Országos és nemzetközi kutyafogathajtó verseny volt a Szlovák-karsztban – zsinórban másodszor

cukik
Sztracena (Stratená) |

A Magyarországgal határos Szlovák-karszt Nemzeti Park területén a Dobsinai Jégbarlang határában található sífutópályán immár második alkalommal kerítettek sort arra a nemzetközi kutyafogathajtó versenyre, melyen számos ország csapata, köztük a magyaroké is összemérte tudását. A kétnapos verseny második napján minden egyéb mellett a Kassa Megyei Önkormányzat egyik legújabb beruházását, egy síkölcsönző centrumot és egy menedékhelyet is átadtak.

A tavalyi, úgynevezett kísérleti évad után az elmúlt hétvégén (január 27–28-án – a szerk. megj.) ismét sort kerítettek a jégbarlang közeli sífutópályán a nemzetközi szánhúzó versenyre, a következő hétvégén, február 2. és 4. között pedig annak második felvonását, köztük egy éjszakai futamot, illetve a lengyel bajnokságot is megtartják.

„Ez a versenysorozat az Ice Trophy Grand Prix néven kerül lebonyolításra. Az elmúlt hétvégi, illetve az e hétvégén sorra kerülő megmérettetéseket vasárnap, február 4-én kerülnek kiértékelésre a legrangosabb kategóriákban, mégpedig a Skj 1-kutyás, dupla fogat, négyes fogat és hatos fogatban” – tolmácsolta korábban lapunknak Lenka Vargová Jurková, a Kassai Régió Turizmus megyei turisztikai szervezet szavait Katarína Strojná megyei szóvivő.  

Az eseményen szlovákiai, lengyelországi, csehországi, magyarországi, osztrák, németországi, olaszországi, belgiumi és moldovai versenyzőkből álló csapatok vettek és vesznek részt. Mivel a nemzetközi verseny múlt évi, első évada nagy látogatottságnak örvendett, a szervezők idén is két külön parkolóhelyet készítettek elő, ahonnan gyalogosan vagy buszokkal lehet eljutni a versenyre. „Mindamellett, hogy az elmúlt hétvégén lebonyolítottuk a verseny első felvonásának első két napját, február 28-án vasárnap a megye közbenjárásával és turisztikai szervezetünk által is finanszírozott, a Dobsinai jégbarlang melletti parkban létrehozott, fűtött menedékházzal rendelkező síkölcsönzőt is megnyitottuk” – tudtuk meg Lenka Vargová Jurkovától, a turisztikai szervezet igazgatójától. 

Galéria

A verseny első két napján a magyarországi, többszörös országos bajnok és számtalan európai megmérettetésbe is bekapcsolódott Köffer Lajos már 27 éve foglalkozik kutyafogathajtással, elmondása szerint ez a sportág a természet és a kutyák iránti szeretet, valamint a szabadságérzet fúzióját reprezentálja. „Már évek óta részt veszek a szlovákiai fogathajtó versenyeken. A dobsinai pálya nagyon kiegyensúlyozott s egyben érdekes is, hiszen tele van sík részekkel, de van benne egy viszonylag nehéz, több száz méter hosszú domb, és néhány kisebb-nagyobb emelkedő is. A kutyák természetesen jó kondícióban vannak, de ha kell, akkor mi is besegítünk és velük együtt rollerezünk. Mi régóta csináljuk ezt a sportot, nekünk igazából erről szól az életünk” – mondta a monori származású Köffer Lajos. Ahogy azt lapunknak Kollárik Marcel, a fogathajtó verseny szervezői csapatának egyik oszlopos tagja elmondta, a futam első hétvégéje nagyon jó hangulatban ment végbe, több ezer látogató fordult meg náluk a két nap során, de a java még hátra van. „Ezen a hétvégén újabb futamokra kerítünk sort. Pénteken egy éjszakai versenyt rendezünk, s azt azt követő napokon, szombaton és vasárnap a nemzetközi verseny második felvonása kerül sorra. Bár a múlt hétvégi futamokon már születtek részeredmények, a végső eredményhirdetésre most vasárnap kerítünk majd sort” – közölte az Új Szóval Marcel Kollárik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?