már több mint másfél éve rendkívül magas inflációval szembesülnek, ami a karácsonyi ünnepekhez kapcsolódó vásárlásokra is rányomja a bélyegét. Sok háztartás (főként az alacsony jövedelmű háztartások, a munkanélküliek, a gyermekeiket egyedül nevelő anyák vagy apák és a nyugdíjasok) számára a jelenlegi áremelkedés szó szerint pusztító. Ők így már az ünnepi bevásárláson is kénytelenek spórolni. A helyzetet súlyosbítja, hogy míg az elmúlt években a kevésbé tehetős szlovákiai családoknak is voltak bizonyos megtakarításaik, amit felhasználhattak a karácsonyi bevásárlás során, mostanra elapadtak a megtakarításaik, ami valószínűleg a karácsonyi bevásárlásokon is meglátszik majd” – véli Sadovská. A kereskedők számára ugyanakkor pozitív jel lehet a fogyasztói hangulat alakulása. „A fogyasztói bizalmi mutató hónapról hónapra javul, és októberben több mint kétéves csúcsra emelkedett. A fogyasztók egy része már pozitívabban ítéli meg a pénzügyi helyzetét, és kedvezőbbnek látja az ország általános gazdasági helyzetét, a munkanélküliség alakulását is” – mondta el a Wood & Company elemzője.

Idén ismét valamivel drágább lesz a karácsony, mint tavaly

A pazarlás hónapja

A lakosság karácsonyi ünnepekkel kapcsolatos magasabb fogyasztása miatt ebben az időszakban jóval több a hulladék is. Sadovská szerint decemberben az egy főre jutó kommunális hulladék eléri a 45 kilogrammot, aminek a legnagyobb részét a csomagolás teszi ki. „Karácsonykor, hogy meglepjük szeretteinket, becsomagoljuk azt az ajándékot is, ami az üzletben már eleve be volt csomagolva. Az interneten rendelt árut is előbb kicsomagoljuk, majd más csomagolásban újra becsomagoljuk” – figyelmeztet az elemző, aki szerint ilyenkor élelmiszerből is jóval többet dobunk ki, mint az év más hónapjaiban. „Épp ezért azt javasoljuk, hogy a karácsonyi ünnepek előtti bevásárlásnál is készítsünk bevásárlólistát, és csak azt az élelmiszert vegyük meg, amit valóban elfogyasztunk. Az ajándékokat újrafelhasználható csomagolásba csomagoljuk, a karácsonyi asztal elkészítésekor pedig ne essünk túlzásba, és csak annyit főzzünk, amennyit a család elfogyaszt” – tanácsolja Sadovská.

Ne adósodjunk el!

Sok szlovákiai háztartás követ el az ünnepek előtt egy hatalmas hibát azzal, hogy a karácsonyi ajándékok megvásárlásra is hitelt vesz fel, ami az elemzők szerint az esetek többségében teljesen indokolatlan. „A karácsonyi ünnepek minden évben ugyanabban az időpontban jönnek el, így előre kellene gondolnunk rájuk. Ha szükséges, javasoljuk, hogy a fogyasztók a rendszeres pénzügyi tartalék képzése mellett minden hónapban különítsenek el pénzt kifejezetten az ünnepekre és az azokkal kapcsolatos vásárlásokra” – figyelmeztet Sadovská.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?