Nagykövesden is felütötte a fejét a sertéspestis

Nagykövesd |

A tőketerbesi járásbeli Nagykövesd községben is felütötte a fejét az afrikai sertéspestis. Ez a második eset Szlovákiában. Nagykövesd a betegség előfordulásának első helyétől mintegy 5,5 kilométerre fekszik. Erről a szlovák Állami Állatorvosi és Élelmiszer-biztonsági Felügyeletet (ŠVPS) tájékoztatott a honlapján.

A közlemény szerint egy sertésről van szó, amely a vírusfertőzés következtében hullott el. Előtte romlott az egészségi állapota, láza volt, illetve mozgásszervi rendellenességek és bőrelváltozások léptek fel nála. Az érintett gazdaságban az állat elpusztulása idején nem volt más sertés. A fertőzés forrása egyelőre ismeretlen, folynak az epizootológiai vizsgálatok.

Stanislav Kovalík, a tőketerebesi Regionális Állatorvosi és Élelmiszer-biztonsági Felügyeletet (RVPS) igazgatója az eset kapcsán jelezte: pénteken 12 nagykövesdi tenyészetben 68 sertést fognak likvidálni.

Az aktualizált védelmi körzetbe jelenleg Nagykövesd, Kiskövesd és Őrös községek tartoznak. A megfigyelési körzet további községekkel bővült.

A betegséget Szlovákiában először a szlovák-magyar határon fekvő Őrösön diagnosztizálták. Erről a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatott július 25-én. Az állat-egészségügyi felügyelők likvidálták az érintett háztáji gazdaság mind a négy sertését. Kedden a fertőzés továbbterjedésének megelőzése végett leölték a községben tenyésztett összes sertést, mintegy 20 darabot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?