ALZHEIMER-KÓROS A CSALÁDBAN 7. - Hogy könnyebb legyen a főzés és az étkezés...

alzheimer

Az Alzheimer-kórban szenvedő beteg étkezési szokásai is megváltozhatnak. Gyakoribb, hogy étvágytalanná válik, de előfordul az is, hogy gyakrabban szeretne enni (általában azért, mert megfeledkezik arról, hogy már evett). Ügyetlenebb mozgása miatt nehezebben bánik a késsel és a villával, az Alzheimer-kór előrehaladott stádiumában pedig gyakran nem is tudja, hogy ezek az eszközök hogyan vagy mire használhatók. A konyhában számos veszélyes eszköz van, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ne engedjük be őt a konyhába. A főzésben a beteggel közösen lelhetjük örömünket!

Az alábbi ötletekkel azt mutatjuk meg, miként tehető a konyha biztonságossá az Alzheimer-kórban szenvedő beteg számára:

  •  Használjunk automatikusan kikapcsolódó elektromos eszközöket. Ezzel elkerülhetjük, hogy az ételt a tűzön felejtik.
  •  Gyufa helyett használjunk inkább elektromos gyújtót. A gáztűzhelyet, illetve sütőt célszerű elektromos berendezésre cserélni, illetve ha ez nem megoldható, a gázsütőre olyan biztonsági szelep szerelhető fel, ami lehetetlenné teszi a gázszivárgást.
  •  Éjszakára a konyhai berendezéseket áramtalanítsuk, a központi gázcsapot zárjuk el.
  •  A konyhában legyen háztartási tűzoltó készülék.
  •  Az éles tárgyakat, például a késeket, zárjuk el.
  •  A vízmelegítő hőfokát állítsuk testhőmérsékletre, és mindig győződjünk meg arról, hogy az étel nem túl melege. Az Alzheimer-kórban szenvedő beteg gyengébben érzi a fájdalmat és a meleget, így főzéskor és étkezéskor könnyen megsérülhet.
  •  Ha az étkezés nehezebbé válik, használjunk csúszásmentes alátétet, műanyag terítőt és műanyag tányért.
  •  Ha a kés és a villa használata nehézkessé válik, inkább kis darabokra aprítva vagy pépesen tálaljuk a betegnek az ételt, amit kézzel vagy kanállal még önállóan el tud fogyasztani.
  •  A gyakoribb, de kis mennyiségű étel elfogyasztásában a beteg sokkal nagyobb örömét leli, mint a megszokott napi kétszeri vagy háromszori étkezésben. Ez akkor is hasznos, ha a beteg étvágytalan, mert így egyszerre kevesebbet kell ennie, és akkor is, ha feledékenysége miatt gyakoribb étkezést igényel.
  •  Étvágytalan betegeknél hasznos lehet, ha a családdal együtt ehet. Ez azért is nagy segítség, mert az elfelejtett mozdulatokat „ellesheti” tőlük.

Forrás: A Szlovák Alzheimer Társaság Könnyebb vele élni című tájékoztatója

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?