Hanesz Angelika az ország tíz legjobb pedagógusa között

Hanesz Angelika
Kassa |

A Global Teacher Prize nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozva nálunk is meghirdették a Szlovákia tanára (Učiteľ Slovenska) cím elnyeréséért folyó versenyt. Tavaly a legtöbb közönségi voksot egy kassai magyar pedagógus, Rácz Noémi kapta. A tíz legjobb jelölt között idén újra van egy magyar pedagógus, mégpedig Hanesz Angelika, aki akár a szakmai zsűri végső döntése alapján a 2019-es év tanára címet is elnyerheti.

Hanesz Angelikáról elmondhatjuk, hogy rendkívül eredményes és sokrétű tevékenységet végez. Kassán él, két állása van. Néhány éve a buzitai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában oktat informatikát és fizikát. Közben pedig a Pavol Jozef Šafárik Egyetem Informatikai Intézetében is dolgozik. Meggyőződéssel vallja, hogy minden gyerekben van tehetség valami iránt, tapasztalatból mondja, az a jó pedagógus, aki ezt észre tudja venni, és személyre szabottan képes erre építeni. Legnagyobb feladatának azt tartja, hogy megtanítsa növendékeit a kritikus gondolkodásra, hogy tudjanak mérlegelni és érvelve kifejezni a meggyőződésüket. Teszi mindezt annak az einsteini gondolatnak a szellemében, amit ő is magáénak érez, vagyis:

„Az oktatás lényege nem a tények megtanulása, hanem az elme gondolkodásra késztetése.”

A természettudományi tantárgyak oktatásában fontos szerepet tulajdonít annak, hogy szemléltető gyakorlati kísérletek segítségével döbbenjenek rá a diákok az elméleti összefüggésekre.

A kreatív gondolkodás kialakításán fáradozik. Ebbéli tapasztalatait a pedagóguskollégáival is igyekszik megosztani. Kassán a Pavol Jozef Šafárik Egyetem Informatikai Intézetének munkatársaként az alapiskolákon informatikát oktató pedagógusok továbbképzését bízták rá. Mindezek mellett immár kilenc éve létrehozta és mentorálja Kassán a Tálentum Cassoviensis Alapítvány programozó csapatát, mely vezetésével ma már a világ élmezőnyébe tartozik.

A First Lego League robotikaversenyein elért eredményeinek köszönhetően az idén Amerikába, a Silicon Valley-be is meghívást kaptak, ahol a diákjai azt a CUL becenévre hallgató készüléküket mutatták be, amely képes az űrhajósok ruháit UVGI ultraibolya sugárzás segítségével dezinfikálni. Találmányukat egyeztették több szakemberrel, biológussal, tudományos kutatóval és Farkas Bertalan egykori magyar űrhajóssal is, aki elárulta nekik, amikor ő járt az űrben, akkor a szennyest kapszulákba csomagolva egyszerűen kidobták, és valószínűleg azóta is ott keringenek az űrben.

Aki úgy gondolja, Hanesz Angelika méltó a Szlovákia tanára címre, az szavazatát az alábbi internetes címen adhatja le rá:

https://domov.sme.sk/ c/22208546/sutaz-ucitel-slovenska2019.html

Bár Hanesz Angelika a voksokat illetően jelenleg vezet, szavazni október 30-ig lehet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?